jurop3 Napisano 23 Listopad 2006 Napisano 23 Listopad 2006 witam! mam scenke w której na forum była źle ustawiona kamerka, zaproponowano mi CAMERA CORECTION i problem z tym ze podczas rendera pokazuje sie okienko z napisem camera matrix is not ortogonal and max-compatibile shade is on standard materials and ligfts may shade incorrectly
Marcin Napisano 23 Listopad 2006 Napisano 23 Listopad 2006 a renderuje się ? są jakieś bugi po dołączeniu tego modyfikatora ? camera matrix is not ortogonal and max-compatibile shade is on standard materials and ligfts may shade incorrectly May - w polskim: może, mogą ... może nie znaczy musi, jeśli nie powoduje bugów to olej to. Zwykłe ostrzeżenie na wypadek gdyby występowały błędy przy używaniu materiałów innych niż vrayowskie, podobnie ze światłami.
polka dot Napisano 23 Listopad 2006 Napisano 23 Listopad 2006 w tym przypadku błędy wystąpią prawie na pewno jeśli będziesz miał w scenie standardowe materiały. ale resztą się nie przejmuj. używaj materiałów z vraya, olej komunikat i będzie git :D
jurop3 Napisano 23 Listopad 2006 Autor Napisano 23 Listopad 2006 no właśnie wszystkie materiały są vrayowskie, a po dodaniu modyfikatora ( camera corect) do kamery pokazują sie te błedy a render wychodzi czarny!
Marcin Napisano 23 Listopad 2006 Napisano 23 Listopad 2006 kamera na pewno nie wystaje poza model ? za ścianę ? powiedz coś więcej o tej scenie, podajesz strasznie mało informacji. może po prostu renderujesz z zapisanej irradiance mapy.
jurop3 Napisano 23 Listopad 2006 Autor Napisano 23 Listopad 2006 scena jest na forum http://www.max3d.pl/forum/showthread.php?t=32883 wszystko sie dobrze renderowało dopóki nie dodałem tego modyfikatora do kamery, wszystko renderuje w maxie 8 + v ray 1,47, dwa światła, jedno v rayowskie drugie direct, IC+LC medium.
jurop3 Napisano 23 Listopad 2006 Autor Napisano 23 Listopad 2006 zaraz wrzuce te scenke tyle że bez tego modyfikatora w kamerze, spróbuje jeszcze raz z tym modyfikatorem...
jurop3 Napisano 23 Listopad 2006 Autor Napisano 23 Listopad 2006 przedstawiam plik z vizka, cos nie tak sie dzieje na tym renderze, poradzcie cos, jak uzyskac odbicia na podłodze, nio i te ciemne miejsca na scianie nad sofa?
Karrde Napisano 24 Listopad 2006 Napisano 24 Listopad 2006 W opcjach v-raya, w zakładce system powinien być checkbox "blabla camera-space", czy coś w tym guście. Odznacz go i warning już nie ma prawa się pojawić. :)
sob Napisano 24 Listopad 2006 Napisano 24 Listopad 2006 Panowie... po dodaniu tego modyfikatora do kamery są też problemy z poprawnością rozchodzenia się światła z lamp fotometrycznych z dołączoną mapą IES. Potrafi wyjść render z równo uciętym światłem na ścianie...trochę to wygląda jakby coś na drodze światła rzucało cień - ale to już sprawdzone. Po zdjęciu tego modyfikatora jest poprawnie.
Karrde Napisano 24 Listopad 2006 Napisano 24 Listopad 2006 Sob - patrz mój post powyżej. Ten problem też wtedy znika.
sob Napisano 25 Listopad 2006 Napisano 25 Listopad 2006 Sob - patrz mój post powyżej. Ten problem też wtedy znika. Jak to? Przecież to, że wyłączysz ostrzeżenie nie powoduje, że problem przekłamań znika? Po prostu nie ma zbędnego komunikatu... Dobrze wiedzieć, że światła fotometryczne są poprawne fizycznie a kamera standardowa maxa - nie. Tym bardziej jeśli stosujesz zewnętrzny renderer i korekcję perspektywy (kompletnie nie odpowiadającą rzeczywistym zachowaniom optyki) Nie używam vraya 1.5 i nie sprawdziłem physical camera...może jest lepiej.
Karrde Napisano 25 Listopad 2006 Napisano 25 Listopad 2006 Ech, Sob - uparty jesteś. Wrzuć sobie jakąś scenke i przetestuj. Nie wyłączasz ostrzeżenia - tylko ustawiasz tym checkboxem tryb pracy ("camera-space", bądź "world-space"). Ewentualnie mogę Ci podpisać krwią oświadczenie że u mnie rozwiązało to problem który opisujesz.
sob Napisano 26 Listopad 2006 Napisano 26 Listopad 2006 U mnie różnicy nie widać... przed chwilą zrobiłem próbę. Mam VIZa 2007. Nie bądź sarkastyczny. Nie musisz...:))
Karrde Napisano 26 Listopad 2006 Napisano 26 Listopad 2006 Hmm... to dziwne. Ja sam przy paru scenach głowiłem się, dlaczego tak "ucina" mi ies'owe światła, i po zmianie tego parametru wszystko renderowało się już ok.
sob Napisano 26 Listopad 2006 Napisano 26 Listopad 2006 Hmm... to dziwne... U mnie jedyne co pomaga to zdjęcie z kamery modyfikatora "Camera Correction" Ale jest to uciążliwy problem... Może to wina wersji VIZA? Jednak trochę w niej więcej błędów w stosunku do 3dsmaxa. Wydali ostatnio SP1 i tam poprawiono różne drobiazgi. Jeszcze sprawdzę na maxie (jak dorwę kompa z nim...:)
Rekomendowane odpowiedzi