Napisano 6 Czerwiec 200717 l mam prawdziwe wymiary przedmiotu,chcę stworzyć go o dokładnie takich parametrach z dokładnością do mm a nie skalując proporcje na oko...gdzie mogę to ustawiać?
Napisano 6 Czerwiec 200717 l mój błąd...zaczynam w maya,zbrush i modo,ale najbardziej zależy mi na rozwiązaniu w maya.jakieś pomysły?
Napisano 7 Czerwiec 200717 l Ustaw sobie grida na 1mm, włącz snapowanie do grida i przesuwaj vertexy... Możesz sobie utworzyć obiekt Create -> Measure -> Distance Tool, który będzie pokazywał wymiary. Ewentualnie, znając aktualne wymiery obiektu, możesz go przeskalować dokładnie o taką wartość, by otrzymać obiekt o rządanych wymiarach. Po porostu, skala to nic innego jak: k=w/a, gdzie k to skala, w to wymiary, które chcesz otrzymać, a a to początkowe wymiary obiektu.
Napisano 7 Czerwiec 200717 l W Modo masz takie dwa narzędzia w zakładce View -Ruler Tool i Protractor Tool Skalę ustawiasz w Preference -zakładka Accuracy
Napisano 14 Czerwiec 200717 l Temat już troche stary ale też mam podobne pytanie więc nie chciałbym zakładać nowego wątku i zaśmiecać, albowiem: w jaki (dokładny) sposób przesówać vertexy, edge itd... bo jeżeli biorę narzędzie move i we viewporcie sobie przesówam to robię to ale bez dokładności do jednego milimetra ... wszystko wychodzi więc "prawie dokładnie". soft: max 8
Napisano 14 Czerwiec 200717 l hmm prawym na ikonki move scale rotate w górnym pasku i możesz sobie wklepać wartości.
Napisano 14 Czerwiec 200717 l ale jak tak robie to otwiera się okienko, a tam wartości są już podane i muszę do nich dodawać co jest dosyć nie wygodne, wolałbym rozwiązanie w ktrym tylko podaje 1cm albo 1m i o dokładnie tyle mi się przesówa ....
Napisano 14 Czerwiec 200717 l to na dole zaznacz ikonke na prawo od kludki (Absolute mode cos tam) i przy wcisnietym w wpisz o ile chcesz przesunac
Napisano 14 Czerwiec 200717 l jak wróce do domu to sprawdze :D ale już mi sie wydaje że to zadziała :D tak jak bym chciał :)