Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam serdecznie,

Dostałam w pracy wolną rekę na zakup komputera (PC) i budżet na niego (ok. 5 000). Ponieważ nie znam się na sprzęcie przedstawiam tutaj temat i proszę o sugestię. Z mojej strony dodam, że:

1. Na bank chcę XP (żadna Vista) - waham się czy 64 bity czy 32 i tutaj proszę o podpowiedź, zwłaszcza w kontekście poniższych informacji;

2. Programy: na pewno pakiet Adobe CS2 i CS3 w bliskiej przyszłości,

3. Przewiduję także zakup programu do 3d (jakiego, jeszcze nie wiem, ten temat będzie mielony w firmie w przyszłości, też bliskiej), dlatego proszę o zasugerowanie jakiejś fajnej karty grafiki do softu 3d+2d

4. Do zestawu nie wliczamy monitora i dupereli typu mysza za 500 zł:D

5. Używam Intuosa3, więc dobrze by było gdyby śmigał nadal;)

6. Zastanawiam się nad macierzą (nie pamiętam RAID 0 czy 1, chodzi mi o nie o mirroring tylko wydajność)

7. 2-4 gb ramu

Na koniec: w tej chwili używam poniższego zestawu z systemem xp64:

Płyta główna ASUS P5B /i 965/ PCIex / Sock 775

CPU INTEL Core™2 Duo E6600 2.40 GHz 775/1066/4096/64bit BOX

RAM 2x1GB DDR2 800 Goodram

HDD SEAGATE ST3320620AS 320GB 7200 16MB SATA-II

Grafika NX7600GS PCI-E 256MB DDR2 128BIT HEATSINK 2xDVI

Nie mam zastrzeżeń co do tego sprzętu i do systemu. Wszystko chodzi bez problemów, mogło by tylko być ciut szybciej (no i driverów czasem długo się szuka). Nie mam macierzy, ponieważ mi odradzano jako awaryjną i grożącą utratą danych (ale teraz mam to w nosie ponieważ i tak mam w nawyku codzienny backup).

Tak więc, wobec powyższego chciałabym mieć jednak xp64 jednakże nie wiem jak to hula z 3d. Proszę o jakiś miły zestawik. Dziękuje z góry za uwagi i zainteresowanie.

• Odpowiedzi 12
  • Wyświetleń 1,9k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Nowy komp jest konieczny JUŻ - z powodu dodatkowej osoby w firmie.

Napisano

Polecam zagladnac do watku o mojej konfiguracji w tym podforum. Zlozylem kompa za circa 3800zl, a smiga az milo.

Napisano

na tym forum jest wspaniała opcja szukaj, na pewno znajdziesz odpowiednią konfigurację w cenie około 5k...

Napisano

@Knysha, czytałam już wcześniej o tym co sobie złożyłeś. Ładnie, myślę że pokaże to w serwisie (skłaniam się ku płycie Asus i trochę lepszym procu). Masz moze RAID? A jak tam działa x64 z softem 3d?

Napisano

Nie mam Win 64-bitowego, bo nie mieli w hurtowni, gdy odbieralem zestaw, a czekac nie moglem.

Co do plyty - szczerze polecam tego Gigabyte'a, ktorego sam mam - N650SLI-DS4. Bardzo wydajny, pochodzi z serii przeznaczonej dla wyczynowych graczy, wiec swietnie nadaje sie do podkrecania podzespolow. Procesor E4300 prawdopodobnie bede krecil, bo zamontowany na nim jest Scythe Ninja.

Pozdrawiam

edit:

Tak, mam dyski obydwa podlaczone w macierz RAID 0. Bardzo ladnie smigaja, ale niestety grzeja sie troche. Mysle, ze winna jest temu karta graficzna, ktora troche zajmuje miejsca w obudowie i obniza efektywnosc cyrkulacji wewnatrz takowej.

Ponizej wklejam screenshot z temperaturami pracy komputera po ok. 4h.

speedfanwh5.jpg

Nie przejmujcie sie obrotami wiatraka :D. Scythe Ninja kreci sie teraz z predkoscia circa 800-900obr/min.

Napisano

ehehhehehe 270 tysięcy obrotów. to przecież samolot a nie cooler :P

a co do zestawu:

1 Procesor Intel Core2 Quad Q6600 2,40 GHz (S775) BOX 1027.00

2 Płyta główna Asus P5K Deluxe / WIFI-AP Intel P35 786.00

3 Pamięć RAM PDP Patriot Dual 2x 2GB DDR2 800 MHz CL5 934.00

4 Karta graficzna GeForce 8800 GTS Gainward Bliss 320MB TV & 2x DVI (PCI-E) 1059.00

5 Dysk twardy IDE/SATA WD Caviar SE-16 250 GB 16MB cache SATA-II x2 504.00

6 Zasilacz Zasilacz do obudowy Tagan 700W - U25 DualEngine 550.00

razem 4860. czyli do tego jeszcze jakaś obudowa. aha ceny z komputronika, a więc na pewno można większość części kupić taniej

Napisano

No wlasnie - gdybym mial tyle obrotow, to moglbym skusic sie o stworzenie malej elektrowni ;]. Nie wiem dlaczego tak pokazuje :D

Napisano

plyte Abita a nie Asusa, bardziej stabilny, bez bajerow, lepszy OC itd

Napisano

serwus:)

illy napisał:
plyte Abita a nie Asusa, bardziej stabilny, bez bajerow, lepszy OC itd

Illy, chyba asusik commando jest mocno stabilny ? :) warto wspomnieć choćby 8 fazowe zasilanie, OC ma takie możliwości , że nawet na forach

overclokerskich ludzie sie za glowy łapią :). Napewno nie jest niestabilny.

MA nawet na płycie przyciski resetowania itp ( gdy sie testuje na maszynie wyjętej z budy).

pozdrawiam i życze powodzenia :)

Napisano

do powyzszych: i'm not a geek, to co mowie bylo testowane jak kupowalem kompa w lutym. wtedy abit costam 9 naprawde mnie zaskoczyl (ale ja bylem zapatrzony w lepsze podkrecanie, wifi i karte HDaudio). Fakt, moj p5b deluxe jeszcze nigdy nie powiedzial ze sie nie da zrobic, nie wiem jak z testami, bo po prostu mnie to nie interesuje (nie jestem onanista sprzetowym). Ale np. podobny zestaw do mojego tylko ze Abit x9 wlaczal sie o 20 sekund szybciej od mojego p5b deluxe.