Destroyer Napisano 6 Lipiec 2007 Napisano 6 Lipiec 2007 a więc tak: zrobiłem ikh RP z ramienia do "podwójnego" łokcia ( błękitny joint) i przenosłem effector do nadgarstka drugi ikh sc z nadgartska do palca aby ustabilizowac dłoń żółte kółko kontroluje rotacje X przedramienia i YZ nadgarstka, oraz translacje ikh zrobiłem rozciągliwą rękę za pomocą nodów condition i multiply divide gdy podłącze go do kości przedramienia i rozciągam rąke joionty dłoni się jakby skalują i "rozjeżdżają" gdy przedramienia nie podłącze do skalowania, dłoń jest ok ale ręka nie rozciąga się wystarczająco jak to zrobić żeby przedramieni sie skalowało a dłoń nie ?
piotrek Napisano 6 Lipiec 2007 Napisano 6 Lipiec 2007 Wydaje mi się, że problemem jest to, iż tutaj dłoń, jako dziecko, dziedziczy transformacje, w tym skalę, przedramienia. Spróbuj w transformNode'ach dłoni wyłączyć dziedziczenie skali.
Destroyer Napisano 9 Lipiec 2007 Autor Napisano 9 Lipiec 2007 nie wiem jak to zrobić :) ale jak oderwałem rękę od przedramienia to już nie dziedziczy niczego :P ale to niezupełnie to czego chciałem :( napisz jak mam to zrobić i mam kolejny problem: zrobiłem klasyczny IK_FK switch kopiując rękę 2 razy jednej dałem kontrolki Fk a drugiej IK a tą trzecią co ma być przyczepiona do siatki blenuje się pomiędzy nimi dzięki orient constrains i wszystko działa ale chcę żeby skalowanie też się blendowało ale tu dupa jak dam scale constrain to ręka mi się skaluje za mocno, bardziej niż ręka IK z którego bierze skale da się to zrobić a jeśli tak to jak :)
dokturpotfor Napisano 9 Lipiec 2007 Napisano 9 Lipiec 2007 he he... jak sie jointy w dloni rozjezdzaja to trzeba je mocniej skrecac... sorki, nie moglem sie powstrzymac :)
Destroyer Napisano 9 Lipiec 2007 Autor Napisano 9 Lipiec 2007 dokturpotfor :D dobra rada ale nie działa :D już sobie poradziłem zrobiłem lokatroy dla każdego jointa w FK IK i bindowago szkieletu za pomocą point constrint przyczepiłem lokatory do IK i FK a pozostałe też za pomocą point zblendowałem pomiędzy tymi poprzednimi bindowy szkielet podłączyłem też point constrinem do tych blendowanych lokatorów i wszystko dziła aż miło nic się nie skaluje więc nie ma problemu z rozjeżdżającymi się jointami :) to nie jest chyba najlepsza i najszybasza metoda ale dziła :) i ile satysfakcji mi dało jej wymyślenie :D wprowdzanie w życie troche mniej :D może komuś się to przyda cheers!
Rekomendowane odpowiedzi