Napisano 18 Marzec 200718 l Chciałbym zacząć się uczyć sam animacji postaci, znam się dosyć dobrze na photoshopie ale mam problem jaki program na pierwszy raz jest najlepszy - 3D Max czy Maya proszę o podpowiedzi ;-) i jakie jest najnowsze oznaczenie programu 3d max bo mam v.8 Autodesk to jest najnowsze czy nie ;-) pozdroo i dzięki wszystkim tym który mi pomoga wybrać oprogramowanie mam normalnie dylemat :-)
Napisano 18 Marzec 200718 l Jeśli chcesz się uczyć animacji postaci to podstawy animacji możesz ćwiczyć praktycznie w każdym programie 3d jaki sobie wybierzesz... docelowo Maya ma kilka udogodnień, których za kilka lat może Ci w maxie zabraknąć. Ale to tylko moje osobiste zdanie oczywiście. Max ma na przykłąd CharacterStudio oraz system CAT, który można doistalować, co ułatwia w durzej mierze początek przygody z animacją postaci.
Napisano 21 Marzec 200718 l Cześć! Jeśli masz dylemat, jaki duży pakiet wybrać i uczyć się go od podstaw, to choć sam używam maxa (bo zacząłem od niego), polecam Ci raczej mayke. Dużo się o niej nasłuchałem dobrych słów, szczególnie jeśli chodzi właśnie o animację, szczególnie postaci. Ponoć jest od maxa wygodniejsza w tej kwestii... A najnowszy max to 9, lecz 8 też Ci na początek wystarczy, jeśli się na niego zdecydujesz. Pozdrawiam i powodzenia!