Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

witam... od niedawna zaczełem nauke w rhino... przejżałęm chyba wszytko tutoriale ze strony oficjalnej... lecz napotkałem pewną trudność.. odnośnie patch-a... mianowicie chciałbym zrobić bryłe z kilku krzywych

http://img216.imageshack.us/my.php?image=zrzutup6.jpg

tak jak robiłęm to dotychczas... lecz niewycina mi tego wypełnienia do formy bryły

http://img216.imageshack.us/my.php?image=zrzut2hh3.jpg

... ?? a we wcześniejszych krzywch wycinał od razu... próbowałem sam dojść do tego co jest grane . może cos żle robie w nieodpowiedniej koejności?? mianowicie.. łącze krzywe w jedną całość jestem pewien żżez niema w niej żadnych przerw więc kopiuje ją daje do tyłu... i używał patch-a i loft-a żeby powstała mi bryła... niewiem stanowłem w martwym punkcie... niezabardzo wiem o co kaman?? wiem że u żytkownikami tego forum to doświadczone osoby pracujące na tym programi na codzień... więc proszę o odpowiedź... z góry dzięx :)

• Odpowiedzi 10
  • Wyświetleń 1,9k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Z tego co czytam i widzę na screenach to chcesz zrobić trójwymiarowy "napis". To po co robisz to poleceniem patch? Robisz profil, zaznaczasz i używasz extrude z zaznaczoną opcją Cap na Yes. I to wszystko. Chyba, że ja czegoś nie kumam to proszę o oświecenie.

Pozdrawiam

Napisano

Gdy kształt jest płaski, to zamyka się go PlanarSrf. Jeżeli narysowany kształt jest w trzech wymiarach, to wtedy można użyć Patch, choć i tak lepiej jest wyciąć dany kształt we wcześniej przygotowanej (wygiętej) powierzchni.

Napisano
  • Autor

dzięki panowie.... macie zupełną racje... faktycznie łatwiem jest to zrobić... waszymi sposobami... wsumie to niewiedziałem że aż tak łątwo... byłęm pewien że pytam profesionalistów... jeszcze raz dzięx... :) a żeby niezaśmiecać forum to zapytram jeszcze o texturowanie.. takiego obiektu?? czy da się to zerbić... w rhino... bo tak czytałęm i przeglądałem tutoriale... to chyba trzeba to texturować... pod innym programem... tzn... chodzi mi o np. zmiane kolorów takiego obiektu lub o nałożonej wcześniej pprzygotowanej textury.. z góry dzięx za odp. :)

Napisano

Witam .

Też jestem początkujący (tydzień)

Radzą robić teksturowanie pod innym programem . I maja racje próbowałem i jest frustrująca.

Napisano

Widze, że zaczyna przybywać użytkowników Rhino:) A jak tak bardzo chcesz użyć tego patcha, to aż prosi się żeby trimowac te boki i zostanie ci sam kształt tej krzywej.

Napisano
  • Autor

panowie wasza terminologia odnoszaca się do tego programu jest na bardzo wysokim poziomie... i niektórych słów nierozumie.. np. "trimowac" więc niezabardzio łape... ale cieszy mnie to że ktoś się fatyguje i odpisumie mi na głupie pytania które zapewne dla was są oczywiste... dzięx:)

P.s powiem szczerze.... że zdecydowałęm się na rhino... z tego względu iż znalazłęm dużo wideoTutoriali... i nieoszalałęm po włączeniu programu... tzn. jakiego programu bym niezainstalował do 3d to miał tyle ikonek że nimogłęm się połapać.... a ten trzeba orzyznac ze jest przyjazny... dla laika... takiego jak ja...

P.s 2 przesyyyyyłąm linka do screna z mojej pierwszej pracy

http://img232.imageshack.us/my.php?image=beztytuuhgfhgfcvcxai4.jpg

pewnie zastanawiacie się dla czego ten koleś robi takie rzeczy... i co to wogóle jest... więc słówko wyjaśnienia.. na codzień maluje grafiti... i szukałem programu gdzie mógłbym ze zwykłego projektu 2d zrobić 3d... i chyba mi się udało... co sądzicie.... oczywiście mógłbym dopracować... tego wrzuta... ale robiłem go jako pierwszego... i pożuciłem projekt... aby zając się czymś bardzej skomplikowanym ..:)

Napisano

chodzi o narzędzie trim, służy do odcinania fragmentów wzdłuż jakieś tam np krzywej EDIT > TRIM, ale to tylko tak dla wiadomości:)

Napisano
  • Autor

dzieki już kumam..... a mam jescze jedno pytanie znacie jeakiś sposób żeby ominącc ten limit.? za zapis ? bo wąłśnie skończył mi się.... i lipa zrobiłem kika poprawek. i lipa.. bo niemoge zapisać??