Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witajcie

Nowy komputer-nowe kłopoty :-)

Do nowych gratów (lista poniżej) dokupiłem Scythe Ninja. Czy waszym zdaniem wiatrak jest w odpowiednim miejscu? Wiatrak dmucha w stronę procesora a nad nim znajduje się wiatrak zasilacza, który je wyciąga z obudowy.

Wątpliwości budzi bliskość karty graficznej i fakt częściowego zasłonięcia radiatora na chipsecie (oba chłodzone pasywnie). Mocowanie po prawej stronie blokuje dostęp do RAMu i zasłania go (wiatrak byłby tuż obok radiatora RAMu.

Może lepiej dać wiatrak po lewej stronie i ustawić tak, by wyciągał powietrze z radiatora na zewnątrz?

Konfiguracja:

Chieftec Dragon coś tam + Modecom Feel III 400W

Asus P5K WS

Q6600 2.4 aktualnie 3.0GHz (9*333)

Gigabyte 6600 z pasywnym chłodzeniem

2*1GB Kingston HyperX

2*Maxtor 250GB @RAID 0

Maxtor 80GB do backupów

SB Live

pozdrawia

uke

• Odpowiedzi 8
  • Wyświetleń 4,2k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Nie wiem czy nie powinien wiać w stronę tych fioletowych pierdół z obudowy. :)

Napisano
  • Autor

Ja też nie wiem :-) W te fioletowe pierdoły mogę wpakować dodatkowe wiatraki, bodaj 80mm.

Jeśli wiać w tę stronę to po której stronie dać wiatrak - mimo wszystko nad RAMami?

Napisano

Wszystko zależy od tego, jaki masz obieg powietrza w obudowie. Najlepiej będzie, jeśli sprawdzisz 4 możliwe warianty i wybierzesz ten, który zapewnia najniższe temperatury;)

Napisano
  • Autor

hehehe, w zasadzie to 8 bo z każdej strony mogę na 2 sposoby.... uznałem, że pytając tutaj dowiem się szybciej :-)

Napisano
Ja też nie wiem :-) W te fioletowe pierdoły mogę wpakować dodatkowe wiatraki, bodaj 80mm.

Jeśli wiać w tę stronę to po której stronie dać wiatrak - mimo wszystko nad RAMami?

U mnie wieje nad RAMami. Na tylnej sciance mam zamiar zamontowac wiatrak, ktory dodatkowo bedzie chlodzil Scythe'a.

Napisano

mówiłem o rozsądnych opcjach, hehe.

dsc05712dw2aw5.th.jpg

Inne ustawienia raczej nie mają sensu, na pewno nie możesz "dmuchać" w stronę pasywnie chłodzonej karty grafiki. Gorące powietrze powinno jak najszybciej opuścic obudowę, bez owiewania innych komponentów.

Jako, że twój zasilacz ma duży wentylator wciągający powietrze z obudowy, moim zdaniem najlepiej będzie ustawić fana na ninjy w kierunku poziomym. Tzn, żeby kierował powietrze na tylną ściankę.

Napisano
  • Autor

Dzięki, dzisiaj go przestawię zgodnie z waszymi radami.