Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Mam problem z rotacją obiektów.

Tworze cylinder i przesuwam

jego koniec aby znalazł się w środku układu xyz.

Teraz chcę zrobić rozetę . Skopiować parę razy cylinder i równomiernie go

obrócić według środka układy.

Za cholerę to nie chce mi wyjść.

Spróbuję nagrać filmik z tego co robię i go

zapodać.

• Odpowiedzi 10
  • Wyświetleń 2,1k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Albo przesuń cylinder w trybie edycje (np. wierzchołki ‘T’) i wtedy skopiuj (ctrl + d), rotacja (z wciśniętym shift’em) i dalej kopiuj, albo przesuń pivot (move ‘V’ i przytrzymaj alt, później kilkinij na są strzałkę i z menu wybierz lock) i dalej prawie tak samo (tylko kopiuj bez zachowania informacji o rodzicu ctrl+alt+d i później rotacja).

Napisano

ło kej. Najlepiej chyba będzie jak przesuniesz środek obiektu. Ale nie pivot, bo to chwilowe i nie działa z wpisywanymi ręcznie trasformacjami - tylko "center". Czyli menu "SELECT"->center, przesuń i już. Tylko nie zapomnij przejść z powrotem w tryb "Object". Pozdrawiam. AM

Napisano
  • Autor

Jak zaokrąglać powierzchnię ?

Na tutkach widziałem jak sznurówkę robią z kostek potem hokus pokus i mamy miękką okrągłą sznurówkę .

Napisano
  Muminek napisał:
Jak zaokrąglać powierzchnię ?

Na tutkach widziałem jak sznurówkę robią z kostek potem hokus pokus i mamy miękką okrągłą sznurówkę .

Plus i minus przy numerycznej klawiaturze. Można do czterech poziomów zagęszczać. Przynajmniej o tylu wiem.

Napisano

idziesz do object properties i tam masz, ... uh, zapomniałem, ale to samo okienko co displacement tylko inny tab i tam wpisujesz sub-d obecny i w renderze. Można poszaleć.

Napisano
  • Autor

Jak importowac obiekty z jednego projektu do drugiego ?

Daje import model w jednym , ale importuje się tylko jeden obiekt .

Chce do projektu okno dodac kaktusa którego mam już zrobionego .

Składa się z bulwy , ziemi , doniczki... Eksportuje mi samą bulwe .

Napisano

Zaznacz obiekty i stwórz z nich model na lewej listwie jest chyba 'model -> create model' (z pamięci piszę, może być inaczej), potem Ci wyexportuje całość. Ewentualnie możesz wrzucić swoje obiekty pod nulla w explorerze i zaznaczyć nulla przed exportem do modelu.

Napisano
  • Autor

Heh kolejny problem.

Zrobiłem sobie listwę z sześcianu . Tylko dorobiłem kilka krawędzi i odpowiednio je ustawiłem . A teraz najlepsze kiedy duplikuję ten obiekt jego kopia przeskalowuje się po osi z :/

Nie mogę tworzyć włosów . Opcje w menu hair są nieaktywne . Nie wiem dlaczego zaznaczał powierzchnie i nic , kombinuje już z tym trochę i nie daje rady .

Napisano
  • Autor

Jak (zaznaczyć)

przesuwać

punkty podczas teksturowania .

Chce

poodciągać

do krawędzi

liścia

ale

bieze

mi cały

polygon

zamiast go

rozciągnąć

.

Inny problem to jak kopiować takie zteksturowany obiekt ? Na kopi się jakoś dziwnie tekstura rozkłada :/ .