Napisano 3 Lipiec 200717 l Dziwna i bardzo wkurzająca rzecz. Wpisuje nową pozycje dla punktu np przesunięcie po Y z 1,75 na 1,7 wciskam enter i TRAGEDIA. Punkt zmienia współrzędne także po X i Z !!! Klikałem parę razy freeze na obiekcie i nic . Zaznaczyłem aby przesuwało tylko po Y i nic. Co robić ?
Napisano 3 Lipiec 200717 l A spróbuj nie wciskac enter tylko kliknąć jakies inne pole od innej współrzędnej
Napisano 3 Lipiec 200717 l Autor Sprawdziłem Dzieje się to samo :/ Ale zauważyłem coś innego wpisuje nową wartość w Y enter I TYLKO Y SIĘ NIE ZMIENIŁ , zmieniły się XZ oraz co dziwne rotacja.
Napisano 3 Lipiec 200717 l Sprawdź czy jesteś w układzie local czy global, oraz spróbuj sfreezowania transformacji i ponownego ustawienia pivota. Wpisywanie współrzędnych w XSI jest czasem bardzo frustrujące.
Napisano 4 Lipiec 200717 l Autor Sprawdź czy jesteś w układzie local czy global, oraz spróbuj sfreezowania transformacji i ponownego ustawienia pivota. Wpisywanie współrzędnych w XSI jest czasem bardzo frustrujące. Sprawdzone jestem w globalu bo tak chce transformować , wcześniej działało bez problemu. Sfreezowanie transformacji to coś innego od freeze na obiekcie. Pivot w jaki sposób ? Wpadłem na to wczoraj przed snem : Skopiować obiekt > odpadło skopiowało razem z materiałem Tak więc utworzyć nową powierzchnię . Ale nie ma takiej opcji żeby z jednej powierzchni utworzyć taką samą. Tak dochodzimy do rozwiązania ostatecznego. Na kilku poly Extract Polygons(delete). Wszystko zaznaczamy i Merage z wartością eksperymentalnie stwierdzam że z jakąś małą 0,1 ; utworzy się nowy obiekt połączy z odłączonymi poly i nie zasklepią się wycięcia które wcześniej zrobiliśmy. A i jeszcze skalowanie będzie jakieś normalne nie jakieś ułamki które powstały na początku modelowania ale śliczne jedyneczki :D
Napisano 4 Lipiec 200717 l Freeze transformacji jest w menu transform: Możesz sfreezować move/rotate/scale, albo wszystko razem. Wówczas z tych ułamków w scale będziesz miał jedynki :) Pivota możesz przesunąć wciskając 'Center' na prawym panelu o góry.