Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Zaczne od tego ze jest to moj pierwszy model wiec prosze o wyrozumialosc :)

Po zrobieniu dziesiatek tutoriali nadszedł czas na zrobienie pierwszego modelu samodzielnie. Mój wybór padł na chyba dobrze wszystkim znaną Mazde Rx8 :)

Jednak sam niewiem czy model nad którym pracuje przypomina pierwowzór? I tu właśnei prosze was o ocene mojego dzieła oraz wskazowki co poprawic oraz zmeinic zeby jeszcze bardziej upodobnic go prawdziwej Rx ósemki :P

• Odpowiedzi 13
  • Wyświetleń 1,9k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

witam na forum

cos ostatnio rx-8 popularny sie zrobil... ba, sam od roku zbieram sie zeby go kiedys zrobić, ale nie czuje sie na silach na samochody.

W kazdym razie:

jak narazie to plastelina i nierownosci widac. Pokaz siatke low poly, wtedy mozna sie do wiekszej ilosci rzeczy czepiac :)

Napisano

No można powiedzieć że przypomina :)

Na początek modelowanie samochodów jest bardzo trudne, uważaj żeby się nie zrazić przez niepowodzenia. Oglądaj dużo zdjęć, analizuj i wyciągaj wnioski. Oglądaj siatki osób które już w tym siedzą jakiś czas, wiele się z tego można nauczyć :D

PS: Przypatrz się jak inni prezentują swoje modele tzn. jakie ujęcia kamery, jakie materiały. Bo z aktualnych renderków nie widać za dużo (niebieski + ciemne tło do siebie nie pasują za bardzo)

pozdro

Napisano

daj białe tło na razie, studio później zrobisz. Nie zapomnij wyostrzyć niektórych krawędzi.

Ja sie pare razy zabierałem za RX-8, ale jakoś najpierw mi sie nie chcialo, a teraz za słaby komp(10fps to za mało na modeling)

Napisano

Oto siatki low-poly(niezrenderawona gdyz chyba tak najwiecej widac:):

Napisano

Siateczka na pewno odsłoni sporo błędów bo na pewno sa ale ogólnie przypomina to rx8...chociaż sam samochód nie dorównuje rx7...no ale działaj dalej i tak jak napisał :X-em[2]: nie zrażaj sie!Bo wszystkiego mozna sie nauczyc...Powodzenia i na pewno bede tu zagladal!

Napisano

Hm, z bardziej konktetnych uwag:

zacznij od pozbycia sie trujkątów, i wyrównaj siatke, pozniej zajmij sie wyostrzaniem krawędzi.

Napisano

RX-8 to byla moja druga fura, a twoja wyglada o niebo lepiej niz moja- dobry znak ;) staraj sie zachowac rowne odleglosci miedzy edgesami, zapoznaj sie z narzedziem zwanym View Align, zobacz co napisalem w attachimencie no i przede wszystkim nie poddawaj sie! ;)

Napisano

Hyh...napisalismy w tym samym czasie...ogólnie to to co napisał Mirach i Kr3tz wyczerpuje na razie temat bo o jakichs dokładnościach lub ich braku narazie mowic nie mozna...popraw siatke i pamietaj o tym zeby poligony były w podobnych rozmiarach:)Powodzenia

Napisano

troche przypomina...nie wiem czy robisz według tutoriala na takiej jednej stronce, ale jeśli tak to za bardzo się nim nie wzoruj, bo niezbyt im wyszła ta mazda ;)

Napisano

dzisiaj taka bestie widzialem w realu obnizoną i ospoilerowaną cos pieknego poprostu. powodzenia w dlubaniu

Napisano

Zaczołem wykańczać przód chyba wychodzi nienajgorzej:P

96ce1b6fb90bd511m.jpg

Jakie opony proponujecei do tego samochodu? Narazie mam takie cos:

8b32b65e8bda15d0m.jpg

PS. Na czym polega to narzędzie "View align"? Próbowałem dojść ale jakos nie moge ;/

Napisano

siatke Ci wyrównuje w zależności od widoku, jeśli np. krzywą siatke poddasz mod. View Aligin w oknie left, to z tej siatki powstanie idealnie płaska powierzchnia względem tego widoku (czy jakoś tak :p)

Napisano

Hej

wydaje mi sie ze powinienes jakies blueprinty zalatwic. Masz jakis blad z przodu samochodu. Tam gdzie jest wlot eee ? wlot powietrza ? jest zbyt czubisty wydaje mi sie ze rx8 ma bardziej plaski przod( widziany z gory )

Jak sie tez dobrze przyjrzysz to ten trójkat na masce samochodu zajmuje jakies 60% dlugosci maski a na renderku wyglada na jakies 40%. Mysle ze jesli zaznaczysz caly przód i go lekko przeskalujesz i podsuniesz do reszty samochodzu powinno to wygladac bardziej podobnie.

Wzoruje sie na fizycznym modelu ktory mam w domu :P wiec mozliwe ze to on jest zly :)

http://www.sfondideldesktop.com/Images-Cars/Mazda/Rx8/Mazda-Rx8-0001/Mazda-Rx8-0001.jpg

nowe: Dobra niewazne :) nie zwrócilem uwagi ze brakuje lini maski czyli trójkat sie wydaje ok :P

--Edit by Bzyku--

sorki musialem ale uj sie moze i nie kreskuje ale trójkąt to wyjatek :)