wielkibrat00 Napisano 24 Kwiecień 2007 Napisano 24 Kwiecień 2007 Zamieszczam swój tutorial, w którym pokazuję jak stworzyć obraz 3D renderując obraz z dwóch kamer. http://cypis83.ovh.org/mark/marekki.php Miłośników różnych technik w stereoskopii zapraszam do dyskusji i wspólnego pogłębiania wiedzy. 2
tadzio Napisano 24 Kwiecień 2007 Napisano 24 Kwiecień 2007 no ciekawe, gratuluje wiedzy na ten temat;) tylko ze jest taki program ktory z jpg'a robi anaglifa;) bez zabawy z renderingiem z kilku kamer;) pozdr
illy Napisano 24 Kwiecień 2007 Napisano 24 Kwiecień 2007 a jak dziala efekt z jednego zdjecia, o ile wogole jest jakas glebia
Lis Napisano 24 Kwiecień 2007 Napisano 24 Kwiecień 2007 świetna sprawa :) tylko gdzie jw włożyłem swoje okulary z filmów 2d na Polsacie??? :D:D:D Grał ktos kiedyś w Magic Carpet. Tam była opcja gry Anaglif :D była jazda
wielkibrat00 Napisano 24 Kwiecień 2007 Autor Napisano 24 Kwiecień 2007 a jak dziala efekt z jednego zdjecia, o ile wogole jest jakas glebia no właśnie tadzio chyba nie rozumie czym są anaglify, bo nie da się zrobić anaglifu z jednego zdjęcia-obrazu
Master Kiełbaster Napisano 24 Kwiecień 2007 Napisano 24 Kwiecień 2007 można wszystko :P są prototypy urządzeń co w real time normalne TV zamieniają na 3D :o
wielkibrat00 Napisano 24 Kwiecień 2007 Autor Napisano 24 Kwiecień 2007 może masz rację, może są jakieś programy które rozpoznają jakoś obiekty i dokonują na nich odpowiedniej transformacji 2D, bo nie wiem jakby to miało inaczej działać,masz jakiś artykuł? bardziej interesuje mnie technika IMAX, ktoś coś wie więcej o polaryzacji?
Jesus Napisano 24 Kwiecień 2007 Napisano 24 Kwiecień 2007 Super...... tylko gdzie ja mam te okulary............ ech no i po sprawie nie ma okolarów nie ma efektu :mad:
Hynol Napisano 24 Kwiecień 2007 Napisano 24 Kwiecień 2007 Z tego co wiem w IMAXach stosowane są dwie techniki - pierwsza faktycznie opiera się na polaryzacji światła, jednak bardzo wątpie aby to rozwiązanie w jakiś sposób było do zastosowania z monitorem. Trik polega chyba na projekcji filmu z dwóch kamer, przy czym światło emitowane przez projektory jest w różnym stopniu spolaryzowane. Okulary z kolei działają jak fotografczne filtry polaryzacyjne, elminując światło o określonym stopniu polaryzacji. Można spróbować zrobić takie coś mając dwa rzutniki oraz okulary zrobione z filtrów polaryzacyjnych. Problemem będzie tylko sposób polaryzacji światła z rzutników - podejrzewam że trzeba zastosować jakieś specjalne filtry/soczewki. Druga z technologii (patent Sony) polega na przemiennym wyświetlaniu obrazu dla lewego i prawego oka, oraz na zsynchronizowanych z tym procesem okularach ciekłokrystalicznych "zaciemniających" naprzemiennie szkło dla danego oka. To rozwiązanie, wraz z oprogramowaniem jest dostępne w wersji dla PC i chyba nawet Comanche 3 i inne gry mogły korzystać z tego rozwiązania. Minusem jest dość często zdarzający się ból głowy po niezbyt długiej zabawie, ale efekt jest naprawde zadowalający. A co do techniki podanej przez kolege - też się nią kiedyś bawiłem - jakieś 7-8 lat temu ;)
tadzio Napisano 24 Kwiecień 2007 Napisano 24 Kwiecień 2007 wielkibrat00 sluchaj ja sie na tym nie znam i nie bede robil z siebie Bog wie kogo i jakze madrego. Po prostu kiedys mialem taki programik ktory robil anaglify. Nie byly zrobione poprawnie "fizycznie", bo program kopiowal sobie ten obraz, barwil na odpowiednie kolory, i przesowal/skalowal i nie wiem co tam jeszcze, ale jakis tam efekt byl. pozdr
Master Kiełbaster Napisano 25 Kwiecień 2007 Napisano 25 Kwiecień 2007 Do imaxa podobnoż potrzeba drogiego metalizowanego ekranu który nie zmienia polaryzacji światła... taki wątek był niedawno w wolnych dyskusjach.
