Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Mam dwa pytania dotyczące 3ds'a. Otóż, jak zrobić świecący obiekt tzn. żeby świecił światłem własnym, a nie jakimś oświetleniem. Czy jest to możliwe, a drugie to jak przy użyciu MaterialEditor można teksturować jeden polygon, gdy obiet jest wykonany z boxa? :/

• Odpowiedzi 4
  • Wyświetleń 1,1k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Co do drugiego pytania:

Eee... Nie jestem pewny czy dokładnie o to Ci chodzi :P Ale ja robię cosik takiego, że po prostu zaznaczam obiekt, przechodzę do zakładki modify... Wybieram select polygon, zaznaczam ten polygon, który mnie interesuje jeden lub kilka, i przeciągam teksturę na te zaznaczone polygony :)

Napisano

ad1: jesli renderujesz w Vray to uzyj VrayLight Material

ad2: jesli chcesz przypisac roznym polygonom rozne materialy uzyj materialu MultiSubObject i w EditPoly/Mesh przypisz odpowiednie ID do polygonow na ktore chcesz nalozyc dany material.

Napisano
  • Autor
Co do drugiego pytania:

Eee... Nie jestem pewny czy dokładnie o to Ci chodzi :P Ale ja robię cosik takiego, że po prostu zaznaczam obiekt, przechodzę do zakładki modify... Wybieram select polygon, zaznaczam ten polygon, który mnie interesuje jeden lub kilka, i przeciągam teksturę na te zaznaczone polygony :)

Tak robiłem, ale nie w tym sensie.. :D Jak weźmiesz potniesz np. blok na jakiś witraż, to gdy zaznaczysz jeden z części witraża, to tekstura, wejdzie na całą ścianę tego bloku, a jej kawałek będzie widoczny w w tym polygonie który zaznaczyłeś.

ad1: jesli renderujesz w Vray to uzyj VrayLight Material

ad2: jesli chcesz przypisac roznym polygonom rozne materialy uzyj materialu MultiSubObject i w EditPoly/Mesh przypisz odpowiednie ID do polygonow na ktore chcesz nalozyc dany material.

Cosik o tym słyszałem, ale nie wiedziałem, że to w meshu jest. To chyba najlepsza metod, jak się teksturuje obiekt który wykorzystuje mało tekstur, bo nie ma sensu się w mapowanie bawić, zwłaszcza, jak się nie umie ( mam na myśli siebie )

Dzięki za odpowiedzi, a temat do zamknięcia. Pozdro!