Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

cześć,

mam pytanko ;), wielu z Was jest zapewne uczniami i absolwentami różnych asp, więc pewnie będziecie wiedzieć :)

więc mam stary obraz olejny, z tego co mówił koleś to sprzed I WŚ, i tu pojawia się problem. jest brudny, pokryty cały takim brązowawym, tłustym nalotem. spróbowałem w rogu kawałeczek podczyścić wacikiem i mydełkiem w płynie i kolory stały się żywe tudzież nie brudne. ;]

no więc :) jak najbezpieczniej wyczyścić taki obraz? czego się wystrzegać itd...

dzięki i pozdro!

• Odpowiedzi 4
  • Wyświetleń 1,8k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

ja sie na tym nie znam, ale jak bardzo Ci zalezy to moge dac namiar do gościa który takie rzeczy fajnie robi :P ew. możesz iść do asp we wrocku i jak będziesz miły to ktoś na pewno pomoże ;) tylko to po wakacjach raczej.

Napisano

Mam podobne pytanie...odnośnie renowacji obrazu.

Jest to obraz malowany na blasze, najprawdopodobniej farbami emulsyjnymi- farba się ściera. Dodatkowo obraz jest umieszczony na zewnątrz...

Jaką farbe najlepiej zastosowac, żeby później nie odchodziła ??

Napisano

Litości, ludzie- takich zabytków się nie czyści samemu. Nie wiem ile w pracowni widziałem zniszczonych bezpowrotnie, w każdym razie dużo. Wasza własność- do pewnego stopnia wasza sprawa ale takie rzeczy oddaje się fachowcom. Lepiej niech będzie brudne przez następne 100 lat niż zniszczone w jeden dzień nieudolną konserwacją.