Napisano 27 Stycze艅 200718 l witam, jest pocz膮tkuj膮cym grafikiem 3D, tzn. bardzo pocz膮tkuj膮cym :), ale mimo to postanowi艂em zabra膰 si臋 za amatorsk膮 scen臋. ma ona przedstawia膰 zniszczone pole bitwy, na kt贸rym b臋d膮 le偶e膰 r贸偶ne czaszki, bronie, he艂my, etc. na pierwszym planie zamierzam ukaza膰 kamie艅 z wbitym mieczem i tabliczk膮 "Battlefield". no wi臋c zabra艂em si臋 za ten kamie艅 i szybko sko艅czy艂em, chocia偶 jest do艣膰 s艂aby i mam z nim problem (a raczej dwa). nie wiem jak naostrzy膰 ten miecz (powsta艂 z boxa), a drugi problem jest baaardzo absurdalny, ale 偶aden tutorial nie da艂 mi na niego odpowiedzi - jak nak艂ada膰 swoje tekstury na obiekty ;]? pozdrawiam i daj臋 screen: 聽 http://img95.imageshack.us/my.php?image=aaaaaaabt0.png 聽 tylko prosz臋 mi tu si臋 nie 艣mia膰, bo w ko艅cu jest pocz膮tkuj膮cy i na maxa nie po艣wi臋cam tyle czasu, co niekt贸rzy ;>.
Napisano 27 Stycze艅 200718 l nak艂adasz textury poprzez nacisni臋cei klawisza "m" i wybierasz tam kulke dajesz kolor i r贸zne efekty a zeby da膰 to na sw贸j kamie艅 musisz nacisn膮c 3 przycisk od lewej kt贸ry znajduje si臋 pod kulkami 聽 edit: jak chcesz na ostrzyc miecz to msuzisz skonwertowa膰 do edit poly i werteksy poprzes贸wac. 聽 No c贸偶 d艂uga droga przed tob膮 ale ka偶dy jako艣 zaczyna艂
Napisano 27 Stycze艅 200718 l Autor hm, tyle, 偶e to robi si臋 w materia艂ach to wiem :p, ale nie wiem, jak zrobi膰, aby zrobi膰 materia艂 tekstur臋, tak, aby dany obiekt wczytywa艂 j膮 na sobie, mo偶e kto艣 zrobi minitutorial :)?
Napisano 27 Stycze艅 200718 l em... jednego nie rozumiem battlefield-pole bitwy a co pole bitwy ma wsp贸lnego z twoj膮 prac膮?
Napisano 27 Stycze艅 200718 l Naciskasz "M". Klikasz w kwadracik kolo napisu difusee. Wybierasz bitmap. Pozniej klikasz w ta kulke tzn material ktory edytowales i przeciagasz na obiekt. Jezeli chcesz zeby bitmape bylo widac w viewporcie w ustawieniach materiailu bitmap jest taka ikonka. Nie opisze ci teraz jak wyglada bo nie mam teraz dostepu do maxa. Pozniej klikasz na obiekt 3d np. miecz i dodajesz z tej listy rozsuwanej w editable menu modyfikatoor uvwmap i mozesz ustawic odpowienio texture do ksztaltu.
Napisano 27 Stycze艅 200718 l Autor No jak pisa艂em ma by膰 dawnym polem bitwy wype艂nionym starymi he艂mami, ko艣膰mi, or臋偶em ;)
Napisano 27 Stycze艅 200718 l Autor taki ma艂y updejt, na艂o偶y艂em tekstury, testowe 艣wiat艂o, jaki艣 tam he艂m wikingowy z ty艂u i kielich ;] wprawdzie nie za wiele, ale nast臋pny update zdecydowanie zmieni scen臋;] 聽
Napisano 27 Stycze艅 200718 l Powiedz mi jaki kto艣 mia艂 interes ku膰 w kamieniu 偶eby w艂o偶y膰 tam tabliczk臋 ? :)
Napisano 27 Stycze艅 200718 l co by nie powiedziec to robisz zdecydowane postepy :) ale z ta tabliczka w kamieniu to cos serio nie tak :)
Napisano 28 Stycze艅 200718 l Autor tabliczk臋 poprawi臋 rzecz jasna, ale w tej chwili mam inny problem, mianowicie chc臋 zrobi膰 taki kamienny 艂uk metod膮 shapes i meshsmooth. no i ci臋偶ko mi jest narysowa膰 艂adny. spr贸bowa艂em symmetry, ale wtedy nie tworzy si臋 艂uk tylko jakie艣 byleco, mirror te偶 nie, kopiowanie drugiej po艂owy i odwracanie te偶 nie, bo wtedy meshsmooth dzia艂a oddzielnie. prosz臋 o pomoc, b臋d臋 wdzi臋czny ;]
Napisano 30 Stycze艅 200718 l Autor niestety musz臋 stwierdzi膰, 偶e moje umiej臋tno艣ci s膮 za ma艂e, aby bra膰 si臋 za pe艂n膮 scen臋 - musz臋 oblecie膰 wszystkie tutki na max3d :D
Napisano 30 Stycze艅 200718 l niestety musz臋 stwierdzi膰, 偶e moje umiej臋tno艣ci s膮 za ma艂e, aby bra膰 si臋 za pe艂n膮 scen臋 - musz臋 oblecie膰 wszystkie tutki na max3d :D 聽 bardzo dobrze, 偶e sam do tego doszed艂e艣 :) to si臋 chwali, bo wi臋kszo艣膰 pocz膮tkuj膮cych nie daje sobie wyt艂umaczy膰, 偶e powinni zabra膰 si臋 za tutoriale pozdrawiam i 偶ycz臋 post臋p贸w :)
Je艣li chcesz doda膰 odpowied藕, zaloguj si臋 lub zarejestruj nowe konto