Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam

Tak jak w temacie mam problem z plane chciałbym zrobić samochód i jak daje plane to on z jednej strony jest czarny a wcześniej był przeźroczysty. I w viewporcie nic nie widzę tylko czarne tło. Co mogę zrobić żeby było tak jak wcześniej.

2758b6bb846fcf29.jpg

• Odpowiedzi 6
  • Wyświetleń 1,9k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Nie bardzo rozumiem:/ a jak stworzysz inny obiekt w tej samej scenie to też jest czarny? Może przypadkiem gdzieś wstawiłeś światło, zmieniłeś kolor domyślnego oświetlania na czarny lub coś w tym stylu? Albo sprawdź czy nie nadałeś jakiegoś modyfikatora, nap. "shell".

Pozdrawiam

Napisano

a jak Ci sie caly robi na czarno, to dodaj normal mod, ale go wylacz i konwertnij do czego tam uwazasz (edit mesh, poly...).

pozdr

Napisano

postaw boxa i po sprawie. i proszę popraw nazwę wątku na taką która jednoznacznie wskaże istotę problemu.

Napisano
  • Autor

Chodzi mi o to że jak chce dać plane to z drugiej strony jest on czarny a nie tak ja wcześniej przeźroczysty. Nawet po resecie sceny jest to samo. W oświetleniu nic nie zmieniałem. Czarny jest tylko plane z tej strony z której powinien być przeźroczysty. Tu na obrazkach wszystko widać

2f20198f0fe18627.jpg

64ce2b5da15683eb.jpg

jak dam merge z innej sceny to jest przeźroczysty (jest to pokazane na 1 obrazku)a jak próbuje sam wstawić to jest czarny.

A tą nazwę wątku to na jaką mam poprawić.

Napisano

prawym klawiszem myszki na obiekcie -> propoerties -> zaznacz opcję backface cull.

a temat może być np: taki jaki jest teraz (poprawiłem)

Napisano
  • Autor

Wielkie dzięki tweety o to mi właśnie chodziło. No i za zmianę nazwy wątku też THX.