serratus Napisano 14 Styczeń 2007 Napisano 14 Styczeń 2007 Jest to mój pierwszy temat w dziale Architektura, więc pragnę się przywitać. Mam na imię Grzesiek i mieszkam w Gdańsku. Mam zamiar wymodelować swoją szkołę i w związku z tym zwracam się do was z kilkoma pytaniami. Otóż, posiadam program 3ds Max 8, niedługo kupię takżę Vraya i chciałbym się od was dowiedzieć czy za pomocą tych programów można zrobić realistyczny obiekt architektoniczny czy brakuję mi jeszcze jakiegoś programu ? Kolejne nurtujące mnie pytanie brzmi: Co muszę posiadać aby idealnie odwzorować tą szkołę, czy wystarczy plan szkoły, zdjęcia zrobione z każdej strony i wewnątrz ? Czekam na wasze podpowiedzi Z góry dziękuje Pozdrawiam, charlie
Touch Napisano 14 Styczeń 2007 Napisano 14 Styczeń 2007 Dziwne z lekka wejście, ale... ekhm. Max i VRay, to to co w przeważającej części widzisz w pracach na tym forum. Poziom dużej części z nich jest naprawdę wysoki, z czego wywnioskować można, żeeee... tak, to wystarczy. Ale przydatne są także programy do edycji grafiki 2D. Swoją drogą, zaskakujące, że o takie rzeczy pytasz skoro zabierasz się za dość ambitny myślę projekt;) Co do wiernego odwzorowania, to na chłopski rozum, jeśli masz plan i wymiary, to nic więcej Ci do szczęścia nie potrzeba, a zdjęcia pomogą Ci przy obracowywaniu materiałów i w temacie wykończeń, czego na planach raczej nie znajdziesz... powodzenia;)
arch515 Napisano 14 Styczeń 2007 Napisano 14 Styczeń 2007 Wiesz z samym maxem i v- reyem nie poszalejesz, tak jak koledzy wyżej napisali oprogramowanie do 2D będzie nie zbędne, pomijając ze rozumiem masz wiele kupnych textur itp.. O wysokiej rozdziałce itp. O umiejętnościach nie wspominam, bo zakładam ze masz je i to nie małe, • co do sprzętu to nie jest żadna rewelacja. No i zadaj sobie pytanie jak bardzo chcesz odwzorować istniejący budynek….. Pozdrawiam.
1084 Napisano 16 Styczeń 2007 Napisano 16 Styczeń 2007 Jest to mój pierwszy temat w dziale Architektura, więc pragnę się przywitać. Mam na imię Grzesiek i mieszkam w Gdańsku. Mam zamiar wymodelować swoją szkołę i w związku z tym zwracam się do was z kilkoma pytaniami. Otóż, posiadam program 3ds Max 8, niedługo kupię takżę Vraya i chciałbym się od was dowiedzieć czy za pomocą tych programów można zrobić realistyczny obiekt architektoniczny czy brakuję mi jeszcze jakiegoś programu ? Kolejne nurtujące mnie pytanie brzmi: Co muszę posiadać aby idealnie odwzorować tą szkołę, czy wystarczy plan szkoły, zdjęcia zrobione z każdej strony i wewnątrz ? Czekam na wasze podpowiedzi Z góry dziękuje Pozdrawiam, charlie Masz 3DStudio i planujesz "kupić" V-Raya? Sorry ale osoba która używa lub zamierza nabyć oprogramowanie za ok 5000 EURO raczej nie zadaje pytań w stylu "jak mam wymodelować to albo tamto"... ...chyba że masz bogatych rodziców... ...to niech ci jeszcze kupią AutoCada albo MircoStation.
tiger250 Napisano 17 Styczeń 2007 Napisano 17 Styczeń 2007 Hej 1084! akurat jesli chodzi o cenę 3D Studio to mozna ja spokojnie nabyc za dokładnie 100 Euro. Wiem bo sam taka posiadam, jest to tzw: licencja studencka czyli w100% sprawne 3D Studio tylko, że na użytek domowy. Nie mozna robić w nim projektów za którę bedziesz chciał pobierac kase od innych. Co do reszty Twojego postu zgadzam się całkowicie :)
1084 Napisano 17 Styczeń 2007 Napisano 17 Styczeń 2007 Ha! Wiedziałem że Autodesk to dziadowska firma. Nawet za wersje studencką trzeba bulić 4 stówy!!! :)
tiger250 Napisano 18 Styczeń 2007 Napisano 18 Styczeń 2007 Ha! Wiedziałem że Autodesk to dziadowska firma. Nawet za wersje studencką trzeba bulić 4 stówy!!! :) Hehe dokładnie to 488 :D no ale w porównaniu do normalnej ceny to są grosze :)
Rekomendowane odpowiedzi