FaNTOMAS Napisano 21 Styczeń 2007 Napisano 21 Styczeń 2007 Witam! Chciałbym wam pokazać nową "animację" głowy/twarzy. Ścieżka dźwiękowa jest z filmu "Dublerzy", jeżeli chodzi o animację to nie wzorowałem się na filmie. Każdy komentarz jest dla mnie ważny. Tutaj jest link do animacji: Factial Animation A tutaj jest link do riggu twarzy, factial rigg (jak kto woli) swoja drogą umieszczam go bo chcę pokazać jak go zrobiłem, nie daje go razę z animacją, poto aby nie było komentarzy typu poco pokazywałem rigg. Factial Rigg Pozdrawiam i Dziękuję! p.s to jest głowa kobiety :-) 1
Jonasz_Real Napisano 22 Styczeń 2007 Napisano 22 Styczeń 2007 Ciekawe podejście, ale poprawiłbym synchronizację. Włosy są, że tak powiem za "miękkie" Takie krótkie włosy no powinny się tak ruszac z ruchem głowy. Pozdrawiam i czekam na poprawki :)
vv3k70r Napisano 22 Styczeń 2007 Napisano 22 Styczeń 2007 czy ta mimika nie jest zdeczko przerysowana? taka jakby zbyt ekspresyjna... ale pewnie to autor mial na mysli, widac ze sie nic nei sypie nawet przy takim machaniu oczami i pyskiem... tylko cos sie stalo z wlosami, chyba tak troche bez pomyslu zostaly dodane... co do rigu, to czy kontroler glowy (ten pod uszami dookola mesza) am pivota w dobrym miejscu? bo jak zdrobiles uniesienie glowy i wzroku do gory to chyba sie nie tam gdzie powinna szyja zgiela... ladnei to wszystko wyglada, bardzo fajnie...
Pawel Lipka Napisano 22 Styczeń 2007 Napisano 22 Styczeń 2007 hej pare sugestii: 1. ogolnie panuje chaos, brakuje momentow przestoju mimo,ze probowales je robic, ale ciagly ruch wlosow w tym nie pomaga rowniez. 2.zbyt plynnie i nieustatnie rusza glowa..nie widac w tym myslenia. Wyobraz sobie, ze ona mowi do rozmowcy...raz to patrzy na jego oczy, raz na nos, raz za niego..jak to ludzie..skupiaja wzrok na czyms i czesto ten punkt zmieniaja...nie majtaja glowa przypadkowo i bez celu. 3. Zachowaj sobie ruchy glowa na wazniejsze akcenty, gdyz przy tym co masz bardzo ciezko juz jakies inne wydobyc nie przerysowujac nierealistycznie. 4. Oczy sa najistotniejszym elementem ludzkiej twarzy...jesli narysujesz/wymodelujesz bylejaka postac, ale dopracujesz jej oczy sprawisz,ze ona ozyje..nie zrobisz tego dopracowujac w ten sposob inne elementy twarzy...oczy to klucz:) 5.Mysl impulsami mozgowymi...one powoduja konkretny rodzaj ruchow glowy, decyduja o tym kiedy zamiera w skupieniu,a kiedy wykonuje ruch by osiagnac jakis cel..np. spojrzec rozmowcy gleboka w oczy. 6. Dopasowuj lepiej charakter postaci do charakteru glosu. Mozna tym popsuc wszystko, gdy jest dysharmonia. 7. Nie otwieraj ust tak szeroko...zbyt czesto ludzie stosujac morfy bliskie 100% rozwarcia, a prawda jest taka,ze ludzie gadajac tyle sa w tym bardzo leniwi...otwieraja usta bardzo skromnie(pomijajac smiech,krzyk,itd;) 8. Ruchy glowa pociagaja za soba/ lub sa powodowane przez ruchy reszty ciala..dlatego glowa przytwierdzona do jednego miejsca bedzie zawsze wygladac bardzo bardzo dziwnie. Zauwaz, ze nawet obrot glowy w bok powoduje rotacje i przemieszczenie na poziomie obojczykow. 9.Wychwiciles pare ladnych niuansow, szczegolnie przy zamknietych ustach..nie ma tam sztucznosci za co gratulacje:) 10. W animacji oprocz realizmu liczy sie bardzo tzw.appeal...czyli wyglad przekonujacy/przyjemny dla oka. Pamietaj o tym nadajac takie cechy wygladu postaciom aby widz z przyjemnoscia patrzyl na ich akcje. 11. Zbyt dlugi dialog nie zaskakujacy niczym..moglbys rozbic akcje jakos w polowie, zmienic ton, nawet wstawic dzwiek zupelnie z innego fragmentu filmu aby pokazac odmienne emocje. I jesli mowa o emocjach...to jest to co interesuje widzow najbardziej i trzeba je barzdo klarownie i czytelnie przedstawiac. Ogolnie uwazam to co zrobiles za calkiem niezle podejscie..jestem pewien, ze kolejne beda jeszcze lepsze:) Pozdrawiam, Pawel
DaveBorck Napisano 22 Styczeń 2007 Napisano 22 Styczeń 2007 Chciałem napisać to co Paweł ale w połowie pisania zobaczyłem, że doszedł Jego post więc nie będę powtarzać. Głos w tle nie pasuje do postaci. Twój model jest zbyt przyjazny a w tle słychać agresywną i niezbyt młodą kobietę. Wg mnie bardziej by pasowała jakaś babka koło 40tki ze zmarszczkami i zadziornym wyrazem twarzy. Rig mi się bardzo podoba, tylko kąciki ust trochę za nisko schodzą w dół przy otwieraniu buzi i chyba ciężko by było zrobić nim usta otwarte tylko z jednej strony (palenie cygara) Ogólnie pozytywnie. Powodzenia przy następnych animkach. Pozdro.
FaNTOMAS Napisano 22 Styczeń 2007 Autor Napisano 22 Styczeń 2007 Witam! Wielkie Podziekowania dla wszystkich za cenne rady i komentarze. Jonasz_Real vv3k70r Pawel Lipka DaveBorck
Tomek Kosiorek Napisano 31 Marzec 2007 Napisano 31 Marzec 2007 rigg fajny. za fajny jak na animkę-trochę się z nią chyba spieszyłeś
FaNTOMAS Napisano 1 Kwiecień 2007 Autor Napisano 1 Kwiecień 2007 Tomek... rozpracowałeś mnie :-) ale nie ma bólu bo będzie nowa animacja, poświęcę czas na nią. Pozdrawiam!
Rekomendowane odpowiedzi