obsydian1000 Napisano 28 Luty 2007 Napisano 28 Luty 2007 Witam mam pytanie co zrobić żeby światło mi się ładnie rozchodziło tzn: używam mental ray i dwóch świateł mr area spot. W miejscu gdzie znajdują się światła scena jest prześwietlona a dalej jest za ciemno. Gdzie to ustawić żeby to ładnie zrównoważyć?! Załączam jpg z moimi dziadowskimi ustawieniami. Proszę o konkretną odpowiedź.
SWRSC Napisano 2 Marzec 2007 Napisano 2 Marzec 2007 postaraj się lepiej postrzelac photonami - o ile je dajesz. Nie widac color bleeda wiec mogłbyś się tym zająć
obsydian1000 Napisano 2 Marzec 2007 Autor Napisano 2 Marzec 2007 a jak się strzela tymi fotonami? po omacku nie będę manipulowal bo już nie mam sily osiwieje od tego ustawiania.jak byś mi napisał kture to ustawienia to lxus by było.
SWRSC Napisano 2 Marzec 2007 Napisano 2 Marzec 2007 Indirect Illumination - sekcja GI, photons. Musisz dostroić radius, ja ustwaiam w przedziale 20cm-40cm, samples sporo,np 50000 (nie wpływa na czas renderu). Liczbe wyłapanych fotonów przez kamere ustawiasz w parametrach każdego światła (przedostatnia zakładka), tam również dostroisz energię, co jest bardzo ważne dla uzyskania efektu color bleed.
obsydian1000 Napisano 2 Marzec 2007 Autor Napisano 2 Marzec 2007 gdzie dokładnie się ustawia liczbę wyłapanych fotonow przez kamerę?i co to jest efekt "kolor bleed? jak te ustawienia w przedostatniej zakadce powinny wyglądać czy w energy to ma być np ;jeden, 5 , 10 tys ,czy 15 miljonów
obsydian1000 Napisano 2 Marzec 2007 Autor Napisano 2 Marzec 2007 A musi być włączona chciał umieć to wyrenderować bez użycia jakichś środków korygujących.
Hynol Napisano 2 Marzec 2007 Napisano 2 Marzec 2007 Musi, nie musi. Mental również jest swego rodzaju korekcją. Zresztą powiem tak - nie uzyskasz prawidłowego rozkładu energii światła na obrazku bez logarytmicznej kontroli ekspozycji. Po coś ją w końcu dołączono, w zasadzie do wszystkich rendererów.
obsydian1000 Napisano 2 Marzec 2007 Autor Napisano 2 Marzec 2007 A czy scena nic nie straci po za tym że zyska zrównoważone światło ? . Ale i tak nic nie umiem z zakresu ustawień wszystkich parametrów w oknie mental raya.
Hynol Napisano 2 Marzec 2007 Napisano 2 Marzec 2007 Spróbuj - przekonasz się sam. Ja używam i sobie chwalę.
obsydian1000 Napisano 3 Marzec 2007 Autor Napisano 3 Marzec 2007 coś mi się wydaje że nie dowiem się za nie dowiem się tu za wiele jedynie pan "SWRSC" pisze konkretnie ale trochę to i tak dla mnie za mało bo ja początkujący jestem jeśli chodzi o mental ray.O parametrach światła jak bi mi ktoś napisał ciut więcej do gi luxusowo by było .
SWRSC Napisano 3 Marzec 2007 Napisano 3 Marzec 2007 to może looknij na tutka :) http://www.max3d.pl/forum/showthread.php?t=28412
Hynol Napisano 3 Marzec 2007 Napisano 3 Marzec 2007 Albo na setki poprzednich postów w których temat wałkowano do znudzenia.
Rekomendowane odpowiedzi