Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Ostatnio wzięło mnie na zrobienie własnego pokoju.Jako że jestem początkujący to liczę na waszą pomoc/sugestie/krytykę.Póki co nie jest za dużo ale powoli będę dodawał rzeczy.

• Odpowiedzi 39
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

jasno - nie jasno mało ważne na tym etapie

bierz miarkę do ręki, nie modeluj z głowy

rozmieszczenie nóg pod stołem do poprawy - zbyt blisko środka

Napisano

One (te nogi) takie są - efekt zamierzony tyle że rozchodzą się na zewnątrz trochę a tutaj zapomniałem tego zrobić...zmienię to zaraz jak skończę łóżko robić.Kupa roboty z kołdrą -żeby ją dobrze wymodelować :-)

Napisano

Może, żeby było porównanie, pokaż zdjęcia pokoju. Wtedy będzie można ocenić, na ile dobrze wszystko odwzorowałeś. Jak na razie troche tego mało, ale może wyjść coś całkiem dobrego :D trzymam kciuki i czekam na więcej renderów.

Napisano

heh dzięki :-) postaram się jak najszybciej porobić zdjęcia pokoju i pokazać dla porównania. Dorobiłem kołdrę,koc i prześcieradło do łóżka.Ile ja się z tą kołdrą męczyłem- a itak nie wyszła mi dokładnie tak jak chciałem.Jak trochę od niej odpocznę to potem ją poprawię.

PS. zapomniałem zmienić ustawienia nóg przy stole, ale to się zrobi.Pod kołdrą będzie poducha of course-dla tego część jest trochę uniesiona.:-)

Napisano

czemu na tym forum co drugi temat to "mój pokój" ;p te pokoje są już trochę nudne. Dobra co do pokoju to chyba jest dobrze, tera to kwestia textur/materiałów i oświetlenia pzdr :)

Napisano

teraz to kwestia dokończenia pokoju...czyli jeszcze duuużo roboty.Wiem że tematyka oklepana ale cóż poradzę -fjnie jest zrobić swój pokój....potem go przemeblowywać, malować itd. w max'ie ;-)

Napisano

Kołdra wygląda jak spulchniony naleśnik na patelni;) Spróbuj może soft selection - popatrz na oryginał i powyciągaj wierzchołki wg wzorca. Ja bym przynajmniej tak robił.

Napisano

Dorobiłem kilka drobnych rzeczy (nie mam za bardzo w tym tygodniu czasu-egzaminy do liceum :-) ) ...z nogami od krzesła się bardzo męczyłem, ale już najgorsze mam za sobą.

No i jeszcze dla porównania zdjątka mojego pokoju i wiecznie panującego tam bałaganu :-)

PS.Tapetę poobgryzał królik.Możecie się przyjżeć tym budzącym wątpliwości nogom od stołu :-)

Napisano

Mam pytanie ponieważ zamierzam poprawić tę kołdrę, czy istnieje jakiś mało skomplikowany sposób na robienie fałd na powierzchni ?? Czy po prostu będę musiał walnąć po 50 vertexów na dwie strony i ze 20 na jedną i spróbować to wymodelować ??

Nois jak coś mnie nie interesuje bo chcę panować nad wyglądem fałd.

Napisano

Wydaje mi się ze najprostszym sposobem było by zrobienie tych fałd za pomocą paint deformation w editable poly (dostępne od 7 wersji maxa chyba)

• Confused 1
Napisano

soft selection jest jedną z zakładek w editable poly

Ale moim zdaniem nois(scale,frectal)+meshsmooth+textura z bumpem/displacement ma sporo możliwości kontroli pofałdowań, żeby ulepiń pożądną kołdrę

Napisano

Kołdrą zajmuje się co jakiś czas - muszę dobrze poznać opcje. Ale jestem happy bo skończyłem (chyba-wasze uwagi o tym zadecydują) krzesło.Brzmi śmiesznie ale to dość skomplikowana konstrukcja (przynajmniej dla początkującego) Tak więc zamieszczam rendery i oceniajcie ! :-)

Aha, jeszcze pytanko: dla czego te cienie - na podłodze i powierzchni siedzenia są takie do ,,tylnej części zadniej".Co zrobić żeby jakoś wyglądały przyzwoicie ?

Napisano

mam aa i gi a boolean - nie wiem co to. Gdzie renderuje ? No właśnie nie wiem o co chodzi, kilkakrotnie zetknąłem się z tym, że ktoś mówił, że renderuje w v-rayu albo w czymś tam innym. To są jakieś programy czy w max'ie jakieś funkcje czy co ? J poprostu w max'ie klikam render->render i koniec.Ilość polygonów na powierzchni gdzie jest cień też ma znaczenie ? Proszę o rady dot. cieni-świateł :-)

Napisano

Dorobiłem kwietnik i wreszcie poprawiłem kołdrę (zrobiłem ją od nowa) dzięki za powiedzeni mi o edit poly - bardzo przydatne :-) usunąłem również to nieszczęsne światło. Już wiem co było nie tak - wystarczyło typ zmienić na area schadow i już cienie wyglądały przyzwoicie.

Aha i jeszcze pierwszy test teksturek - narazie tylko łóżko.

...więc komentujcie ! :-D

Napisano

Dzięki na pewno się przyda :-)

Tymczasem dorobiłem kilka rzeczy - drzwi są jeszcze niedokończone, ale jest kolejny test teksturek.Zobaczymy czy Wam się spodobają.

( Jak człowiek tak długo bez przerwy nad czymś siedzi to już przestaje widzieć niektóre rzeczy)

Napisano

Jest coraz lepiej ale fotoreal to jeszcze nie jest.Podoba mi się obraz.Mógł byś mi zapodać jakoś te konie w obrazie bo mi sie podobają?Dorób detali,włącz gi i zrób wszystkie sciany,sufit i wtedy zrenderuj.Efekt powinien być lepszy.

ps tex podłogi do wymiany.Wez w lepszej roz. texturę załatw

Pozdro

Napisano

nie za duże te drzwi, jakieś takie nieproporcjonalne + jakieś shadery no i to co wyżej.

A jak czegoś nie rozumiesz to polecam max'owego help'a, ja głównie na nim opieram swoją "naukę" :)

Napisano

Nie,nie drzwi są na pewno dobre :-). Mam teraz mały problem mianowicie : ma ktoś na to pomysł ? Bo kompletnie nie wiem jak się za to zabrać tzn. jaką techniką zrobić ??

Napisano

Next update-trudno nie zauważyć co doszło :-)...trochę się namęczyłem przy regale z teksturkami ale chyba są ok.

Ponieważ powoli kończę umeblowanie pokoju a już niedługo zajmę się przedmiotami i wiedząc jakie problemy mnie czekają liczę na małą pomoc:

-jak stworzyć materiał lustra

-jak zrobić żeby np.od blatu odbijały się inne przedmioty

- no i jeszcze jak zrobić ten %#$ klosz :-D

Jak ktoś będzie miał chwilkę by odpowiedzieć na pytania to na priva albo na maila pisać ([email protected]) . Z góry dzięki !

Ps.narazie jest brak oświetlenia

Napisano

Lustro było wielokrotnie na formu:

Po renderach mniemam iż standardowy renderer:

zakładka material (M)-przycisk(standard)-raytrace-rozjaśniesz (reflect)

Ten klosz:

Z line zrób główny kształt -modyfikator lethe- obrót o 360/(ilość tych dużych zgrubień czy jak to tam się zwie). Powstanie ci część, którą na czerwono zaznaczył poprzednik.

Teraz comvert to-poly. A reszta to bevel, extrude itd

• Confused 1
Napisano

Thx za pomoc. Tymczasem dodałem ścianę z oknem i pseudo balkonem :) może nie za szybko ją dorobiłem ale że jestem początkujący to ciągle się uczę i poznaje dopiero nowe techniki - więc to trwa.

Ps. Te materiały które są na ścianie to dopiero próbne

Napisano

Dodałem kaloryfer.Myśle że nieźle ale czekam na uwagi.

Już powoli komp daje oznaki żułwiowania ale myślę że wytrzyma do dokończenia pracy :) ( już 600 000 face'ów)

Napisano

działaj dalej, zobaczymy jak ci to wyjdzie :)

PS: taka sugestia wyrenderuj to cały pokoik z z włączonym GI jestem ciekawy efektu :D

Napisano

Na wcześniejszych renderach jest cały pokoik...mogę to zrobić jak mi powiecie co to jest to GI i gdzie to włączyć ?? ( nie znam się za bardzo na renderingu)

Napisano

Też jestem początkujący i typu "Mój pokój" podobają mi sie i sam coś takiego planuje :D tylko muszę sie jeszcze podszkolić, a ten pokoik nawet fajnie powstaje :) czekam na efekcik końcowy ;)

Napisano

Pokoik zapowiada się fajnie. W modelingu jesteś całkiem niezły (ciekawe rozwiązania stosujesz), ale oświetlenie, texturki a szczególnie render to podstawa to foto-realistycznego efektu końcowego. Bez emisji fotonów (GI i kaustyki) ani rusz. Przerób kilka tutków o renderingu, zresztą osobiście polecam mental-raya. od chyba r6 jest w standardowo w maxie. mam 8 wiec za mentala nie płaciłem :P. Ogólnie zmierzasz w dobrą stronę! Pozdrawiam!

Napisano

Dzięki - GI już kumam...narazie nie ma oświetlenia,( zrobie na sam koniec) A co do Custic to mam problem ponieważ nie wiem jak to włączyć :-/

Robię sobie np dzbanek daje mu materiał szkła czy jakiegoś chromu + przezroczystość klikam PPM ,,Properties" w zakładce mental ray zaznaczam ptacha przy ,,generate Caustic" a na renderze nie ma refleksów świetlnych. :-(

Napisano

Trochę mnie ni było... najpierw czterodniowa wycieczka klasowa a potem jakoś mi się nie chciało nic w maxie robić, ale zmobilizowałem się i coś tam przez ostatnie 2 dni zrobiłem :)

- pelemka ( moja pierwsza roślina w max'ie

- kilka rzeczy do kaloryfera dodałem