czernislaw Napisano 24 Lipiec 2007 Napisano 24 Lipiec 2007 Witam! Mam problem z oswietleniem włosow mojego modelu. Mam wrazenie, że niezależnie od ustawienia świateł, włosy są tak samo oswietlone, (jakby oswietlenie ich było niezależne od swiateł w scenie). Czy to tylko moje złudzenie, czy też trzeba odhaczyć jakąś opcję? Renderuję w mental ray'u Dziękuję
Master Kiełbaster Napisano 24 Lipiec 2007 Napisano 24 Lipiec 2007 trochę się zmieniło :P ustawiłeś w environmencie rodzaj włosków na MR ?
Sisio Napisano 24 Lipiec 2007 Napisano 24 Lipiec 2007 Pobaw się parametrem occlued amb. w zakładce material parameters modyfikatora włosów - im bliżej zera, tym większy wpływ na wygląd oświetlonych włosów mają światła w twojej scenie. Im bliżej 100, tym bardziej włosy wyglądają jak na Twoim obrazku :) S.
czernislaw Napisano 24 Lipiec 2007 Autor Napisano 24 Lipiec 2007 Nie... gdzie to dokładnie się odznacza, bo w environmetn nie mogę tego, znaleźć. czy chodzi o ten environment gdzie ustawia sie Ambien, tint itp. czy o jakiś inny....? :)
Master Kiełbaster Napisano 24 Lipiec 2007 Napisano 24 Lipiec 2007 wciśnij 8 zakładka effects , hair and fur, i tam masz lite rozwijaną, wybierz mr prim. czy jakoś tak :P
Sisio Napisano 24 Lipiec 2007 Napisano 24 Lipiec 2007 Nie, nie, kliknij po prostu na modyfikator hair and fur wrzucony na Twój model. Parametr 'occlued amb.' znajduje się w zakładce 'material parameters'. Włączenie renderowania mr prim nie jest konieczne, buffer też policzy niezłe włosy. Acha, ważna rzecz (chyba nawet ważniejsza od occlued amb.) - upewnij się, że światła na scenie rzucają cienie, bo bez tego włosy również mogą wyglądać jak na Twoim obrazku :) S.
czernislaw Napisano 24 Lipiec 2007 Autor Napisano 24 Lipiec 2007 ok, znalazłem wszystkie te opcje, rzeczywiście zmieniłem occlued amb na 100, bo myslałem że to ma wpływ na jasność włosów, zaraz puszczę render i za godzine:) zobaczę co wyjdzie
czernislaw Napisano 24 Lipiec 2007 Autor Napisano 24 Lipiec 2007 grrrrrrr >:( teraz włosy są czarne, occlued: 12, a kolory włosów same jasne - wymiękam,
Sisio Napisano 24 Lipiec 2007 Napisano 24 Lipiec 2007 Hm, takie ustawienia włosów są normalne i nie powinny generować Ci czegoś takiego. Czy przypadkiem nie nadałeś włosom jakiegoś mental ray shadera or something? Czy włosy wyglądają podobnie po nadaniu modelowi świeżego, niezmienianego modyfikatora hair&fur? S.
czernislaw Napisano 27 Lipiec 2007 Autor Napisano 27 Lipiec 2007 ufff, udało się. Problem leżał jednak w oświetleniu. Materiał twarzy i tła miał FALLOFF , i przez to był taki jasny, przez co włosy wydawały się jasne. Zwiększyłem jasność lampy i udało się:). Dzięki za pomoc.
Rekomendowane odpowiedzi