Napisano 27 Styczeń 200718 l Witam. Mam duży problem z siatką. Mam do wymodelowania ostrze siekiery i... no właśnie. Zdjęcia zamieszczone poniżej wszystko wyjaśnią. Proszę o pomoc i pozdrawiam!
Napisano 27 Styczeń 200718 l wszystko jest ok, masz to co zaprojektowales, inna kwestia w jaki sposob zabrales sie do tej siekiery...
Napisano 27 Styczeń 200718 l Autor Zwyczajnie staram się wykonać tutek:http://www.max3d.pl/tut.php?id=55 No ale efekt nie jest taki sam.
Napisano 27 Styczeń 200718 l inna sprawa ze ten tutek jest wyjatkowo...... no dobra, mam swoje zdanie... pomysl jak to zrobic inaczej...
Napisano 27 Styczeń 200718 l lepiej wymodelowac te siekierke box modelingiem i na koniec dać meshsmoth albo turbosmooth. tą metodą daleko tutaj nei zajdziesz, masz za dużo niepotrzebnych vertexów itp.
Napisano 27 Styczeń 200718 l Autor Na razie nic mi do głowy nie przychodzi. Dlatego jeśli ktoś ma jakiś sensowny pomysł to proszę o posty. Pozdrawiam! BLADE wyprzedziłeś mnie. Tylko, że Twoja rada też mi dużo nie mówi, bo jestem raczej początkującym i nie mam pomysłu jak wyjść z box'a, żeby uzyskać taki efekt.
Napisano 27 Styczeń 200718 l pod klawiszem f1 masz manuala i tam są tutki. przerob tutek robienia teddyego.. a jak nie masz helpa to zassij ze strony autodesku. a tak po krotce to tworzysz boksa, konwertujesz go do editable poly i przemieszczasz krawedzie wierzcholki itp wedlug uznania. ale najpierw przerob tutek. poza tym na stronie glownej napewno znajdziesz tutek do box modelingu
Napisano 27 Styczeń 200718 l No po prostu Ci się triangulacja zwaliła na siatce od tego FFD. To znaczy po zmianie położenia vertexów, poszczególne krawędzie zaczeły się między sobą przecinać w nieporządany sposób. Tak się po prostu nie powinno zabierać do tematu, co już wcześniej zostało wspomniane.
Napisano 28 Styczeń 200718 l Sposób na FFD jeszcze ujdzie, tylko fajnie by było, gdyby wierzchołki na górze i dole zostały połączone w taki sposób, żeby tworzyły sieć czworokątów w obszarze samego ostrza (tj. tam, gdzie zastosowano modyfikator FFD). Upraszczając - albo conect, albo cut między wierzchołkami, a dopiero później FFD. Swoją drogą, z box'a było by łatwiej. Pozdrawiam.
Napisano 28 Styczeń 200718 l Autor Tak jak mówiłem spróbuję box'em. Mi chodziło o to,że użytkownikowi, który napisał tutka wszystko wychodziło dobrze ,a mi źle. Myślałem ,że to moja wina. Dziękuję wszystkim za pomoc! Pozdrawiam!
Napisano 28 Styczeń 200718 l Autor Tak jak mówiłem spróbuję box'em. Chodziło mi o to, czy to moja wina, czy tutek źle napisany. Dzięki wszystkim za pomoc i pozdrawiam!