wienie Napisano 18 Czerwiec 2007 Napisano 18 Czerwiec 2007 Witam! Proszę o pomoc w renderingu pomieszczenia. Całość ma już przygotowaną w Archicadzie. Pozdrawiam Wiesiek
tadzio Napisano 18 Czerwiec 2007 Napisano 18 Czerwiec 2007 ale ze co? ze chcesz dac komus do wyrenderowania modele ?
Zbychowaty Napisano 18 Czerwiec 2007 Napisano 18 Czerwiec 2007 Light Contest, Niebieskie światło, Lwf i jedziesz:)
wienie Napisano 18 Czerwiec 2007 Autor Napisano 18 Czerwiec 2007 ale ze co? ze chcesz dac komus do wyrenderowania modele ? mam zaliczenie wszystko ładnie zrobilem w archicadzie ale musze to zrobic tez w v rayu ale go wcale nie znam, tzn mam zainstalowany ale nie wiem jak go ugrysc dlatego proszę o pomoc import do 3dmaxa z archicada nie wchodzi z teksturami wiec trzeba to robic od nowa ;-( nie wiem gdzie ustawic w v rayu aby renderowal z lepsza jakoscia bo mam jakies kijowe obrazki gg 3849037
tadzio Napisano 18 Czerwiec 2007 Napisano 18 Czerwiec 2007 nie da sie vraya nauczyc w 1 dzien... zobacz sobie tutek MaGuu: http://max3d.pl/forum/showthread.php?t=34879 pozdr
!Ewert Napisano 18 Czerwiec 2007 Napisano 18 Czerwiec 2007 smieszy mnie taka prosba, daj zlecenie zapłać komuś to napewno ktoś Ci to zrobi, a jak nie to szukaj na forum na pewno znajdziesz:)
wienie Napisano 18 Czerwiec 2007 Autor Napisano 18 Czerwiec 2007 smieszy mnie taka prosba, daj zlecenie zapłać komuś to napewno ktoś Ci to zrobi, a jak nie to szukaj na forum na pewno znajdziesz:) nie po to jest chyba forum aby płacić komuś a ja chce wskazówek i konkretne pomocy gdyz robie to 1 raz poza tym mam wszystko gotowe oprocz renderingu w v rayu
AGmakonts Napisano 19 Czerwiec 2007 Napisano 19 Czerwiec 2007 jak nie masz czasu na nauke rendernij w maxwellu 3 x szybciej idzie się nauczyc, jakies 2 tyg starcza od biedy
Zbychowaty Napisano 19 Czerwiec 2007 Napisano 19 Czerwiec 2007 a ten nowy durny archicad nie ma wbudowanego maxwella?
wienie Napisano 19 Czerwiec 2007 Autor Napisano 19 Czerwiec 2007 a ten nowy durny archicad nie ma wbudowanego maxwella? musze wykonac w V Rayu a plik z ustawieniami jest podstawa oceny ;-) juz cos zrobilem ale jeszcze nie podstawilem tekstur na razie szukam gdzie sie je wgrywa np ceglasty barek w kuchni hmm mój pierwszy render na zaliczenie pewnie 3= www.szachownica.pl/3.jpg a to moj render i praca na 5 w archicad http://www.szachownica.pl/kuchnia6.jpg
wienie Napisano 19 Czerwiec 2007 Autor Napisano 19 Czerwiec 2007 Dzięki TADZIO! już mam takie coś http://www.szachownica.pl/3.jpg jakieś 3= już mam na zaliczenie czy są jakieś książki polskie o V ray?
siwy Napisano 19 Czerwiec 2007 Napisano 19 Czerwiec 2007 nie ma książek polskich o vray. Krótko o oświetlaniu: wstaw w oknach światła vrayplane (tak jakby były one szybami) ze srzałkami do środka. Ustaw w color mapping w opcjach vraya z linear na exponential. Podkręcaj siłę świateł i wartośći bright, dark w color maping aż efekt będzie zadowalający. Na początku zacznij od wartości dla dark:2 bright:1 . Aha, włącz oczywiście GI. powodzenia pozdr.
arev Napisano 19 Czerwiec 2007 Napisano 19 Czerwiec 2007 I wyłącz default light w zakładce "Global Switches".
