Napisano 21 Czerwiec 200717 l Witam , mam takie pytanie czy musze mieć normalne mapowanie modelu wykonane np w Mayce czy np wystarczy takie coś jak automatic UV tiles dostepne w zbrushu, kiedys próbowałem tejże opcji i exportowałem displacementa no i poniekąd działało. Problem z tym że tradycyjne mapowanie czasem ciężko zrobić. Więc które lepsze a może są jeszcze jakies inne tricki? Z góry thx za odpowiedzi :D
Napisano 21 Czerwiec 200717 l AUVTiles i GUVTiles możesz używać z powodzeniem, z tym że czasem ciężko na tych automatycznych uv-kach malować texturę ręcznie, jeśli natomiast malujesz w zbrushu na modelu, to proszę bardzo, to dość szybkie rozwiązanie.. AUVTiles ma wadę, jeśli robisz na niej normal, to, hm, może być widać duża ilość szwów, właściwie co polygon:p Preferuję mapowanie ręczne, jakąkolwiek metodą, ale ręczne.
Napisano 21 Czerwiec 200717 l Jak używasz mapowania zbrushowego to pamiętaj żeby wyłączyć filtrowanie w node'zie File w Mayi.
Napisano 21 Czerwiec 200717 l Jak używasz mapowania zbrushowego to pamiętaj żeby wyłączyć filtrowanie w node'zie File w Mayi. Możesz rozjaśnić trochę to zdanie? Ja w maxie robię więc mi się przyda teoretycznie może... co to daje?
Napisano 21 Czerwiec 200717 l No to jest coś takiego jak growy Mip Maping. Po wyłączeniu unika się szwów na modelu.