Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam i proszę o malutką pomoc.

Sciągnąłem darmowe pliki HDRI z sąsiedniej strony, rozzipowałem .....i co dalej? Co tam w ogóle jest. Jak z tego skorzystać? Pewnie to banalne pytania ale jak mówi jakieś mądre przysłowie gdzieś pewnie z Chin "Nawet najdłuższa droga zaczyna się od postawienia pierwszego kroku"

Pozdrawiam

Jachnik.

• Odpowiedzi 9
  • Wyświetleń 1,6k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

jeśli renderujesz w mentalu to np. daj ją do slotu "enviroment map", wtedy będzie odpowiedzialna za odbicia

Napisano

Tak na prawde to zalezy do czego Ci te hdrki potrzebne, bo zrobic mozna z nimi wiele roznych rzeczy.

Napisano

A gdzie jest ten enviroment map ? Ja dopiero zaczynam i nie mogę tego znaleźć w ogóle. Ściągnąłem paki z plikami w formacie hdr ale nie wiem co dalej, gdzie je wrzucić i jak je się wybiera potem w programie ?

Napisano

To mam inne pytanie:

Jak robicie że macie tak świetny obraz ? Bo z modelowaniem nie mam już problemów, mapy tez opanowałem w miarę, mental raya jeszcze się uczę ale nie wychodzi mi tak świetny obraz:

Przykład wierzy z totka:

render.jpg

A to co mi wyszło:

render2.jpg

Już sam cień pozostawia dużo do myślenia, ale z nim się uporam.

Jak wyrenderować lepszy obraz ?

Napisano

Możesz np. w mentalu ustawić preset na Production (jeśli w maxie są presety).

Musisz po prostu ustawić dobrą rozdzielczość shadowmapy (jeśli jej używasz).

Ponadto, exponent światła na wartość 2 (inverse square), swiatła powierzchniowe...

Dochodzi jeszcze GI i FG.

Napisano

A gdzie są dokładniej te opcje bo jakieś tam znalazłem ale nie jestem pewien czy to to. Napiszcie jak się tan dostać co pozmieniać by wyszedł taki efekt jak w tutku.

ok, juz znalazłem wszystko....

Ok, juz jest ok.....