Napisano 5 Styczeń 200718 l w grafice 3d siedze od 2 dni :P ale juz mam problem . Zrobilem mały domek bez wyposarzenia no i chcialem zobaczyc render ale jest strasznie slaby O.o niektorzy pisza ze im schodzi z renderem 2-3h a mi 2s :( Uzywam 3ds maxa 6 , no i nie wiem czemu ale nie mam opcji renderu np. brasil czy v-ray tylko jakies podstawowe . Moge dograc wymienione ? btw. jako podloze robie plata i daje jakos bitmape ale wszystko sie rozciaga i wyglada to fatalnie to samo z widokiem w oddali ( czy jest jakis sposob na to ? ) Z gory dziekuje za pomoc
Napisano 5 Styczeń 200718 l na wszystkie pytania jest odpowiedź twierdząca. to są wczesne podstawy , nie ma sensu prowadzić za rękę. musisz poczytac troche podstaw. kup sobie książkę albo poszukaj w necie. vray i brazil można dograć, a od ustawiania zagęszczenia textur jest modyfikator uvwmap
Napisano 5 Styczeń 200718 l Autor mozesz mi podac linka do innych renderow jak brasil ? goglowalem ale nie znalazlem nic ciekawego i jak mozna go zainstalowac ?
Napisano 5 Styczeń 200718 l z najpopularniejszych: mental ray, v-ray, brazil, final renderer, maxwell. instalacja: sciagnac demo / zakupic po czym podążać za instrukcjami. dobra rada: olej renderery i naucz sie podstaw, w scanline tez da sie zrobic GI itp, choc z pewnoscią wolniej. pozdrawiam Mirach
Napisano 5 Styczeń 200718 l Edycja:(hihi zostałem uprzedzony:) Swięte słowa Miracha:)olej renderery i naucz sie podstaw, w scanline tez da sie zrobic GI itp, choc z pewnoscią wolniej. ) wiekszość z renderów typu v ray sa platne, jezeli uzywasz maxa np 8 to mental ray jest wbudowany.. Radzę przerobić tutki z 3ds'a duzo pomagaja. No i nie wystraszaj się, ćwicz, ucz się, czytaj, a będzie super:) Powodzonka!
Napisano 5 Styczeń 200718 l Autor a teraz pytanie z innej beczki korzystajac ze zalozylem juz temat . Sciagnolem sobie deetee-VRay_Compilation_hkropinski tekstury i wkladam je do matlibs ale w programie ich nie mam albo nie wiem ja je wybrac . Jak to zrobic ?
Napisano 5 Styczeń 200718 l a jezeli juz udalo Ci sie demko zassac, to moze to pomoze: Klikasz M by otworzyc panel materiałów, następnie w menu na Material->Get Material, pozniej na radiobutton Mtl Library i na dole dajesz button Open i wyszukujesz, w zależności gdzie zapisałeś dany plik, klikasz okej i po prawej masz do wyboru, dwa razy klik na material i powinien siedziec w slocie:)
Napisano 24 Styczeń 200718 l Jak masz juz V raya to klika sie w plik setup.exe :PP W instalacji wybierasz gdzie masz maxa. Pozniej wlaczasz maxa i wchodzisz w menu rendering --> render zakladka Cannon --> asign renderer --> production i tam masz wybor silnika renderujacego.
Napisano 25 Styczeń 200718 l COMMON zgred88, COMMON;D uff... jeszcze poprawiony humor przed snem;P Ale dla powagi, jak już wspomnieli, najlepiej chyba zakupić na początek książkę i zapoznać się z podstawami, nie będziecie musieli tyle przed komputerem ślęczeć szukając tutków i na zdrowie Wam tylko wyjdzie;) Jak złapiecie podstawy (te bardziej teoretyczne) bierzcie się za tutoriale. Dużo pracy przed Tobą i dużo cierpliwości;) Pozdrawiam