Napisano 28 Luty 200718 l Witam mam pytanie co zrobić żeby światło mi się ładnie rozchodziło tzn: używam mental ray i dwóch świateł mr area spot. W miejscu gdzie znajdują się światła scena jest prześwietlona a dalej jest za ciemno. Gdzie to ustawić żeby to ładnie zrównoważyć?! Załączam jpg z moimi dziadowskimi ustawieniami. Proszę o konkretną odpowiedź.
Napisano 2 Marzec 200718 l postaraj się lepiej postrzelac photonami - o ile je dajesz. Nie widac color bleeda wiec mogłbyś się tym zająć
Napisano 2 Marzec 200718 l Autor a jak się strzela tymi fotonami? po omacku nie będę manipulowal bo już nie mam sily osiwieje od tego ustawiania.jak byś mi napisał kture to ustawienia to lxus by było.
Napisano 2 Marzec 200718 l Indirect Illumination - sekcja GI, photons. Musisz dostroić radius, ja ustwaiam w przedziale 20cm-40cm, samples sporo,np 50000 (nie wpływa na czas renderu). Liczbe wyłapanych fotonów przez kamere ustawiasz w parametrach każdego światła (przedostatnia zakładka), tam również dostroisz energię, co jest bardzo ważne dla uzyskania efektu color bleed.
Napisano 2 Marzec 200718 l Autor gdzie dokładnie się ustawia liczbę wyłapanych fotonow przez kamerę?i co to jest efekt "kolor bleed? jak te ustawienia w przedostatniej zakadce powinny wyglądać czy w energy to ma być np ;jeden, 5 , 10 tys ,czy 15 miljonów
Napisano 2 Marzec 200718 l Autor A musi być włączona chciał umieć to wyrenderować bez użycia jakichś środków korygujących.
Napisano 2 Marzec 200718 l Musi, nie musi. Mental również jest swego rodzaju korekcją. Zresztą powiem tak - nie uzyskasz prawidłowego rozkładu energii światła na obrazku bez logarytmicznej kontroli ekspozycji. Po coś ją w końcu dołączono, w zasadzie do wszystkich rendererów.
Napisano 2 Marzec 200718 l Autor A czy scena nic nie straci po za tym że zyska zrównoważone światło ? . Ale i tak nic nie umiem z zakresu ustawień wszystkich parametrów w oknie mental raya.
Napisano 3 Marzec 200718 l Autor coś mi się wydaje że nie dowiem się za nie dowiem się tu za wiele jedynie pan "SWRSC" pisze konkretnie ale trochę to i tak dla mnie za mało bo ja początkujący jestem jeśli chodzi o mental ray.O parametrach światła jak bi mi ktoś napisał ciut więcej do gi luxusowo by było .
Napisano 3 Marzec 200718 l to może looknij na tutka :) http://www.max3d.pl/forum/showthread.php?t=28412