gutekfiutek Napisano 27 Listopad 2006 Napisano 27 Listopad 2006 Taki malutki problem, ale wole sie spytać, bo tej konkretnej rzeczy nie znalazłem. Jak powinienem ułóżyć rece/nogi postaci zeby wygodnie się to potem rigowało? Widziałem mnóstwo rożnych ułożeń - od "ukrzyżowanych", do lekko rozłożonych rak i nóg. Jak najlepiej?
Reanimator Napisano 27 Listopad 2006 Napisano 27 Listopad 2006 Pozdro Guciu, long time no see ;) To bardzo indywidualna sprawa. Ja np. czesto ustawiam model w pozycji, w ktorej znajduje sie przez znaczna czesc swoich animacji. Czyli np. model zolnierza ustawiam przy zgietych ramionach, w lekkim przykucu. Dzieki temu unikam problemow z deformacjami w newralgicznych punktach, typu lokcie i kolana. Podpatrzone u dYody ;) Oczywiscie w przypadku, gdy engine gry obsluguje animacje na kosciach w polaczeniu z morphami, poczatkowa poza traci na znaczeniu :) Ustawienie modelu zalezy tez czasami od softu, w ktorym masz zamiar riggowac. Np. taki Motionbuilder wymaga, zeby model byl ustawiony w T-pose.
gutekfiutek Napisano 27 Listopad 2006 Autor Napisano 27 Listopad 2006 Nooo jak dYoda tak robi to coś w tym musi być:) Może konkretniej: jak szeroko powinne być rozłożone rece i nogi? Od czego zależy ta szerokość? Moze to głupie pytanie ale mię nurtuję ono.
Reanimator Napisano 27 Listopad 2006 Napisano 27 Listopad 2006 Nie ma czegos takiego;P Ustawiasz sobie tak, zeby bylo latwiej. T-pose jest wygodny, bo mozesz sobie ustawiac kosci w liniach prostych.
gutekfiutek Napisano 27 Listopad 2006 Autor Napisano 27 Listopad 2006 To inaczej postawię pytanie ono: a dlaczego jednym jest wygodnie nogi i ręce szerzej a innym ciaśniej?
Reanimator Napisano 27 Listopad 2006 Napisano 27 Listopad 2006 "Ciasniej" nie jest wygodniej, ale pozwala uniknac problemow ze zlymi deformacjami przy zgieciach konczyn. Cos za cos.
ftorek Napisano 27 Listopad 2006 Napisano 27 Listopad 2006 ciasiniej sie trudniej riguje (bo sie placza werty z obu nog naprzyklad) ja tam jak modeluje tez robie to zazwyczaj w jakiejs tam, luznej, pozycji (czyli nogi lekko rozstawione, ramiona swobodnie opuszczone, acz troche rozlozone) - wtedy tez duzo latwiej sie modeluje bo lepiej widac proporcje i takie tam :) po9poa ps. poproobuj to bedziesz wiedzial jak ci najwygodniej :)
Rekomendowane odpowiedzi