Napisano 30 Styczeń 200718 l wyrenderowałem taki obrazek: te zielone poświaty dają nierenderowane obiekty z shaderem glow. Długo się to robiło, gotując mi obydwa rdzenie:-], a efekt nie jest idealny. Jeśli umiesz postawić diagnozę, to bardzo proszę o pomoc. Parametry mojego FG: 2000 sampli, radiusy: 1cm-0,1cm, filtrowanko na 1. Z góry dzięki
Napisano 30 Styczeń 200718 l Autor chciałbym, żeby to zielone światełko rozszło się ładnie po ścianach, tzn nie dawało takich kropek jak przy lewej krawędzi. Z tego co widze ten niechciany efekt jest tym bardziej widoczny im dalej od źródła światła.
Napisano 30 Styczeń 200718 l Autor tweety-tak jak napisałem, to światlo jest emitowane przez nierenderowalne obiekty z shaderem glow. Wyczytałem, że żeby to świeciło trzeba włączyć FG, więc myślę, że to parametry z tej rolety zdecydują o wyglądzie tego oświetlenia. zaznaczyłem radius in pixel, ustawiłem 0,5 i 0,1, sample dalej na 2K, oto efetk: wydaje mi sie że teraz ten niepożądany efekt już nie zależy od odległości od źródła światła. właśnie nastawiłem render z 4K sampli, jak się skończy to zamieszcze. Dzięki za zainteresowanie.
Napisano 30 Styczeń 200718 l Mysle, ze w rolecie FG mozesz zostawic nawet slabe ustawienia (tak jak z presetu draft), ale w zakladce [Renderer], Samples per Pixel ustaw: minimum 16, maximum 64 i powinno byc dobrze.
Napisano 30 Styczeń 200718 l a zwieksz troszke rozmiar tych sampli, powiedzmy tak o 100% o porwnaj wyniki
Napisano 30 Styczeń 200718 l Autor no więc jak mówiłem, skończyło się renderować ( chyba z 5h ), efekt taki: niby jest lepiej, ale jeszcze nie idealnie ( ziarno na tych zielonych poświatach ), ale za długo to trwało, dalsze zwiększzanie sampli nie wchodzi w grę. TuF- zaraz spróbuje tego co radzisz no i spróbowałem i niestety nie masz racji, zmniejszyłem sample w FG do 600, radiusy zostawiłem takie jakie były i lipa, tzn jest ten sam efekt co przy mniejszym samplingu obrazu. Dzięki anyway.
Napisano 30 Styczeń 200718 l Autor no więc zmieniłem podejście, nie wiem jak otrzymać lepszy efekt w tej technice, którą wybrałem na początku ( glow ), zamieniłem to na światełka ( spoty ) i teraz efekt mnie zadowala, nie mówiąc już o znacznie krótszym czasie renderingu. Wygląda to tak: Dzięki za zainteresowanie.Pozdro!