Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Wiec tak ostatnio pytałem sie was o nową karte , bo stara nie robiła roboty:/ zawieszał mi sie komp, wiatraczek głośno działał i ogólnie juz miałem tego wszystkiego dość ale sobie myśle że wezme stara karte od kolegi GF 2 mx400, padło jak nic ale chociaż mogłem zobaczyć czy to była wina karty..no i gram w gry wszytko dobrze a jak odpale render to 3 min i STOP, już jestem skrajnie zdenerwowany bo po co mi kump który nie renderuje:/. Wiec instaluje speedfan temperatury temp2 - 48 stopni. temp- 41 stopni hdd 36 st. i temp1- 27 st. nie wiem czego tyczą sie oznaczenia temp, temp1, temp2:( ale ogólnie temperatury sa niskie wiec nie wiem o co tutaj chodzi może ktoś miał kiedyś podobny problem prosze o pomoc!

• Odpowiedzi 20
  • Wyświetleń 2,1k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

hym myslales ze k.graficzna wiesza kompa przy renderowaniu :)

Jaki silnik renderujacy vray brazil mental ray czy inny .Ale najczesciej jest to wina zbyt malej ilosci pamieci, a nie samego procka wysypuje sie winda podczas przydzielania wirtualnej pamieci wtedy najlepiej ja ustawic na sztywno np 4gb.

Napisano
  • Autor

Vray... nie mam 768 mb ramu może to nie jest rewelacja ale renderowałem te samą scene na celeronie 2,6 z 256mb ramu i było ok..;/ a z tym zasilaczem to może być prawda ale jak sprawdzać napiecie?:D sory za głupie pytanie ale nie wiem..:D

Napisano

Żeby sprawdzic napiecie musisz miec miernik (w wiekszosci marketow budowlanych na dziale elektrycznym 20-30 zloych)

Udanej walki... :)

Napisano
  • Autor

hehe.. miernik...podziekuje:D a własnie dziś kolega mi mówił że miał podobny problem i u niego problem tkwił w ramach...wiec wyjnuje bo miałem 3 kości 128, 128i 512... wiec tak wyjołem z 3 slotu 512 i z temparatury temp2. gdzie było 46 st. jest 39 :D myśle sobie że trafiłem wiec odpalam render i jak około 7 minum leciał to tak sie zawiesił... potem pomieszałem jeszcze z tym ramem i doszedłem do wniosku że coś jest nie tak z 3 slotem, aha jak odpale render to temperatura podstakuje od razu o 6-8 stopni i jak jest 49st to jest zawiecha... a moze ktoś wie co to jest ten temp2.?

Napisano

Hm, nie koniecznie miernik ci będzie potrzebny. W biosie często pisze (wg mnie powinno w kazdym biosie to pisac, ale glowy nie dam) dokladnie jakie napięcia masz. Co do temperatur, to najczęściej bazowo są monitorowane temperatury procka i glownego mostka plyty głównej. Dość dziwne ze ta druga temp jest tak wysoka, u mnie przy okolo 48 C na procku plyta ma jakies 35 C.

Co do zawieszek, z moim kompem mam mniej wiecej to samo, przekroczenie 50 C = zawiecha, więc ciągle jest otwarty :)

A, czy masz jakis cooler na plycie glownej, czy same radiatorki, bo moze ona sie grzeje ? I czy probowales puszczac kompa z otwarta obudową?

Napisano
  • Autor

cały czas jest bez;) płyta to abit NF7 , a procek dziwny unikatowy chyba bo nigdzie takiego nie widziałem athlon 2700+

Napisano
  • Autor

kurde następne wydatki;/;/;/ ale co zrobić..

Fikołek - jaki masz procesor?

Napisano
  • Autor

hmmm... nie wiem czy mam sie smiać czy płakać... no wiec ogólnie wczoraj miałem athlona 2700+ z magistralą 166 dziś mam athlona 1500+ z magistralą 100... o co chodzi? sami to zobaczcie...

7c68404d26128178m.jpg

Napisano

ruszyles zworke, namieszales cos w biose, paproch wpadl w styki,

rozbierz calego kompa, wyczysc, pozniej wloz tylko potrzebne rzeczy do odpalenia i w biosie patrz co sie dziejem ewentualniue zmieniaj

btw: temperatura spadla od kiedy procek "zwolnil"

Napisano

zrób tak jak radzi illy kiedyś miałem problemy z kompem zaniosłem do serwisu i wyjeli mi zworke obniżając szybkość procka i za tą "naprawę" policzyli sobie 60 zł ;)

albo poszukaj zworki która gdzieś powinna sie walać lub w biosie poustawiaj częstotliwości na takie jak w specyfikacji procka

Napisano
  • Autor

spadła o 8 st. nie czy widze różnice w szybkości pracy, nie wydaje mnie sie...:) a co tam odpale render;) ale własnie cały czas volty mi skaczą chyba czas na wymiane zasilacza bo ten to taki kupiony z obudową za 200zł... i ma tylko 300W aha render już poszedł i sie nie zawiesza ale szybkość nie jest na moje nerwy...w windowsie sie tego tak nie widzi a jak właczyłem maxa to wolniej to działa...;/

Napisano
  • Autor

chłopaki nic mi nie lata w kompie żadnej zworki nie znalazłem wszytkie są podociskane... musze pożyczyć od jakiegoś kolegi zasilacz i zobaczyć jak chodzi..ale dlaczego nagle mi magistrale zmieniło, jak zworki sa tak gdzie były...?