Gość byniutek Napisano 24 Styczeń 2007 Napisano 24 Styczeń 2007 mam taka scenkę którą wyeksportowałem z jako drf do max 9 i problem tkwi w tym ze: w jakimkolwiek widoku przycina mi obraz płaszczyzna znajdującą sie przed obiektywem bądz przed widokiem... nie mam zielonego pojecia jak to zmienic jakies podpowiedzi mile widziane załaczam screena
t0m3k Napisano 24 Styczeń 2007 Napisano 24 Styczeń 2007 napewno nie ten dzial :) pozatym nie rozumiem w czym problem, napisz dokladniej o co chodzi
Gość byniutek Napisano 24 Styczeń 2007 Napisano 24 Styczeń 2007 jesli nie ten dział to który,,, sor first time na forum... A jesli chodzi o co chodzi to dokladniej... Jak widac na załączonym obrazku przy widoku z kamery badz perspective w trakcie zoomowania pewien obszar modelu jest przycinany płaszczyzna im bardziej zoomuje tym bardziej przycina to co jest 2m przed widokiem.. Nigdy wczesniej nie miałem takiego problemu.. Model był robiony w kadzie 2007 nastepnie eksport do vizrendera i potem do maxa...
Touch Napisano 24 Styczeń 2007 Napisano 24 Styczeń 2007 spróbuj kliknąć prawym na nazwie widoku i w konfiguracji zmienić wartość Field Of View (domyślnie jest chyba 45), ale nie wiem na ile to pomoże? Pozdr
troglodyta Napisano 25 Styczeń 2007 Napisano 25 Styczeń 2007 Witam. Wiem o co chodzi i wiem że te pytanie już ktoś zadawał, ale niestety to chyba błąd programu i nie da się tego zmienić. Mi najczęściej to się dzieje kiedy importuje coś z innych programów w dużej lub małej skali...jedynym mi znanym wyjściem jest przełączyć na "user" zamiast pracować na perspektywie...
Shogun 3D Napisano 25 Styczeń 2007 Napisano 25 Styczeń 2007 Troglodyta, to jest tzw. clipping plane. Masz rację, przejście na user powinno dać radę.
vv3k70r Napisano 25 Styczeń 2007 Napisano 25 Styczeń 2007 w customizach jest gdzies o dokaldnosci obrazowania w zerach po przecinku, tam jak zmienisz bedzie pracowac w danym zakresie skal, tyle ze im szersza skala tym wieksza zajetosc pamieci... mozesz tez zapisac cala scene, zmienic w maksie unit setup na taki ktorego uzywac, a pozneij otworzyc i wymusic rescale, obiekty przeskalowac... tylkoz e jesli to animacja to rozsypka gwarantowana (dobrze wczesniej trzasnac z tego grupe)...
Rekomendowane odpowiedzi