czapka28 Napisano 10 Maj 2007 Napisano 10 Maj 2007 Witam Jestem w trakcie poszukiwania dobrego tutoriala, w którym wymodeluję gitarę elektryczną. Dla własnych potrzeb, próbowałem sam zrobić, korzystając z tego, co juz umiem, wiele nie zrobiłem. Jezeli znacie cos dobrego, to wrzuccie w ten temat. Pozdrawiam
dna_84 Napisano 10 Maj 2007 Napisano 10 Maj 2007 Masz tu linka do VideoTutoriala to gitarki, ale klasycznej http://www.webdesign.org/web/3d-graphics/tutorials/modelling-a-guitar-video-tutorial.1838.html Myślę że na dobry początek może być ; ) Pozdrawiam
piotrek Napisano 10 Maj 2007 Napisano 10 Maj 2007 Trochę rozbrajają mnie prośby o tutka do każdej rzeczy, którą ktoś chce wymodelować. Niestey, gitary elektrycznej nie da sie wymodelować - bedziesz musiał zadowolić się klasyczną ;)
Gavreel Napisano 10 Maj 2007 Napisano 10 Maj 2007 Trochę rozbrajają mnie prośby o tutka do każdej rzeczy, którą ktoś chce wymodelować. Niestey, gitary elektrycznej nie da sie wymodelować - bedziesz musiał zadowolić się klasyczną ;) nie moge przejść obok tego obojętnie... :D :D :D :D :D hahahahahaha... :D :D
czapka28 Napisano 11 Maj 2007 Autor Napisano 11 Maj 2007 Piotrek, wiem, że to denerwujące. Sam to wiem, też się we mnie gotuje, jak czytam podobnej treści posty. Wiem, że masz mnie za dziecko neostrady. Ale po dwóch tygodniach mękolenia z marnym wynikiem, musiałem znaleźc coś, co pomoze mi osiagnąć efekt, a jednocześnie bedzie dla mnie dobre. Życzę Ci, żebyś znalazł sie kiedys w takiej sytuacji, może wtedy zrozumiesz.
chudy Napisano 12 Maj 2007 Napisano 12 Maj 2007 a czy tutek dotyczący modelowania czegokolwiek nie pomoże?!?!?! tak naprawde każdy tutek o modelowaniu uczy zasad i sposobów modelowania, a nie przepisu na dobry model szklanki, miski czy czegokolwiek.
Gość BigBen Napisano 12 Maj 2007 Napisano 12 Maj 2007 Życzę Ci, żebyś znalazł sie kiedys w takiej sytuacji, może wtedy zrozumiesz. [\quote] On już nie znajdzie się w takiej sytuacji ;) Co do modelowania przedmiotów to jest jeden złoty środek, max, przesuwanie vertexów, chamferowanie krawędzi, extrudowanie, meshsmooth na początek wystarczy do stworzenia prostego modelu.
piotrek Napisano 12 Maj 2007 Napisano 12 Maj 2007 On już nie znajdzie się w takiej sytuacji To o mnie? Za każdym razem, gdy coś zaczynam modelować jestem w takiej sytuacji. Ale nie koniecznie poszukuję tutka do każdej rzeczy, którą mam zrobić. Moim zdaniem tutorial powinien nauczyć funkscji, sposobu i okoliczności użycia pewnych narzędzi dostęnych w pakiecie. Na odrobinkę dalszym etapie tutek uczy jak budować siatki, w jaki sposób zabierać się za pewne rzeczy, w jaki sposób poprawnie myśleć. Tą właśnie wiedzę wykorzystuje się przy tworzeniu każdego modelu. Bez względu na to, czy jest to gitara akustyczna, klasyczna, czy cymbały.
Gość BigBen Napisano 13 Maj 2007 Napisano 13 Maj 2007 Dokładnie Piotrek o to chodzi. Tutorial ma pokazać tylko i wyłącznie sposób modelowania, techniki, myślenie itp. A jeżeli nie potrafisz sam obmyśleć, danego kształtu czy modelu, no to już nie moja wina.
Nosek Napisano 31 Lipiec 2008 Napisano 31 Lipiec 2008 Ja sie na tutorialach nauczyłem pracować z 3ds max'em ;s Każdy tutorial uczył mnie nowej rzeczy nie na zasadzie "To jest funkcja X - służy do Y" tylko pokazywały mi one praktyczne wykorzystanie danej funkcji :P Polecam tutorial o gitarze klasycznej :P Nadaj jej kształty z widoku top na bardziej 'elektryczne' a potem smooth i masz gitarke elektryczna :P
JunioR Napisano 1 Sierpień 2008 Napisano 1 Sierpień 2008 (edytowane) wyluzujcie, chlopak pyta o tutek do elektryka w wy jakies zbedne/ pouczajace jazdy robicie... tutaj cos znalazlem, tylko nie max a modo. jednak poogladac siatki mozna. http://evermotion.org/?unfold_exclusive=192&unfold=exclusive Edytowane 1 Sierpień 2008 przez JunioR
kłapouchy Napisano 3 Luty 2009 Napisano 3 Luty 2009 Ja wymodelowałem gitare elektryczną ze Splajnów :p Najpierw narysowałem kształt--> Extrude---> i bawienie sie vertexami
Rekomendowane odpowiedzi