Napisano 17 Maj 200718 l wymodelowalem sobie postac, uczynilem to w wingsie, model ten otóż posluzy jako postac w animacji. Mam teraz niestety problem z mapowaniem postaci , a dokladnie zupelnie nie wiem jak to zrobic. Obejzalem tutoriale Mr Klicka o zbrush i mam chec zrobic do mojego modelu stwozyc normalmape. Na tuch videotutorialach Mr Klicek mapuje glowe w wingsie, czy to jest dobry soft to mapowania? chcialbym jednakze wiedziec jak zmapowac postac w maxie. wole sie dopytac na forum niz zaczne na powaznie cos robic zebym potem w polowie pracy nie zmienial softu. No i nie zauwazylem czy te postacie - ten spiderman, czy potem alien to byly mapowane czy jak, bo widzialem to mapowanie tylko tej glowy w wingsie.
Napisano 17 Maj 200718 l W wingsie masz mało roboty po ten soft ma fajny autoamt do mapowania (rysujesz szwy i unfold) a w maxie to pelt maping i pozniej zabawa z relax dialog. Ogólnie ten wingoswy autoam się sprawuje dobrze więc jak nie chcesz się namęczyć to mapuj w wingsie.
Napisano 17 Maj 200718 l Autor no i to jest odpowiedz, zassalem juz te tytki klicka z dzialu webart i zobaczymy co wyjdzie moze kiedys sie nawet pokusze o wklejenie mojego scenariusza i innych tez ten post nie oznacza ze nie czekam na dalsze instrukcje, moze jakies linki do porzadnych tutkow...
Napisano 17 Maj 200718 l Heh mógłbym nakręcić jakiegoś video tuta ale nie wiem czy to się nie mija z celem jeśli w tutkach klickach dokładnie wszystko pokazane jest.
Napisano 17 Maj 200718 l http://www.poopinmymouth.com/tutorial/tutorial.htm a tam: Low Poly Character Series: UV Layout One Low Poly Character Series: UV Layout Two
Napisano 17 Maj 200718 l heh ten tutek to chyba troche nie na miejscu :D nie no dobry jest ale jeśli polon chce szybko i łatwo to niech zrobi to wingsie jak pokazuje klicek
Napisano 17 Maj 200718 l polon napisał: chcialbym jednakze wiedziec jak zmapowac postac w maxie. Padło pytanie więc odpowiedziałem.
Napisano 18 Maj 200718 l No to i tak pelt mapingiem będzie szybciej a te tuty były pod maxa 7 gdzie nie było jescze tego tworu. Większość uważa że pelt maping jest do dupy ale według mnie można szybko i fajnie rozwinąć UVW. Znajde dziś może trochę czasu to nakręce tego tuta i temam będzie zamknięty (mam taką nadzieję :P)
Napisano 21 Maj 200718 l Autor no ten videotutek to by sie przydal, choc nie jest źle, widze ze wings jest o wiele prostszy niz max jesli chodzi o mapowanie, aczkolwiek jeszcze nie mialem czasu sprawdzic jak jest z importem tego zmapowanego modelu do maxa
Napisano 21 Maj 200718 l z importem jest dobrze ale gdyby jednak interesowało cię jak wygląda zabawa w maxie to: http://www.mooload.com/new/file.php?file=/data/190507/1179605724/maping0001.rar jakosc dzwieku troche beznadziejna ale to wina mic'a ktory sie zepsul :P