Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam! Mam problem z oswietleniem włosow mojego modelu. Mam wrazenie, że niezależnie od ustawienia świateł, włosy są tak samo oswietlone, (jakby oswietlenie ich było niezależne od swiateł w scenie). Czy to tylko moje złudzenie, czy też trzeba odhaczyć jakąś opcję? Renderuję w mental ray'u

Dziękuję

• Replies 10
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted

Pobaw się parametrem occlued amb. w zakładce material parameters modyfikatora włosów - im bliżej zera, tym większy wpływ na wygląd oświetlonych włosów mają światła w twojej scenie. Im bliżej 100, tym bardziej włosy wyglądają jak na Twoim obrazku :)

S.

Posted

Nie... gdzie to dokładnie się odznacza, bo w environmetn nie mogę tego, znaleźć.

czy chodzi o ten environment gdzie ustawia sie Ambien, tint itp. czy o jakiś inny....?

:)

Posted

Nie, nie, kliknij po prostu na modyfikator hair and fur wrzucony na Twój model. Parametr 'occlued amb.' znajduje się w zakładce 'material parameters'.

Włączenie renderowania mr prim nie jest konieczne, buffer też policzy niezłe włosy.

Acha, ważna rzecz (chyba nawet ważniejsza od occlued amb.) - upewnij się, że światła na scenie rzucają cienie, bo bez tego włosy również mogą wyglądać jak na Twoim obrazku :)

S.

Posted

ok, znalazłem wszystkie te opcje, rzeczywiście zmieniłem occlued amb na 100, bo myslałem że to ma wpływ na jasność włosów, zaraz puszczę render i za godzine:) zobaczę co wyjdzie

Posted

Hm, takie ustawienia włosów są normalne i nie powinny generować Ci czegoś takiego. Czy przypadkiem nie nadałeś włosom jakiegoś mental ray shadera or something? Czy włosy wyglądają podobnie po nadaniu modelowi świeżego, niezmienianego modyfikatora hair&fur?

S.

Posted

ufff, udało się. Problem leżał jednak w oświetleniu. Materiał twarzy i tła miał FALLOFF , i przez to był taki jasny, przez co włosy wydawały się jasne. Zwiększyłem jasność lampy i udało się:). Dzięki za pomoc.