Guest k0za Posted July 8, 2007 Posted July 8, 2007 Witam wszystkich Chciałbym zrzutować spline, który posiada verteks'y np. typu Bezier na geometrię (np. kula bądź jakakolwiek inna owalna powierzchnia) tak aby efektem całej operacji był spline z taką samą ilością vertex'ów (choć nie koniecznie - przypadek bardziej skomplikowanych powierzchni dla rzutów np. pagórki) doskonale dopasowany (dopasowanie zarówno vertex'ów jak i segmentów spline'a) do powierzchni tej geometrii. Poniżej przedstawiam obrazek z problemem. Poniżej znajduje się link z efektem, który uzyskałem ręcznie, a który chcę uzyskiwać automatycznie. Obrazki te przedstawiają ręczne dopasowanie spline'a w osi Y GLOBAL WORLD. W jaki sposób mogę to uzyskać? Program graficzny to ósma wersja 3DSM. Dziękuję z góry za pomoc. Z poważaniem k0za.
mirach Posted July 8, 2007 Posted July 8, 2007 http://www.itoosoft.com/english/menu.php?id=glue to powinno być rozwiązaniem na twój problem. pozdrawiam Mirach
Guest k0za Posted July 8, 2007 Posted July 8, 2007 Dziękuję Ci za odpowiedź oraz pomoc Testowałem plugin i okazuje się, że jest dość prostym narzędziem, które nie mogło spełnić moich oczekiwań. Glue rzutując kształty tworzy nowy dopasowany do powierzchni kształt, jednak problem polega na tym, że ten nowy kształt nie jest interpolowany uchwytami lecz składa się z wielu segmentów połączonych wierzchołkami typu "Corner". Plugin "Glue" Itoo Software jest przydatnym narzędziem. Moich oczekiwań jednak nie spełnił. Moim zamierzeniem było aby zrzutowana linia w tym przypadku miała taką samą ilość vertex'ów jak linia rzutująca (dalszy modeling za pomocą spline'ów i modyfikatora Surface) oraz tak zmodulowane uchwyty vertex'ów Beziera aby interpolowane segmenty pasowały do krzywizny powierzchni. Temat jest nadal otwarty. Czekam na dalsze pomysły. Pozdrawiam.
mirach Posted July 8, 2007 Posted July 8, 2007 Hm. Ja bym to w takim razie probował połączyć z malutkim pluginem "Optimize Spline" Da się go wyszukać na http://www.maxplugins.de ( http://www.maxplugins.de/max8.php?search=spline&sort=Author ) W zasadzie stara on się jak najbardziej zoptymalizować krzywe (wedle podanych parametrów) i o ile dobrze pamiętam tworzy właśnie wierzchołki beziera. Głowy dać nie moge, bo używałem tego chyba pod Maxem 6 pare lat temu, ale pamiętam że było mi bardzo przydatne w niektórych projektach.
Hynol Posted July 8, 2007 Posted July 8, 2007 Obawiam się że nie jest zadaniem łatwym rzutowanie lini z vertexami bezierowskimi na powierzchnie, przy zachowaniu ilości vertexów i jednocześnie kształtu krzywej. Powodem jest między innymi to że pozostaje nam wtedy jedynie kontrola w jednej osi nad punktami kontrolnymi wzdłuż osi rzutowania. Nie jestem pewny czy jest to możliwe, bo jestem w stanie wyobrazić sobie kształt i krzywą, które za chiny nie poddadzą się takiej operacji. Ja w każdym bądź razie nie spotkałem się z rozwiązaniem które działałoby tak jak to kOza opisał.
piotrek Posted July 9, 2007 Posted July 9, 2007 Plugin "Glue" Itoo Software jest przydatnym narzędziem. Moich oczekiwań jednak nie spełnił. Moim zamierzeniem było aby zrzutowana linia w tym przypadku miała taką samą ilość vertex'ów jak linia rzutująca (dalszy modeling za pomocą spline'ów i modyfikatora Surface) oraz tak zmodulowane uchwyty vertex'ów Beziera aby interpolowane segmenty pasowały do krzywizny powierzchni. Najlepszym rozwiązaniem będzie porzucenie tej techniki modelowania.
Hynol Posted July 9, 2007 Posted July 9, 2007 Dlaczego nie uzyc krzywych typu nurbs ? Bo nikt juz w zasadzie tego nie stosuje? No może poza Rhino... NURBSy były swego czasu bardzo ciekawą alternatywą dla meshów ale w momencie gdy większość oprogramowania pozwala na prace na poly i zagęszczanie siatek, nie widze najmniejszego powodu aby brnąć w ślepą uliczkę.
CgBartosz Posted July 9, 2007 Posted July 9, 2007 Masz racje. W innym wypadku niz temat watku to napewno slepa uliczka. Bo nikt juz w zasadzie tego nie stosuje? No może poza Rhino... NURBSy były swego czasu bardzo ciekawą alternatywą dla meshów ale w momencie gdy większość oprogramowania pozwala na prace na poly i zagęszczanie siatek, nie widze najmniejszego powodu aby brnąć w ślepą uliczkę.
Jacek07 Posted January 2, 2008 Posted January 2, 2008 Dzięki bardzo. Plug-in 'Glue' bardzo się przydał ;)
Recommended Posts