wienie Napisano 19 Czerwiec 2007 Autor Napisano 19 Czerwiec 2007 I wyłącz default light w zakładce "Global Switches". ok dzięki WAM!! Już sprawdzam bo głównie światło mam złe a mam tez małe lampki na suficie i nie wiem jak one mają dawać światło hmm
wienie Napisano 19 Czerwiec 2007 Autor Napisano 19 Czerwiec 2007 poza tym szukam naiwnego ktory może obejrzec moj plik z praca i cos doradzic lub lekko poprawic abym nie siedzial nad tym miesiac bo w sobote zaliczenie ;-)
siwy Napisano 19 Czerwiec 2007 Napisano 19 Czerwiec 2007 nie ma lekko :) Chcesz ocene dostać to musisz sie narobić.
wienie Napisano 19 Czerwiec 2007 Autor Napisano 19 Czerwiec 2007 i wyjmij szyby z okien;P pozdr poważnie? tego nie wiedzialem
wienie Napisano 19 Czerwiec 2007 Autor Napisano 19 Czerwiec 2007 Panowie będę się starał ale nie wiem co ja tu sam wykombinuje. W każdym razie bede wam pokazywał mój postęp lub odwrotnie... Robie to od wczoraj 1 raz RACJA bo będę tu jeszcze dużo pisał ;-) chyba że rendering wykończy mi mojego dualka ==================== wyjalem szyby i pięknie jasno!! rewelka ;-) a jak zaznaczyc tylko fragment kuchni aby mi renderowal a nie calosc bo to za dlugo trwa? ======================== mój najnowszy prześwietlony render bez szyb dowiedziałem sie ze moglem szybom nadac wieksza przezroczystsc o czym nie wiedzialem i juz je wywalilem http://www.szachownica.pl/4.jpg
tadzio Napisano 19 Czerwiec 2007 Napisano 19 Czerwiec 2007 powaznie, szyby wyjmij. zeby swiatlo moglo wpadac do pomieszczenia bez "przeszkod". pozdr edit: i proponuje zamiast zamieszczania posta pod postem edytowac poprzedni;)
wienie Napisano 19 Czerwiec 2007 Autor Napisano 19 Czerwiec 2007 powaznie, szyby wyjmij. zeby swiatlo moglo wpadac do pomieszczenia bez "przeszkod". pozdr edit: i proponuje zamiast zamieszczania posta pod postem edytowac poprzedni;) moj najnowszy render http://www.szachownica.pl/9.jpg i niewyrazny render jakis rozmazany ;-(( DLACZEGO?
tadzio Napisano 19 Czerwiec 2007 Napisano 19 Czerwiec 2007 zapewne ustawiles I i II bounces LightCache. zmien I na Irr lub Qmc
tpiatek Napisano 19 Czerwiec 2007 Napisano 19 Czerwiec 2007 polecam VraySun. Masz dużo okien i szybciej pójdzie. Odezwij się na gg. Pozdrawiam 1
wienie Napisano 19 Czerwiec 2007 Autor Napisano 19 Czerwiec 2007 polecam VraySun. Masz dużo okien i szybciej pójdzie. Odezwij się na gg. Pozdrawiam moj render nr 13 www.szachownica.pl/13.jpg www.szachownica.pl/14.jpg
tpiatek Napisano 19 Czerwiec 2007 Napisano 19 Czerwiec 2007 no i wygląda sporo lepiej :) Może jest odrobine przyciemno, to ewentualnie podkręć environment o jeden czy dwa w góre ;)
wienie Napisano 20 Czerwiec 2007 Autor Napisano 20 Czerwiec 2007 zmien color mapping na exponential. pozdr zmienione od poczatku ;-) kazdy mi to samo mowi przynajmnie tą samą opcje a co do reszty to dwoch kolegow mi pomoglo ale zrobilo cos w 3dmax9 a ja tej wersji nie mam i kiszka mam tylko 8 czekam od wczoraj na linka z firmy autodesc i nic ale i tak wersji 9 chyba nie moge uzywac do pracy bo uczelnia nie ma jej jeszcze ;-( ============== najnowszy render z barkiem z cegly www.szachownica.pl/21.jpg godz. 11:28 ==================== www.szachownica.pl/27.jpg godz 15:33 barek taki sobie, teraz pora na lampeczki, dwie juz mam ======================== czwartek godz 8:27 www.szachownica.pl/40.jpg zabawy z podłogą cd...
Rekomendowane odpowiedzi