Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Dziwna i bardzo wkurzająca rzecz.

Wpisuje nową pozycje dla punktu np przesunięcie po Y z 1,75 na 1,7 wciskam enter i TRAGEDIA. Punkt zmienia współrzędne także po X i Z !!!

Klikałem parę razy freeze na obiekcie i nic .

Zaznaczyłem aby przesuwało tylko po Y i nic.

Co robić ?

• Odpowiedzi 5
  • Wyświetleń 1,5k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

A spróbuj nie wciskac enter tylko kliknąć jakies inne pole od innej współrzędnej

Napisano
  • Autor

Sprawdziłem Dzieje się to samo :/

Ale zauważyłem coś innego wpisuje nową wartość w Y enter I TYLKO Y SIĘ NIE ZMIENIŁ , zmieniły się XZ oraz co dziwne rotacja.

Napisano

Sprawdź czy jesteś w układzie local czy global, oraz spróbuj sfreezowania transformacji i ponownego ustawienia pivota. Wpisywanie współrzędnych w XSI jest czasem bardzo frustrujące.

Napisano
  • Autor
Sprawdź czy jesteś w układzie local czy global, oraz spróbuj sfreezowania transformacji i ponownego ustawienia pivota. Wpisywanie współrzędnych w XSI jest czasem bardzo frustrujące.

Sprawdzone jestem w globalu bo tak chce transformować , wcześniej działało bez problemu.

Sfreezowanie transformacji to coś innego od freeze na obiekcie.

Pivot w jaki sposób ?

Wpadłem na to wczoraj przed snem :

Skopiować obiekt > odpadło skopiowało razem z materiałem

Tak więc utworzyć nową powierzchnię . Ale nie ma takiej opcji żeby z jednej powierzchni utworzyć taką samą.

Tak dochodzimy do rozwiązania ostatecznego.

Na kilku poly Extract Polygons(delete). Wszystko zaznaczamy i Merage z wartością

eksperymentalnie stwierdzam że z jakąś małą 0,1 ; utworzy się nowy obiekt połączy z odłączonymi poly i nie zasklepią się wycięcia które wcześniej zrobiliśmy.

A i jeszcze skalowanie będzie jakieś normalne nie jakieś ułamki które powstały na początku modelowania ale śliczne jedyneczki :D

Napisano

Freeze transformacji jest w menu transform:

freeze.jpg

Możesz sfreezować move/rotate/scale, albo wszystko razem. Wówczas z tych ułamków w scale będziesz miał jedynki :)

Pivota możesz przesunąć wciskając 'Center' na prawym panelu o góry.