heaven Napisano 23 Czerwiec 2007 Share Napisano 23 Czerwiec 2007 witam... jestem dosc swiezy w grafice 3d. zajmuje sie tym od 4 dni. mam juz nawet jeden ciekawy projekt ( wedlug mnie ) ale ciekawi mnie jedno. czy sa jakies dokladne ustawienia mentala zeby renderowal grafike bardzo realistyczna czy moze trzeba sie bawic w ustawieniach rendera ? sorki za pytanie ale nie znam sie dokladnie na tym jeszcze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrek Napisano 23 Czerwiec 2007 Share Napisano 23 Czerwiec 2007 Trzeba się bawić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
heaven Napisano 23 Czerwiec 2007 Autor Share Napisano 23 Czerwiec 2007 ok. dzieki. a mozesz powiedziec w ktorych miejscach sie bawic ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miłosz3ds Napisano 23 Czerwiec 2007 Share Napisano 23 Czerwiec 2007 Zależy jakie efekty chcesz uzyskać. Jeśli chcesz, żeby Twoje prace nabrały realizmu, to weź się za zakładkę Indirect Illumination, tam masz wszystkie symulacje zjawisk fizycznych związanych z oświetlaniem(Kaustyka, globalna iluminacja, te sprawy) :P i za zakładkę Render - są tam np. opcje dotyczące wielkości ziarna(Jakość rendera) Ray tracingu. Przyjrzyj się wszystkiemu uważnie i pokombinuj z ustawieniami, zobacz co daje jakie efekty:) Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
damusTo Napisano 23 Czerwiec 2007 Share Napisano 23 Czerwiec 2007 Mental stanowi dość złożona zabawkę zerknij tutaj: Mental Ray - Materiały Edukacyjne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
heaven Napisano 24 Czerwiec 2007 Autor Share Napisano 24 Czerwiec 2007 skoro wiecie juz ze jestem poczatkujacy w tych sprawach to chcialem zapytac. jaka jest roznica miedzy mentalem a vray'em ? ktory lepszy ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrek Napisano 24 Czerwiec 2007 Share Napisano 24 Czerwiec 2007 Nie ma odpowiedzi na to pytanie. Ja ci powiem, że mental jest lepszy, choć niektórzy uważają, że jest trudniejszy. vray'a często używa się do renderingu wizualzacji pomieszczeń, jest chyba mniej ustawiania niż w przypadku mentala. mental ray to zdecydowanie renderer produkcyjny - szybki, świetny displacement, w iare proste pisanie własnych shaderów (ale to raczej w dalszej perspektywie, na wyższm poziomie zaawansowania). Działa na różnych platformach z różnym oprogramowaniem. Jest to tego zintegorowany z wieloma programami np. z Maya/XSI/3dsmax no i do tego jest też wersja standalone, czyli samodzielny renderer nie wymagający instalacji żadnego z powyższych softów. Jeśli chcesz wiedzieć więcej, poszukaj na forum, bo taki temat z pewnością był już nie raz poruszany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi