Napisano 12 Sierpień 200717 l Witajcie Nowy komputer-nowe kłopoty :-) Do nowych gratów (lista poniżej) dokupiłem Scythe Ninja. Czy waszym zdaniem wiatrak jest w odpowiednim miejscu? Wiatrak dmucha w stronę procesora a nad nim znajduje się wiatrak zasilacza, który je wyciąga z obudowy. Wątpliwości budzi bliskość karty graficznej i fakt częściowego zasłonięcia radiatora na chipsecie (oba chłodzone pasywnie). Mocowanie po prawej stronie blokuje dostęp do RAMu i zasłania go (wiatrak byłby tuż obok radiatora RAMu. Może lepiej dać wiatrak po lewej stronie i ustawić tak, by wyciągał powietrze z radiatora na zewnątrz? Konfiguracja: Chieftec Dragon coś tam + Modecom Feel III 400W Asus P5K WS Q6600 2.4 aktualnie 3.0GHz (9*333) Gigabyte 6600 z pasywnym chłodzeniem 2*1GB Kingston HyperX 2*Maxtor 250GB @RAID 0 Maxtor 80GB do backupów SB Live pozdrawia uke
Napisano 12 Sierpień 200717 l Nie wiem czy nie powinien wiać w stronę tych fioletowych pierdół z obudowy. :)
Napisano 12 Sierpień 200717 l Autor Ja też nie wiem :-) W te fioletowe pierdoły mogę wpakować dodatkowe wiatraki, bodaj 80mm. Jeśli wiać w tę stronę to po której stronie dać wiatrak - mimo wszystko nad RAMami?
Napisano 12 Sierpień 200717 l Wszystko zależy od tego, jaki masz obieg powietrza w obudowie. Najlepiej będzie, jeśli sprawdzisz 4 możliwe warianty i wybierzesz ten, który zapewnia najniższe temperatury;)
Napisano 12 Sierpień 200717 l Autor hehehe, w zasadzie to 8 bo z każdej strony mogę na 2 sposoby.... uznałem, że pytając tutaj dowiem się szybciej :-)
Napisano 12 Sierpień 200717 l Ja też nie wiem :-) W te fioletowe pierdoły mogę wpakować dodatkowe wiatraki, bodaj 80mm. Jeśli wiać w tę stronę to po której stronie dać wiatrak - mimo wszystko nad RAMami? U mnie wieje nad RAMami. Na tylnej sciance mam zamiar zamontowac wiatrak, ktory dodatkowo bedzie chlodzil Scythe'a.
Napisano 12 Sierpień 200717 l mówiłem o rozsądnych opcjach, hehe. Inne ustawienia raczej nie mają sensu, na pewno nie możesz "dmuchać" w stronę pasywnie chłodzonej karty grafiki. Gorące powietrze powinno jak najszybciej opuścic obudowę, bez owiewania innych komponentów. Jako, że twój zasilacz ma duży wentylator wciągający powietrze z obudowy, moim zdaniem najlepiej będzie ustawić fana na ninjy w kierunku poziomym. Tzn, żeby kierował powietrze na tylną ściankę.