Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Jak sprzęt polecacie do digital sculpting'u ?

W jednym threadzie Klicek napisał że szybkość, płynność, poruszania się po scenie, obracanie obiektu, w programach jak z-brush, zależy od procesora, a max ilość poly zależy od RAM'u , jak to z tym jest mam AMD 64 3000+ , 1 GB RAM'u , Radeona 9550 256 MB , i mi chrępoli w z-brushu przy 1,3 miliona poly , jak chcę dodać detali do moich ogólnych brył to mi nie wystarcza, co trzeba zmienić, z 1 Giga ramu dokupić , ile max wyciągacie na 2 GB ramu tak żeby dało się pracować?

• Odpowiedzi 6
  • Wyświetleń 1k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Sprzęt jest ok dużo zależy od techniki pracy na obiekcie o tak wysokim podziale:

-maskowanie ,praca na wyciętym fragmencie obiektu

-nanoszenie deformacji poprzez Projection master

-stosowanie do nanoszenia detalu masek alpha lub tekstur

Na sprzęcie Athalon 3000+,1GB RAM,karta Radeon 9200 spokojnie obrabiam modele do 2,5 miliona poly.

Większość początkujących użytkowników ZB stara się wymodelować wszystko w normalnym trybie pracy bo nie znają pozostałych metod.

Poznaj dobrze program i jego możliwości a gwarantuję że spokojnie będziesz pracował na obiektach o kilku milionach poly.

Nawet jak zmienisz sprzęt na szybszy i tak w jakimś momencie zacznie mulić :)

Napisano
na 2gb okolo 4 mln poly ale nie da sie pracowac z caloscia na ekranie zawsze sie chowa jakas czesc.

No i procek z 2woma rdzeniami to podstawa

Ale nawet ukrycie części modelu w zbrushu, nie powoduje zwolnienia pamięci, jedynie szybciej "viewport" działa. Osobiście na 1GB Ramu staram się domyślnych 2 mln nie przekraczać (to naprawde w większości modeli wystarcza, a reszte detali zawsze można bumpem dorobić)

Napisano
  • Autor

Zauważyłem że w Blenderku zmniejszenie ilości undo , poprawia płynność sculptowania :D . Wracam ugniatać model.