Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam!

Proszę o pomoc w renderingu pomieszczenia. Całość ma już przygotowaną w Archicadzie.

Pozdrawiam

Wiesiek

• Odpowiedzi 26
  • Wyświetleń 2,7k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano
  • Autor
ale ze co?

ze chcesz dac komus do wyrenderowania modele ?

mam zaliczenie

wszystko ładnie zrobilem w archicadzie ale musze to zrobic tez w v rayu ale go wcale nie znam, tzn mam zainstalowany ale nie wiem jak go ugrysc dlatego proszę o pomoc

import do 3dmaxa z archicada nie wchodzi z teksturami wiec trzeba to robic od nowa ;-(

nie wiem gdzie ustawic w v rayu aby renderowal z lepsza jakoscia bo mam jakies kijowe obrazki

gg 3849037

Napisano

smieszy mnie taka prosba, daj zlecenie zapłać komuś to napewno ktoś Ci to zrobi, a jak nie to szukaj na forum na pewno znajdziesz:)

Napisano
  • Autor
smieszy mnie taka prosba, daj zlecenie zapłać komuś to napewno ktoś Ci to zrobi, a jak nie to szukaj na forum na pewno znajdziesz:)

nie po to jest chyba forum aby płacić komuś a ja chce wskazówek i konkretne pomocy gdyz robie to 1 raz

poza tym mam wszystko gotowe oprocz renderingu w v rayu

Napisano

jak nie masz czasu na nauke rendernij w maxwellu 3 x szybciej idzie się nauczyc, jakies 2 tyg starcza od biedy

Napisano
  • Autor
a ten nowy durny archicad nie ma wbudowanego maxwella?

musze wykonac w V Rayu a plik z ustawieniami jest podstawa oceny ;-)

juz cos zrobilem ale jeszcze nie podstawilem tekstur na razie szukam gdzie sie je wgrywa np ceglasty barek w kuchni hmm

mój pierwszy render na zaliczenie pewnie 3=

www.szachownica.pl/3.jpg

a to moj render i praca na 5 w archicad

http://www.szachownica.pl/kuchnia6.jpg

Napisano

nie ma książek polskich o vray. Krótko o oświetlaniu: wstaw w oknach światła vrayplane (tak jakby były one szybami) ze srzałkami do środka. Ustaw w color mapping w opcjach vraya z linear na exponential. Podkręcaj siłę świateł i wartośći bright, dark w color maping aż efekt będzie zadowalający. Na początku zacznij od wartości dla dark:2 bright:1 . Aha, włącz oczywiście GI.

powodzenia

pozdr.

Napisano
  • Autor
I wyłącz default light w zakładce "Global Switches".

ok dzięki WAM!!

Już sprawdzam bo głównie światło mam złe a mam tez małe lampki na suficie i nie wiem jak one mają dawać światło hmm

Napisano
  • Autor

poza tym szukam naiwnego ktory może obejrzec moj plik z praca i cos doradzic lub lekko poprawic abym nie siedzial nad tym miesiac bo w sobote zaliczenie ;-)

Napisano

nie ma lekko :) Chcesz ocene dostać to musisz sie narobić.

Napisano
  • Autor
i wyjmij szyby z okien;P

pozdr

poważnie? tego nie wiedzialem

Napisano
  • Autor

Panowie będę się starał ale nie wiem co ja tu sam wykombinuje. W każdym razie bede wam pokazywał mój postęp lub odwrotnie... Robie to od wczoraj 1 raz

RACJA

bo będę tu jeszcze dużo pisał ;-) chyba że rendering wykończy mi mojego dualka

====================

wyjalem szyby i pięknie jasno!! rewelka ;-)

a jak zaznaczyc tylko fragment kuchni aby mi renderowal a nie calosc bo to za dlugo trwa?

========================

mój najnowszy prześwietlony render bez szyb

dowiedziałem sie ze moglem szybom nadac wieksza przezroczystsc o czym nie wiedzialem i juz je wywalilem

http://www.szachownica.pl/4.jpg

Napisano

powaznie, szyby wyjmij. zeby swiatlo moglo wpadac do pomieszczenia bez "przeszkod".

pozdr

edit: i proponuje zamiast zamieszczania posta pod postem edytowac poprzedni;)

Napisano
  • Autor
powaznie, szyby wyjmij. zeby swiatlo moglo wpadac do pomieszczenia bez "przeszkod".

pozdr

edit: i proponuje zamiast zamieszczania posta pod postem edytowac poprzedni;)

moj najnowszy render http://www.szachownica.pl/9.jpg i niewyrazny render jakis rozmazany ;-(( DLACZEGO?

Napisano

polecam VraySun. Masz dużo okien i szybciej pójdzie. Odezwij się na gg.

Pozdrawiam

Napisano

no i wygląda sporo lepiej :) Może jest odrobine przyciemno, to ewentualnie podkręć environment o jeden czy dwa w góre ;)

Napisano
  • Autor
zmien color mapping na exponential.

pozdr

zmienione od poczatku ;-) kazdy mi to samo mowi

przynajmnie tą samą opcje a co do reszty to dwoch kolegow mi pomoglo ale zrobilo cos w 3dmax9 a ja tej wersji nie mam i kiszka mam tylko 8

czekam od wczoraj na linka z firmy autodesc i nic ale i tak wersji 9 chyba nie moge uzywac do pracy bo uczelnia nie ma jej jeszcze ;-(

==============

najnowszy render z barkiem z cegly www.szachownica.pl/21.jpg godz. 11:28

====================

www.szachownica.pl/27.jpg godz 15:33 barek taki sobie, teraz pora na lampeczki, dwie juz mam

========================

czwartek godz 8:27 www.szachownica.pl/40.jpg zabawy z podłogą cd...