ramze Napisano 11 Lipiec 2007 Share Napisano 11 Lipiec 2007 Znów mam problem. Otóż silo ma irytujący błąd polegającym na tym, iż przy zaznaczaniu np krawędzi dodatkowo zaznacza jakąś tam inną krawędź z zupełnie innej strony obiektu. Na początku nie przejąłem się problemem gdyż pomyślałem, że brak mi wprawy w posługiwaniu się programem, ale z czasem ten "drobny" problem stał się na tyle trudny do ominięcia, że nie potrafiłem znaleźć sposobu by zaznaczyć daną krawędź lub vertex bez zaznaczania kilku innych krawędzi lub vertexów, a czasem nawet face'ów. Czy ten problem to wynik złego skonfigurowania silo, czy może jakaś ogólnie znana i niezwykle uciążliwa wada? Czy wy też spotkaliście się z tym problemem? Jak to rozwiązać? Mówię o wersji 1.4 - podobno wersja stabilna bez bugów. W wersji 2.0b ten problem także występuje. Jak to rozgryźć? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubi Napisano 11 Lipiec 2007 Share Napisano 11 Lipiec 2007 A mógłbyś screena wrzucić?? Tam w ustawieniach da sie regulować wielość obszaru zaznaczenia pod kursorem, może masz po prostu za duży obszar zaznaczenia ustawiony. A poza tym, ctrl+shift+lmb się ładnie odznacza :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ramze Napisano 11 Lipiec 2007 Autor Share Napisano 11 Lipiec 2007 Nagrałem filmik: http://www.linguatua.com/pliki/ramze/to.avi (około 3 Mb) Nawet jak przekręcę obiekt to bywa, że przez dłuższą chwilę nie chce zaskoczyć. Zdarza się, że muszę kliknąć dokładnie w linię by ją zaznaczyć, a niekiedy gdzieś z boku, lub całkowicie w innym miejscu. Co jest? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubi Napisano 11 Lipiec 2007 Share Napisano 11 Lipiec 2007 moje GO: To wygląda jak byś musiał klikać w siatkę bez subd której nie widać. i jeszcze DO dam: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ramze Napisano 12 Lipiec 2007 Autor Share Napisano 12 Lipiec 2007 Wielkie dzięki za próby pomocy, ale takie ustawienia też nie pomogły. Jednak jest nadzieja dla wszystkich, którzy mają podobny problem: http://silo3d.com/forum/showthread.php?t=2318 Czekam na 64 bitowy system, żeby zainstalować 64 bitowe drivery, mam nadzieję, że to pomoże. Mam na procku x64 winde XP professional SP2 32 bity, - drivery zainstalowałem 32 bitowe i 64 bitowe, nic nie pomogło - może jak zmienię OS'a na 64 bitowego to wszystko będzie ok? No cóż... pożyjemy zobaczymy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ramze Napisano 13 Lipiec 2007 Autor Share Napisano 13 Lipiec 2007 Znalazłem alternatywne rozwiązanie problemu (IMHO podane w linku powyżej - ale dopiero dzisiaj załapałem :) ): Wystarczy w opcjach panelu nvidii ustawić funcje związane z antyaliasingiem na "wyłącz" lub "kontrolowane przez aplikację" i wszystko śmiga jak trzeba!! Bez potrzeby reinstalacji os'a i sterowników. Pozdrawiam ramze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi