Napisano 20 Styczeń 200718 l Kolejny video tutorial mojego autorstwa tym razem z komentarzem w jezyku polskim :) wprowadzajacy w trakowanie przy uzyciu programu Boujou. Pelne info dostepne tutaj. http://www.framedigital.org/boujou_courseware.htm
Napisano 20 Styczeń 200718 l hmm sciagnelo mi 8mb i film sie urwal:/ 3 proba... jako fan FPtracka z przyjemnoscia lookne na prace w "bążur" ;)
Napisano 20 Styczeń 200718 l Myślę, że obowiązkowa „lektura” dla każdego kto chce zacząć się bawić w posprodukcję. Może warto było dodać etap exportu do jakiegoś pakietu 3d i zaznaczyć ze trzeba pamiętać o osiach czy Z up czy Y... To będzie jakaś seria tych tutków? Fajnie się oglądałoJ Może cos się ruszy w tym dziale.... Zrobimy sobie mini bitwe ;) Pozdrawiam
Napisano 20 Styczeń 200718 l Autor Etap exportu do pakietu 3d bedzie w kolejnym materiale :) mysle ze w wolnym czasie bede mogl wzbogacic strone o tego typu materialy.
Napisano 27 Styczeń 200718 l przy okazyjnie dodam moją pracę , podczas jej tworzenia , wzorowałem się na poprzednim tutki dotyczącym 'camera trackingu' Rascala. http://www.members.lycos.co.uk/gism0s/ah64.avi gdybyście mogli ocenić to od strony technicznej , byłbym wdzięczny ;-) / link kopiujemy i do nowego okna , bo inaczej Lycos się popluje /Rascal bardzo ladny tutorial , zawsze latwiej niektore rzeczy poznac ogladajac filmik , anizeli patrzac na obrazki i opis. Z niecierpliwoscia czekam na nastepne.
Napisano 31 Styczeń 200718 l Autor Radzil bym na poczatek wybrac cos latwiejszego co nie zawiera paraleksacji kamery. W twoim przypadku nie tylko nie czuc masy helikoptera co wynika z jego animacji ale takze niezbyt dobry matchmove. Na poczatek trzeba wybierac sceny ktore nie zawieraja zbyt wielkiej paraleksacji a takie ujecia sa dosc ciezkie.
Napisano 31 Styczeń 200718 l ogladając ponownie filmik , również dostrzeglem , że sam model apacha wyglada bardziej jak plastikowa zabawka. Co do animacji , cóż , nigdy nie latalem helikopterem , a odwzorowanie ruchu bylo dla mnie naprawdę trudne - tym bardziej że moja znajomość max'a jest minimalna. Z niecierpliwością czekam na Video Tutorial dotyczący samego procesu exportu do programu 3D. pozdrawiam , ucantstop
Napisano 1 Luty 200718 l Autor Mysle ze za jakis czas powinna sie ukazac druga czesc, tak wiec pozostaje tylko czekac :)
Napisano 1 Luty 200718 l fajny tutek, troche niepotrzebnie tracisz megabajty i czas na opisywanie oczywistosci. ale tak czy siak ladne wprowadzenie. chociaz jak dla mnie boujou troche drogo wypada (za v4 zycza sobie 10k$ a za 3 piatala) dlatego sciagam voodoo, ktory jest freewarowy i zwlaszcza przy prostych trackingach wydaje sie byc zadowalajacy: http://www.digilab.uni-hannover.de/index.html
Napisano 8 Styczeń 200817 l Autor Do trackingu. Czyli rekonstrukcji ruchu kamery z materialu filmowego :) mozna pozniej ingerowac w ujecie i wstawiac np. modele 3D. Jak tylko znajde cos czasu to zrobie kolejna czesc o implementacji modeli 3D.
Napisano 9 Styczeń 200817 l Mam problem , dokonalem tracingu zgodnie z tutorialem , w programie boujou, wszystko wyglada dobrze , punkty sa na swoim miejscu , obiekt testowy trzyma sie dobrze , nie drga wogole. Chcialem w to wkomponowac chociazby zwyklego boxa, poczatek napewno robilem dobrze, otoz wyexportowalem tracing kamery do maxowego skryptu i otworzylem go w maxie. Powstala nowa drgajaca kamera. Tylko teraz problem, filmik ktory trakowalem dalem jako environment utowrzylem boxa i ulozylem w sposob pasujacy do prespektywy na filmiku i tu pojawia sie problem. box nie trzymal sie tak jak obiekt tesotwy w boujou ale drgal i ruszal sie na wszystkie strony. jak to naprawic?
Napisano 9 Styczeń 200817 l Autor Niestety maxa nie znam, co mi namysl przychodzi to mozliwe ze zle ustawienie fps w maxie lub nieco inne parametry kamery. Chyba juz ktos kiedys mial podobny problem i go rozwiazal poszukaj na forum.
Napisano 10 Styczeń 200817 l Tylko teraz problem, filmik ktory trakowalem dalem jako environment utowrzylem boxa i ulozylem w sposob pasujacy do prespektywy na filmiku i tu pojawia sie problem. box nie trzymal sie tak jak obiekt tesotwy w boujou ale drgal i ruszal sie na wszystkie strony. jak to naprawic?Jesli to mozliwe (a chyba tak) wyeksportuj scene razem z obiektem referencyjnym i zobacz jak porusza sie w Maxie. Co to znaczy, ze "ulozyles boxa w sposob pasujacy do perspektywy na filmiku"? Czy odleglosc boxa od kamery zgadza sie z odlegloscia do obiektu, ktorym sprawdzales scene w Boujou? Jesli Twoj box ma te sama orientacje, lecz lezy dwa razy dalej ( i jest dwa razy wiekszy, wiec nie widzisz roznicy), to nie bedzie pasowal do ruchu kamery. Do umieszczania obiekow w scenie sluza nulle, ktore boujou eksportuje do aplikacji. Musisz ich uzyc jako referencji w przestrzeni. Jesli Twoj obiekt porusza sie bardziej niz bys sie tego spodziewal to pewnie lezy za blisko ( o ile oczywiscie wszystko w Twojej scenie jest ok). @Hindus: nie widze powodu, dla takiej opinii. pftrack pracuje rownie dobrze jak Boujou i pare innych matchmoverow. Wielkich roznic w ich mozliwosciach nie ma, a Boujou ma ugruntowana pozycje od lat. Poza ewidentnym liderem w postaci 3dequlizera, peleton jedzie w kupie ;). pozdr., skk.
Napisano 10 Styczeń 200817 l symek bardzo mozliwe ze tak jest, sam tez o tym pomyslalem. sprawdze to jak tylko bede mogl, pozdro;)