Napisano 25 Maj 200717 l Myslałem że wszystkie włosy z głowy wyrwę, wyrzuce kompa przez okno ale.. od początku. Mental (rozumny - o zgrozo) ray zwariował... Ustawilem prosta scene, pudelko w gorze otwor, kamera w srodku. przez swietlik w gorze wpada swiatlo (sun) GI wlaczone energi tyle ze bije po oczach. render puszczam... i ok GI zrobil swoje cale wnetrze w srodku oswietlone - jest ok. idziemy dalej w swietlik szyba.... (mat mentalray w slocie surf glasslume, w photon dielectric) puszczam rendera i... ok calkiem ladna szybka, idzmy dalej caustic wlaczone w propertisach zaznaczone, w IL w f10 zafajkowane puszczam... i jest ok, jakies rozblyski na scianach jest ok no ale wylączam caustk w f10 i.. render.. idzie... i ozesz kur... DUPA szyba nie przepuszcza swiatla (brak cienia na przeciwleglej sciance do swietlika. o co chodzi... ( kombinowalem z ustawieniami rebuilt cache itd i nic nie zmienilo.. kosmos) po wlaczeniu ponownym caustic jest ok zrobilem druga scene podobna te same materiale ustawienia etc te same postepowanie i co.... teraz dziala jak trzeba ??? mial ktos z Was podobny problem pozdrawiam
Napisano 25 Maj 200717 l Nie miałem takiego problemu, ale jeśli szyba nie chce przepuszczać fotonów to daj materiałowi szkła w slocie photon mapke transmat photon i wtedy szyba nie ma prawa ich zatzymywać :) Ale jeśli to nie pomoże, to zawsze możesz wejść w proporties szyby i odznaczyć jej cast shadows :)
Napisano 25 Maj 200717 l Autor tak robilem, ale lepszy efekt daje zmiana na raytrayce material, z mapa dielectric w photon, tylko zdziwiony jestem takim przypadkiem, dziwy nad dziwami.
Napisano 26 Maj 200717 l hmmm. Nie wiem czy zapisywałeś GI i kaustyke do pliku. Bo jeżeli tak, to możliwe że po przeliczeniu photonów GI i później doliczeniu photonów kaustycznych (które są dopisywane do tej samej mapy/pliku co photony GI) i następnym wyłączniu Kaustyki - mapowanie photonów kaustycznych zostało w pliku. Najlepiej zapisać nowa mapkę do innej nazwy pliku.