Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

od dłuższego czasu nurtuje mnie problem meshsmooth'a i turbosmootha..

Zauważyłem ,że każda ścianka musi być o max. 4 krawędziach i musze uważać na podwójne verty itp. ,a mimo to czasami mesh mi sie krzaczy..

Modeluje coś z boxa ,edit poly ,robie cuty c,charmfery itd itp i mam coś takiego :

th_53572_prob_122_31lo.jpg

wszędzie są trójkąty albo czworokąty..

Jeżeli dodam Edit Mesh [lub zamienie to na Editable mesh..] to siatka robi sie delikatnie mówiąc "dziurawa"

Tutaj obrazek po turbo [lewy] i mesh smoothie [prawy].

th_53577_prob2_122_85lo.jpg

Pytanie : Dlaczego siatka sie krzaczy ,czego mam unikać ,da sie jakoś szybko naprawić ? są jakieś pluginy do modelowania w maxie ?

dzięki

• Odpowiedzi 9
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Popular Days

Top Posters In This Topic

Gość michlord
Napisano

Chyba ci się siatka "zaplątała"

Napisano

użyłem tego i nic nie pomaga;d ale fajna opcja:)

th_73360_prob3_122_112lo.jpg

Edit : częściową poprawe daje zaznaczenie w Settings tego mesh smootha opcji Operate on

..

Napisano

Hech... ja się już nauczyłem tak modelować, że radzę sobie bez SG, tudzież cały model ma jedną SG i nic mi się nie krzaczy... Czasem tylko SG są niezbędne, ale dla mnie stanowią one ostateczność i nawet wówczas stosuję je z umiarem. Póki co nie baw się w SG, naucz się ostre krawędzie uzyskiwać leciuteńkim chamferem.

PS: odradzam Meshsmootha, na rzecz Turbosmootha, ma on bowiem lepszy algorytm wygładzania.

• Like 1
Napisano

shogun ...ja nie bawie sie w sg:P

ale masz racje ,jak je wyczyściłem to jest jeszcze lepiej:D [przy zaznaczeniu tego trójkącika..w opcjach meshsmooth]..

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Wykorzystujemy cookies. Przeczytaj więcej Polityka prywatności