Napisano 2 Sierpień 200717 l Witam. 1. Chcialbym sie dowiedziec w jaki sposob zlikwidowac ta "powtarzalnosc "textur w renderach, szukam i szukam i sie doszukac nie moge. 2. Jak wlaczyc w 3dsmax czas renderowania (gdzies tam na zrzutach widzialem jak w okienku wyjsciowym pod renderem byl pokazany czas). 3. Czy ksiazka http://tiny.pl/579j - 3ds max 8 Biblia, jest dobra pozycja do glebszej nauki. 4. A ta cos mi pomoze - http://tiny.pl/579l - 3ds max 9. Cwiczenia praktyczne. 5. Czy znajde jakas literature (nie manuale, czy tutoriale) do nauki vRay-a (najlepiej w ojczystym jezyku). Jakos sie jeszcze nie natknalem. Dziekuje za odp. na moje "banalne" pytania.
Napisano 2 Sierpień 200717 l jestem nowy wiec moge sie mylic ale: 1. powtarzalnosc tekstur usuwasz uzywajac modyfikatora UVW MAP ze stosu modyfikatorow 2. u mnie jest tak: F10> Druga zakladka > SYSTEM i tam jest opcja do wlaczenia przy ktorej jest napisany tekst dluugi i jest zablokowany.. nie moge spojrzec bo robie render.. 3. ja sie w biblie zaopatrzylem i mi sie przydaje... duzo rzeczy sie z niej juz nauczylem. 4. teog nie kupowalem 5. nei wime, ale by mi sie przydalo.
Napisano 2 Sierpień 200717 l Ad 1: rozwiń, najlepiej screeny daj jakies Ad 2: w vrayu jest taka opcja (mozliwe ze w innych renderach tez, ale nie kojaze), pod zakładką System - Frame Stamp Ad 3: o tej ksiazce juz troche bylo na forum, w skrocie: przepisany maual. Jak nie lubisz czytac na kompie/nie znasz dobrze angieslkiego to przydatne, ale nic głębszego tam raczej nie znajdziesz. Ad 4: Z tego co przegladalem w sklepie to ta ksiazeczka to wywalanie pieniedzy w bloto, wiecej sie dowiesz z darmowych tutkow na sieci Ad 5: nie tutki i manuale? Znaczy sie wiersze o vRay'u, czy opowiadania grozy :) pozdrawiam Mirach
Napisano 3 Sierpień 200717 l ad.1 Jeżeli pisząc a powtarzalności textur chodziło Ci o tiling no to możesz się go pozbyć dodając modyfikator uvw map i skalując odpowiednio gizmo(powiększając je) albo w edytorze materiałów kliknij np. na kanał diffuse i pod zakładką coordinates masz tiling wystarczy go zmniejszyć dla wszystkich współrzędnych. ad.5 http://forum3d.kom-net.pl/f3dwork.php?md=sd&idd=9 to link do artykułów na forum3d.kom-net.pl są tam dwa artykuły jeden o renderowaniu w V-ray'u i drugi GENIALNY o mental ray'u polecam.
Napisano 22 Listopad 200717 l Witam, czy jeszcze ktos zaglada na ten watek, troszke mnie nie bylo i "zaniedbalem watek", ja dalej z ta powtarzalnoscia tekstur, uvm map wiem ale to raczej nie o to mi sie rozchodzi, moze jednak pokazal bym jakiegos screena to bylo by to latwiej zrozumiec. Pozdrawiam.
Napisano 22 Listopad 200717 l Tilling mapy usuwasz we własciwościach tej mapy. Po prostu odhaczasz tam, gdzie masz parametry u i v ptaszki przy opcji "tile" Heaven - modyfikatorem UVW map określasz tylko położenie mapy.
Napisano 22 Listopad 200717 l a moim zdaniem uvw mapem mozna tez tillowac teksture poprostu od tak inny sposob ale sie da
Napisano 27 Listopad 200717 l To wina tekstury - musisz zamaskować na niej najbardziej charakterystyczne elementy. Dobrym sposobem na usunięcie tilingu jest mixowanie dwóch tekstur o różnym rozkładzie na obiekcie, dzięki czemu oszukuje się oko.