Napisano 9 Luty 200718 l witka, orientuje sie ktos moze czy jest jakas strona poświecona budowie anten telewizyjnych?Chodz mi konkretnie o antenę do odbioru TVP 1 (pasmo chyba ok. 18 MHz) w Łodzi. Chętnie podzxiele sie pkt reputacji :D pozdrw
Napisano 9 Luty 200718 l o samej czaszy dużo powiedzieć nie można .. eliptyczna blacha skupiająca w ogniskowej sygnał.... tam się znajduje konwerter.. i to on za wszystko odpowiada (poza tym że czasza powinna być dobrze ustawiona w zależności z jakiej satelity chcemy ciągnąć kanały - w Polsce pozycje satelitarne to 13°E Hot Bird (Cyfra+, Cyfrowy Polsat, N, oraz około 15 polskojęzycznych kanałów FTA) oraz 19,2°E Astra (TVP3, TV Polonia, TV Trwam)) właśnie w konwerterach powinieneś się obeznać... trochę na wiki jest o tym : http://pl.wikipedia.org/wiki/Konwerter
Napisano 9 Luty 200718 l Autor lol, mój błąd nie napisałem ze chodzi mi o klasyczna antene, a nie satelitke:D:D:D, pozdrw
Napisano 9 Luty 200718 l napewno 18mhz ? cos mi sie niechce wierzyc hym to anteny by musialy byc olbrzymami na pol dachu. Poszukaj cos na temat budowy anten kierunkowych Yagi. Ja mam cos takiego tylko w ksiazkach
Napisano 10 Luty 200718 l to pasmo powinno sie zawierać (chyba ;) ) w wyższych częstotliwościac, od 30MHz, więc wtedy antena nie musiała by być bardzo długa, ale najlepiej sie zapytaj na forum elektroda.pl :)
Napisano 10 Luty 200718 l chyba :) dodaj jeszcze z jedno 0 ponizej 50mhz jest taki syf ze telewizory by nie daly rady choc dalsze odleglosci przy mniejszych mocach nadajnikow i dlatego tu zawieraja sie czestotliwosci krutkofalarskie