Jump to content

Cena wiedza a książka  

22 members have voted

1. 1. Cena wiedza a książka

• Wybieram droższe ponieważ to gwarancja
      4
    • Wybieram tanie po co mi obszerna księga
      0
    • Obojętnie... zwracam uwagę na to czego szukam
      18

Recommended Posts

Posted

Witam

Chciałem się dowiedzieć czy inwestujecie w wiedzę jeżeli tak to jaką. Chodzi o to czy kupując książkę pomijacie np książki z poziomu cenowego powiedzmy mniej niż 50 zł i kupujecie droższe czyli czy wyceniacie wiedzę.

Ja np nie kupuję tanich książek gdyż są niekompletne a wy?

• Replies 5
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Popular Days

Top Posters In This Topic

Posted

Tak, tylko zdarza się, że w takich "krowach" większość tekstu to lanie wody, albo wiadomości, które masz już opanowane.

Po odrzuceniu takich inforamcji, z 1000 stron pozostanie 100. Razem z obrazkami.

Jeśli zaczynasz w jakiejś dziedzinie, np. grafice 3D, to owszem, opasła książka będzie zawierała mnóstwo wiedzy, którą chcesz przyswoić.

Jeśli jesteś już na pewnym poziomie, będzie w większości bezużyteczna.

Najlepiej to wybrać się do księgarni i przeczytać spis treści, kilka rozdziałów. Wtedy człowiek najlepiej wie, czy jest tam to, czego potrzebuje.

Posted

Ja robię tak:

zadaję sobie np 3 pytania i biorąc książkę z półki próbuję je rozwiązać.

Z reguły jest tak, że książki ledwo potrafią rozwiązać jedną wątpliwość.

Jak rowiążę wszystkie trzy - kupuję.

Dzisiaj wydawnictwa sztucznie nabijają objętość książek takimi bzdelami jak: instalacja oprogramowania. Zbyt szczegółowy opis panelów i przycisków - jak konfigurować to co z reguły podczas instalacji i tak jest skonfigurowane. Książki chcące uchodzić za zaawansowane szczegółowo tłumaczą np. różnicę między rgb, a cmyk albo jak wstawiać nowe warstwy w fotosklepie. Generalnie jestem zawiedziony poziomem obecnej literatury fachowej. Większość wątpliwości można rozwiązać dzisiaj przy pomocy netu i chyba lepszą alternatywą jest przeznaczyć na to właśnie trochę grosza zamiast kupować wodę w okładce.

Te książki powinny być sprzedawane w butelkach.

Posted

jak zaczynałem to kupiłem tanią licho wyglądającą książeczkę do maksa z jakimś durnym surferem na okładce- wyglądała jak totalna kiszka- a była to jedna znajlepszych książek do maksa z jakimi miałem styczność- potem kupiłem czarną księgę animatora, pożyczyłem coś o Fx w maksie, mam też jakieś tam tipsy do 6ki- ale najbardziej przydała mi się ta pierwsza- tam było bardzo dużo dobroci;)