wielkibrat00 Napisano 1 Maj 2007 Autor Napisano 1 Maj 2007 tadzio...... luźno, przecież wcale po tobie nie jadę, pełen respect dla twoich dokonań, szanuję każdego (prawie każdego:) hynol, masz rację z Imax'em, słyszałem też że ekran na który rzucany jest obraz ma jakieś właściwości, że nie można go popalcować, ale nie wiem o co tam chodzi dokładnie, może na forum ktoś zajmuje się więcej fotografią? zapraszam do dyskusji... sorry master kiełbaster, nie zauważyłem twojego posta:)
wielkibrat00 Napisano 15 Maj 2007 Autor Napisano 15 Maj 2007 mój tata ostatnio był w natural history museum w londynie i widział tam kulę ziemską w takim ciemnym pomieszczeniu. Nie słyszałem jeszcze niczego o hologramach, ale tak to podobno wyglądało. Można było spokojnie "włożyć rękę w obraz", obraz nie był idealnie ostry, ale był kolorowy, kuli nie dało się obejść dookoła, było tamo najprawdopodobniej jakieś zwierciadło, załamujące laser. Nie było też żadnych gazów ani materii na których mogłaby się odbywać projekcja takich laserów. Oczywiście na zdjęciu nic nie wyszło. Czy ktoś może coś już wie.....?
illy Napisano 16 Maj 2007 Napisano 16 Maj 2007 Z tego co wiem w IMAXach stosowane są dwie techniki - pierwsza faktycznie opiera się na polaryzacji światła, jednak bardzo wątpie aby to rozwiązanie w jakiś sposób było do zastosowania z monitorem. Trik polega chyba na projekcji filmu z dwóch kamer, przy czym światło emitowane przez projektory jest w różnym stopniu spolaryzowane. Okulary z kolei działają jak fotografczne filtry polaryzacyjne, elminując światło o określonym stopniu polaryzacji. Można spróbować zrobić takie coś mając dwa rzutniki oraz okulary zrobione z filtrów polaryzacyjnych. Problemem będzie tylko sposób polaryzacji światła z rzutników - podejrzewam że trzeba zastosować jakieś specjalne filtry/soczewki. dzwoni ale nie wiesz gdzie wielkibrat00 sluchaj ja sie na tym nie znam i nie bede robil z siebie Bog wie kogo i jakze madrego. Po prostu kiedys mialem taki programik ktory robil anaglify. Nie byly zrobione poprawnie "fizycznie", bo program kopiowal sobie ten obraz, barwil na odpowiednie kolory, i przesowal/skalowal i nie wiem co tam jeszcze, ale jakis tam efekt byl. pozdr nie uwierze ze robil idealne anaglifu (albo zblizone) ale wierze ze jakos opieral sie na wyliczaniu perspektywy i fejkowal chociaz troche odleglosci, mozliwe mozliwe projektory w przypadku polaryzacji musza byc dwa, musza pokrywac ta sama powierzchnie, musza miec filtry polaryzacyjne, na kazdy obiektyw obrocone o 90stopni, tak samo okulary, jedno szklo musi byc odwrocone o 90 stopni wzgledem drugiego, tyle teorii mój tata ostatnio był w natural history museum w londynie i widział tam kulę ziemską w takim ciemnym pomieszczeniu. Nie słyszałem jeszcze niczego o hologramach, ale tak to podobno wyglądało. Można było spokojnie "włożyć rękę w obraz", obraz nie był idealnie ostry, ale był kolorowy, kuli nie dało się obejść dookoła, było tamo najprawdopodobniej jakieś zwierciadło, załamujące laser. Nie było też żadnych gazów ani materii na których mogłaby się odbywać projekcja takich laserów. Oczywiście na zdjęciu nic nie wyszło. Czy ktoś może coś już wie.....?strumien sprezonego powietrza, ktore jest gestsze i lepiej zbiera zwiatlo :) moj typ
tadzio Napisano 16 Maj 2007 Napisano 16 Maj 2007 Wiesz ja kiedys bylem na takim "pokazie" pseudohologramow. To bylo ladne kila lat temu. Mniej wiecej cos takiego jak Ty opisujesz. Ciemne pomieszczenie, i tam byly takie male "lampki" a na nich nakladki. Swiatlo ktore przechodzilo przez nie tworzylo nad nia maly hologramik laserowy. Ciekawie to wygladalo. Mozna bylo sobie cos takiego kupic i nakladac na wyswietlacz na komorke. Nie znam dokladnej zasady dzialania, ale fajna rzecz;) pozdr
wielkibrat00 Napisano 19 Maj 2007 Autor Napisano 19 Maj 2007 tadzio, to ty chyba jeszcze coś innego widziałeś..... Macie jakieś źródła do poczytania?
deha21 Napisano 9 Wrzesień 2007 Napisano 9 Wrzesień 2007 A gdzie można kupić takie okularki żeby można było to oglądać? I za ile?
ttaaddeekk Napisano 9 Wrzesień 2007 Napisano 9 Wrzesień 2007 http://www.stereos.com.pl/cgibin/shop?info=fo15&sid=7f730bda mam takie i calkiem niezle sie spisuja
Rekomendowane odpowiedzi