Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam, wszystkich, zapewne niepotrzebnie zrobiłem nowy temat (lecz nie znalazlem na forum to co potrzebuje). Jestem początkującym użytkownikiem 3DS Studio Max i Blender. Mam pytanie, na jakim sprzecie wy pracujecie, i druga część pytania: Jaki sprzęt potrzeba do srednio zaawansowanego korzystania z programu. (Troche renderingu, efektow itp)

P.S Prosze o nie pisanie odpowiedzi w stylu " Im lepszy komputer tym lepiej..." > wiem ze to moze i prawda :), ale chce cos konkretnego, pozdrawiam.

Jakby co to sorka ;D

• Odpowiedzi 9
  • Wyświetleń 2,1k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Wałkowane do znudzenia - przeszukaj forum

Moc kompa to jedno a umiejetnosci drugie - nabierz drugiego to sprecyzują ci sie potrzeby sprzętowe

Start z normalnym sprzętem uczy szacunku dla ilości polygonów i wielkości tekstur, co przyda się przy większych (bardziej złożonych) projektów

Napisano

f101af1a4939b6d8.gif

Albo wejdz na http://www.autodesk.com

Napisano

wiesz... ja znam ludzi co jada na cpu 1,6 i 256 ramu, grafika 64 MB i potrafia wymodelowac calkiem fajne rzeczy... nba poczatek i tak nie potrzeba ci cudow (piszesz ze jestes poczatkujacy). Ja mam pentiuma 4 3ghz 1 gb ramu i karte 256 ramu i w zupelnosci mi to wystarcza (choc przydaloby sie wiecej... ;) ). Mozna na takim sprzecie juz dzialac konkretnie zwazywszy na fakt ze zaczynasz. Max to duuuzy program i zanim go wykorzystasz do duuuzych projektow to moze minac troche, ale zycze powodzonka i zapalu :) Pozdrawiam

Napisano

Wejdź sobie na http://raph.com/3dartists/artgallery i tam masz super prace naprawdę świetnych grafików i przy wielu z nich jest podany soft i sprzęt na jakim były robione.

Ogólnie jak na czasy w których pamięć ram jest sprzedawana po cenach niższych niż koszty produkcji polecam kupić co najmniej ze 2Gb no i procek nawet 4 rdzeniowy bo max i najlepsze renderery z tego korzystają ale i jakikolwiek core duo będzie wystarczające. Ja np. mam tylko 512 mb ramu i czasami bardzo boleśnie to odczuwam ale ogólnie to wiele da się nawet na takim sprzęcie zrobić.

Napisano
  • Autor

Ok,dzieki wam wielkie za odpowiedzi, bo wlasnie chce zmienic kompa na AMD Athlon 4200 (dwa rdzenie), 1 G pamieci,i karte graf, dobra. Gdyz nie mam funduszy aktualnie na Core2Duo :).Pozdro i dzieki za odp.

Napisano

W nowym CDA wyczytałem że c2d E2140 kosztuje około 300 zł a śmiało może rywalizować nawet za Athlonem X2 6000+ więc ja bym się jednak zastanowił nad prockiem intela bo ostatnio też bardzo potaniały.

Napisano
  • Autor

no ale wiesz, ja mam zaufanie do Aemdeków :) (AMD Athlon), a kumple z Intelami mieli rozne przygody, takze wiesz. Obecnie kupuje kompa, do grafiki (oczywiscie nie zaawansowanej, Potoshop juz pojalem, itp, teraz czas na 3DS Max).I mi wystarczy ten sprzecik ;]. ...

Napisano

Ja tylko zasugerowałem że procki intela mają obecnie ogromną przewagę nad amd i co do tego nie ma wątpliwości a że intel wprowadził ostatnio bardzo agresywną politykę cenową wobec swojego konkurenta to są też dosyć tanie. A co do przygód z prockami intela to są to procesory nie mniej niezawodne od produktów amd a do tego core duo świetnie się podkręcają i można dodatkowo zyskać sporo wydajności nie płacąc za nią.

Napisano
  • Autor

Poki co nie mam co inwestowac w lepsy sprzet, jaak dojda z grafika na wyzszy calkiem poziom, to wtedy kupie cos jeszcze lepszego ;]