Napisano 6 Luty 200718 l Witam i proszę o malutką pomoc. Sciągnąłem darmowe pliki HDRI z sąsiedniej strony, rozzipowałem .....i co dalej? Co tam w ogóle jest. Jak z tego skorzystać? Pewnie to banalne pytania ale jak mówi jakieś mądre przysłowie gdzieś pewnie z Chin "Nawet najdłuższa droga zaczyna się od postawienia pierwszego kroku" Pozdrawiam Jachnik.
Napisano 6 Luty 200718 l jeśli renderujesz w mentalu to np. daj ją do slotu "enviroment map", wtedy będzie odpowiedzialna za odbicia
Napisano 6 Luty 200718 l Tak na prawde to zalezy do czego Ci te hdrki potrzebne, bo zrobic mozna z nimi wiele roznych rzeczy.
Napisano 9 Luty 200718 l A gdzie jest ten enviroment map ? Ja dopiero zaczynam i nie mogę tego znaleźć w ogóle. Ściągnąłem paki z plikami w formacie hdr ale nie wiem co dalej, gdzie je wrzucić i jak je się wybiera potem w programie ?
Napisano 9 Luty 200718 l Bo próbuje przejść tego toturiala (http://www.max3d.pl/tut.php?id=293) ale u mnie ten metal wygląda po prostu fatalnie... ogółem w maxie siedzę już jakieś 2/3 miesiące i chciałem czegoś nowe spróbować, ale nie wiem co z tym zrobić.
Napisano 10 Luty 200718 l To mam inne pytanie: Jak robicie że macie tak świetny obraz ? Bo z modelowaniem nie mam już problemów, mapy tez opanowałem w miarę, mental raya jeszcze się uczę ale nie wychodzi mi tak świetny obraz: Przykład wierzy z totka: A to co mi wyszło: Już sam cień pozostawia dużo do myślenia, ale z nim się uporam. Jak wyrenderować lepszy obraz ?
Napisano 10 Luty 200718 l Możesz np. w mentalu ustawić preset na Production (jeśli w maxie są presety). Musisz po prostu ustawić dobrą rozdzielczość shadowmapy (jeśli jej używasz). Ponadto, exponent światła na wartość 2 (inverse square), swiatła powierzchniowe... Dochodzi jeszcze GI i FG.
Napisano 10 Luty 200718 l A gdzie są dokładniej te opcje bo jakieś tam znalazłem ale nie jestem pewien czy to to. Napiszcie jak się tan dostać co pozmieniać by wyszedł taki efekt jak w tutku. ok, juz znalazłem wszystko.... Ok, juz jest ok.....