pecet Napisano 6 Czerwiec 2007 Share Napisano 6 Czerwiec 2007 siema, obiecałem dziewczynie że zrobie jej to zadanie, ale sie okazało że ja takiej statystyki w szkole średniej nie miałem, więc jeśli ktos by mógł je rozwiązać to byłbym zobowiązany :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Knysha Napisano 6 Czerwiec 2007 Share Napisano 6 Czerwiec 2007 http://matematyka.org ;) 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leander Napisano 7 Czerwiec 2007 Share Napisano 7 Czerwiec 2007 Suma wszystkich komorek to 690,24. Kurcze, ze 3 lata nie mialem stycznosci z matematyka, ale tego sie nie zapomina... 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hindus Napisano 7 Czerwiec 2007 Share Napisano 7 Czerwiec 2007 Suma wszystkich komorek to 690,24. Kurcze, ze 3 lata nie mialem stycznosci z matematyka, ale tego sie nie zapomina... no dobra ale sam wynik chyba nie wystarczy :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leander Napisano 7 Czerwiec 2007 Share Napisano 7 Czerwiec 2007 Ech, wiedzialem, ze jest jakis haczyk :D Ta "interpretacja wynikow" wygladala podejrzanie w swietle moich obliczen ;) A serio, to nie sadze, ze ktos ci to rozwiaze na forum. Tu wbrew pozorom sporo liczenia. Pamietam dokladnie takie zadania na kolokwiach ze statystyki i glowny problem polegal na braku kartek i miejsca na rozwiazanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrek Napisano 7 Czerwiec 2007 Share Napisano 7 Czerwiec 2007 Statystyka to chyba najgorszy i najnudniejszy dział w matematyce. Może spróbowałbym to rozwiązać, ale też jestem dopiero po liceum i to zdecydowanie nie mój poziom. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
streaker Napisano 7 Czerwiec 2007 Share Napisano 7 Czerwiec 2007 A musisz mieć pełne obliczenia, czy tylko wyniki ? Jeśli tylko wyniki, to excel da rade: 1. z tego co się orientuje, to mamy tylko 2 typy skali: liczbowe i jakościowe, więc reszta jest oczywista 2. Nie czaje do końca, ale wystarczy chyba obliczyć tylko: Miary tendencji centralnej: średnie (arytmetyczna, geometryczna, harmoniczna), mediane, odchylenie przeciętne (w excelu odch.średnie), może kwartyle (ale to bym sobie odpuścił) Rozproszenie: odchylenie standardowe i wariancje, jest jeszcze współczynnik asymetrii Pearsona (x średnie - dominanta)/odchylenie standardowe; i współczynnik asymetrii bowleya ((Q3-Me)-(Me-Q1))/Q3-Q1 gdzie Me-mediana, Q1, Q3 - kwartyle, które obliczysz w excelu (kwartyle(zakres, numer)) Ale nie wiem, u mnie nie używają takich określeń ;P 3. w excelu takie funkcje jak person i wsp.korelacji, przyjmuje wartości gdzie -1 to silna korelacje ujemna (jedno rośnie, drugie maleje), 0 to brak korelacji i 1 to silna korelacja dodatnia 4. tego dziadostwa nie pamiętam, albo nie miałem, jedno co mogę powiedzieć, to że na pewno będziesz musiał policzyć korelacje między tymi zmiennymi... cheers 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pecet Napisano 7 Czerwiec 2007 Autor Share Napisano 7 Czerwiec 2007 dzięki wszystkim za zainteresowanie, napewno się przyda, dzisiaj do niej pojade może coś razem wymyślimy :p jak ktoś ma to niech podeśle linka do jakichś wykładów, czy innych pomocy naukowych z tej statystyki :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi