Dziadek Marek Napisano 3 Luty 2007 Napisano 3 Luty 2007 Witam ! Jestem zarejestrowany o d niedawna na forum można powiedzieć - nowicjusz - także proszę o wyrozumiałość. Grafiką komputerową i fotografią interesuję się od dawna.Nie ma aspiracji aby być ocenianym,poprostu robię dla własnej satysfakcji. Ale do rzeczy.Jakie wymagania musi spełniać kompek aby 3dmax v.8 pracować komfortowo.Ja sądzę że Intel Core Duo spełni moje oczekiwania. Mam Pentium 4 1.8GHz 512 SDRAM SiS P4 także o konfortowej pracy nie ma mowy. Co sądzicie o wersji maxa 4 ,5 lub 6 w mojej obecnej konfiguracji? Poza tym,chociaż udało mi się zainstalować maxa 8,to przytłacza mnie mnogość opcji, narzędzi. Dotychczas pracowałem na MAX v.3.1.Można w tej wersji stworzyć wiele ciekawych prac tyle że zjmuje to dużo więcej czasu i jest trudniej. Ciekawy jestem jak pracuje się na 4 lub 5 maxa? (Skąd ;)??). Proszę o odpowiedź czy warto inwestować w nowy sprzęt oparty na Core duo (sam składam).Jeszcze jedno - jak to jest z tą grafiką w maxie 8,bo z tego co mnie wiadomo to karta graficzna nie ogrywa większej roli w pracy z maxem. Dziękuję Dziadek Marek.
piotrek Napisano 3 Luty 2007 Napisano 3 Luty 2007 Jeszcze jedno - jak to jest z tą grafiką w maxie 8,bo z tego co mnie wiadomo to karta graficzna nie ogrywa większej roli w pracy z maxem. Fakt, jednak dobra karta może zwiększyć wydajność w viewportach przy pracy z dużą ilością punktów do liczenia np. gęste siatki, particle, deformacja geometri... Obecnie można chyba tylko nabyć najnowszą wersję 3dsmaxa (9). A jak pracuje się na innych wersjach? Podobnie, nowa wersja = nowe funkcje, czasem bardziej przydatne, czasem mniej.
hcpiter Napisano 3 Luty 2007 Napisano 3 Luty 2007 co do sładania kompa pod C2Duo to polecam ostatnio taki złozylem i jest naprawde duzy komfort pracy , zalezy ile chcesz ramu wladowac i jaka plyte głowną, polecam ASUS P5B Deluxe naprawde sie sprawdza i co wazne super sie na niej kreci procka :) P.S Karta grafiki jest bardzo wazna ! na render mozna poczekac godzine dłuzej ale jak ci sie porty zaczynają sie ciac to odechciewa sie wszystkiego :]
vv3k70r Napisano 3 Luty 2007 Napisano 3 Luty 2007 to zalezy co zamierzasz robic- jak wizki i rendery to karte mozna olac na poczatku, bo i tak liczy sie tylko pure power... jak cos bardziej giercowego do warto widziec szadery w viewportach; a te cale core duo to jest wielka lipa na biegunach... komputer uniwersalny (jak mneimam rowniez do gier) nie jest narzedziem tak stabilnym zeby nie dostac nerwow przy pracy z maxem, chodz niektorzy to wytrzymuja... jesli chcesz narzedzie do pracy z maxem zapomnij o komputerze pod gry... w dobra plyte glowna mozna wlozyc dwucyfrowa liczbe ramu i niepojedyncza liczbe procesorow MP rowneiz core duo i quadro core... cos za cos-albo komfort-albo uniwersalnosc :)
-=S3B=- Napisano 3 Luty 2007 Napisano 3 Luty 2007 Core 2 Duo to bardzo dobre procki za dobre pieniadze - jesli masz skladac kompa to walsnie na tej platformie polecam.
Rekomendowane odpowiedzi