Napisano 4 Lipiec 200717 l Witam. Nie bardzo wiedzialem, w ktorym dziale zamiescic moje pytania, wiec wzucam tutaj. Stworzylem kamere, a w jej Environment jako tlo ustawilem animacje avi. I teraz dwa pytania - w podgladzie z kamery we viewporcie nie widze tego filmiku (mimo, ze w renderingu jestOK). Gdzie wlaczyc podglad we viewporcie fimu avi nalozonego na tlo obrazu z kamery, i drugie - plik avi jest z dzwiekiem, a na koncowym renderingu nie ma dzwieku. Gdzie i co poustawiac, zeby koncowy rendering zawieral dzwiek z tego avika nalozonego na tlo?
Napisano 4 Lipiec 200717 l Generalnie takie rzeczy jak dźwięk dołącza się do materiału filmowego na etapie montażu. Wyrenderuj sobie animację do sekwencji plików np TIFF lub Targa, nastęnie uruchom dowolny program do montażu/kompozycji (Adobe Pemiere) i tam zaimportuj owe klatki, podłuż dźwię i zapisz do finalnego formatu. Po więcej info odsyłam do forumowej wyszukiwarki, ponieważ wiele razy ten temat był poruszany. Aby widzieć tło w viewporcie, musisz włączyć taką opcję, a ta zależy od oprogramowania, jakiego używasz. W maxie to chyba Alt+B by włączyć wywietlanie tła w viewporcie.
Napisano 5 Lipiec 200717 l Autor Dzieki. Poradze sobie juz. Myslalem, ze moze w maksie jest jakas opcja, ktora pozwala wyrenderowac plik avi jako ruchome tlo i zachowac dzwiek automatycznie.
Napisano 5 Lipiec 200717 l Pewnie jest, ale generalnie renderowanie bezpośrednio do avi to zła praktyka. Lepiej renderować do sekwencji klatek, choćby z tego powodu, że gdyby ci prądu brakło, komp się zawiesił czy coś, to zawsze masz zapisane kilka klatek. Gdy renderujesz do avi, musisz renderowac całą animację od nowa. Dźwięk najlepiej w oddzielnym programie montować, gdyż masz tam zwykle większa kontrolę na całą ścieżką. Poza tym, musiałbyć renderować do avi, gdybyś chciał mieć od razu dźwięk, a dlaczego to jest złe, pisałem wcześniej.
Napisano 10 Lipiec 200717 l serwus:) nigdy do avi. Chyba że render trwa minute lub dwie, -ale lepeij wyrabiać sobie dobre nawyki. Kaltki. Mozesz wtedy na bierząco podglądać sobie efekt pracy i np. robić kompozycje na animacji, ktora sie jescze renderuje. pozdrawiam i życze powodzenia :)