Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Jest to mój pierwszy temat w dziale Architektura, więc pragnę się przywitać.

Mam na imię Grzesiek i mieszkam w Gdańsku.

Mam zamiar wymodelować swoją szkołę i w związku z tym zwracam się do was z kilkoma pytaniami. Otóż, posiadam program 3ds Max 8, niedługo kupię takżę Vraya i chciałbym się od was dowiedzieć czy za pomocą tych programów można zrobić realistyczny obiekt architektoniczny czy brakuję mi jeszcze jakiegoś programu ? Kolejne nurtujące mnie pytanie brzmi: Co muszę posiadać aby idealnie odwzorować tą szkołę, czy wystarczy plan szkoły, zdjęcia zrobione z każdej strony i wewnątrz ?

Czekam na wasze podpowiedzi

Z góry dziękuje

Pozdrawiam,

charlie

• Odpowiedzi 6
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Dziwne z lekka wejście, ale... ekhm. Max i VRay, to to co w przeważającej części widzisz w pracach na tym forum. Poziom dużej części z nich jest naprawdę wysoki, z czego wywnioskować można, żeeee... tak, to wystarczy. Ale przydatne są także programy do edycji grafiki 2D. Swoją drogą, zaskakujące, że o takie rzeczy pytasz skoro zabierasz się za dość ambitny myślę projekt;) Co do wiernego odwzorowania, to na chłopski rozum, jeśli masz plan i wymiary, to nic więcej Ci do szczęścia nie potrzeba, a zdjęcia pomogą Ci przy obracowywaniu materiałów i w temacie wykończeń, czego na planach raczej nie znajdziesz... powodzenia;)

Napisano

Wiesz z samym maxem i v- reyem nie poszalejesz, tak jak koledzy wyżej napisali oprogramowanie do 2D będzie nie zbędne, pomijając ze rozumiem masz wiele kupnych textur itp.. O wysokiej rozdziałce itp. O umiejętnościach nie wspominam, bo zakładam ze masz je i to nie małe, • co do sprzętu to nie jest żadna rewelacja. No i zadaj sobie pytanie jak bardzo chcesz odwzorować istniejący budynek…..

Pozdrawiam.

Napisano
Jest to mój pierwszy temat w dziale Architektura, więc pragnę się przywitać.

Mam na imię Grzesiek i mieszkam w Gdańsku.

Mam zamiar wymodelować swoją szkołę i w związku z tym zwracam się do was z kilkoma pytaniami. Otóż, posiadam program 3ds Max 8, niedługo kupię takżę Vraya i chciałbym się od was dowiedzieć czy za pomocą tych programów można zrobić realistyczny obiekt architektoniczny czy brakuję mi jeszcze jakiegoś programu ? Kolejne nurtujące mnie pytanie brzmi: Co muszę posiadać aby idealnie odwzorować tą szkołę, czy wystarczy plan szkoły, zdjęcia zrobione z każdej strony i wewnątrz ?

Czekam na wasze podpowiedzi

Z góry dziękuje

Pozdrawiam,

charlie

Masz 3DStudio i planujesz "kupić" V-Raya? Sorry ale osoba która używa lub zamierza nabyć oprogramowanie za ok 5000 EURO raczej nie zadaje pytań w stylu "jak mam wymodelować to albo tamto"...

...chyba że masz bogatych rodziców...

...to niech ci jeszcze kupią AutoCada albo MircoStation.

Napisano

Hej 1084! akurat jesli chodzi o cenę 3D Studio to mozna ja spokojnie nabyc za dokładnie 100 Euro. Wiem bo sam taka posiadam, jest to tzw: licencja studencka czyli w100% sprawne 3D Studio tylko, że na użytek domowy. Nie mozna robić w nim projektów za którę bedziesz chciał pobierac kase od innych. Co do reszty Twojego postu zgadzam się całkowicie :)

Napisano
Ha! Wiedziałem że Autodesk to dziadowska firma. Nawet za wersje studencką trzeba bulić 4 stówy!!! :)

Hehe dokładnie to 488 :D no ale w porównaniu do normalnej ceny to są grosze :)