klikus1984 Napisano 12 Czerwiec 2007 Napisano 12 Czerwiec 2007 witam, chcialem sie zapytac, czy jak komponuje obiekt 3D w zdjecie, to czy to zdjecie mam wsadzic do env po wcisnieciu klawisza 8, czy do env w opcjach rendera, czy tu i tu ? co daje wsadzenie mapy w env pod klawiszem 8 ?
piksar Napisano 12 Czerwiec 2007 Napisano 12 Czerwiec 2007 coś kiedyś czytałem żeby wciskać mape pod alt+b cienie żeby były do plane z materiałem shadow matte czy jakoś tk nie wiem czy działa to w vrayu
klikus1984 Napisano 13 Czerwiec 2007 Autor Napisano 13 Czerwiec 2007 no wlasnie, juz wykminilem z Matte + dalem enva po wcisnieciu 8 i jakos to wyszlo :) jak probowalem dac mape pod env w opcjach rendera, to efekt wychodzil marny, z tego wniosek, ze zwykle zdjecie nie za bardzo nadaje sie do oswietlenia sceny, natomiast zdjecie w env pod 8 powoduje, ze powstaja refleksy np na szybach itp. Heh w psie mozna zrobic wszystko, tylko ze w nim nie smigam jakos szczegolnie :)
Robertus Napisano 13 Czerwiec 2007 Napisano 13 Czerwiec 2007 no wlasnie, mialem podobny problem o ktorym pisze klikus1984. na poczatku tego nie zauwazylem ale zdjecie pod '8' odbija sie w reflekyjnych elementach sceny mimo ze w vrayowym environmencie byla nadpisana mapa HDR :] lepiej skladac w PS a renderowac obiekt bez tla na obiekcie matte.
Rekomendowane odpowiedzi