purple Napisano 16 Sierpień 2007 Napisano 16 Sierpień 2007 Witam przenosze z "domowego przedszkola" takie ćwiczenie: 1h 40min To jest martwa natura (" to co mam na biurku"), praca jest oczywiście w toku, tło też jest w planach;) Jestem chetna do nauki nowych metod pracy w PSie: Chciałabym wiedzieć na początek w jaki sposób można łatwo otrzymać półkoliste kształty, ja robie kolistm zaznaczeniem, i tam gdzie potrzebuje to jade brushem po brzegach, ale to lipna i nie zbyt satysfakconujaca metoda...w kształtach PSowych nie znalazłam tego co potrzebuję, a piórkiem to mi sie ręka trzęsie i nie wychodzi ładnie... No a poza tym wszelka krytyka pracy, porady, itp całkiem na miejscu...:)
lisu Napisano 17 Sierpień 2007 Napisano 17 Sierpień 2007 nioo, ładnie, dobrze wyszło dobranie odcieni kolorków.
Touch Napisano 17 Sierpień 2007 Napisano 17 Sierpień 2007 Co do krągłości, to możesz popróbować zabaw ze ścieżką (narzędzie Pen i wybór trybu pracy na Path). Po prostu korzystasz z zalet krzywych beizier'a. Kiedy uzyskasz już żądaną krzywiznę wystarczy kliknąć prawym na ścieżce (nadal mając wybrane narzędzie Pen) i w menu kontekstowym powinnaś znaleźć Make Selection. Może to Ci trochę ułatwi, ale generalnie to chyba jednak trzeba się po prostu obyć z pracą na tablecie;) Co do uzyskanego efektu jaki prezentujesz, to bardzo mi się podoba;) Pozdrawiam!
maronski Napisano 17 Sierpień 2007 Napisano 17 Sierpień 2007 coś bym Ci podpowiedział ale nie pracuję na PS-ie :) Fajnie wyszło. Pozdrówka
purple Napisano 17 Sierpień 2007 Autor Napisano 17 Sierpień 2007 Mr Pank, RaVirr dzięki :) mayk fenks, to było dla mnie spore wyzwanie... Touch, dzięki, znam tą metodę, chodzi o to, żeby było szybko, jak na kartce, a tu lipa...może jeszcze coś jest? może są takie kształty? ja widziałam tylko elipsy parę odmian, czy coś w ten deseń... maroński jak nie? a to Ty w czym robisz swoje dziełka? w paincie?;D dzieki, za komplement;) ps: To już nie jesteś Dr.Evil...;D? ps: Dzięki wszystkim za komplementy, aż dziwnie sie czuje, tak nie swojo;p A tak serio, chętnie tez wysłucham krytyki, jeśli coś, to walcie śmiało;)
nicponim Napisano 17 Sierpień 2007 Napisano 17 Sierpień 2007 ladnie,fajny speed,jedynie to sluchawka nie bardzo,szkoda ze obrysy sa w lewej strony
purple Napisano 17 Sierpień 2007 Autor Napisano 17 Sierpień 2007 Dzięki, staram się odlajkowić;)...a opiszesz dokładniej? bo na razie nie za bałdzo orientuję się w którym miejscu...
grass Napisano 18 Sierpień 2007 Napisano 18 Sierpień 2007 butelczyna fajna , czuje ze mnie suszy po nocy ;))
purple Napisano 18 Sierpień 2007 Autor Napisano 18 Sierpień 2007 motyla noga! Znów zabrakło czasu na "apgrejt";)... ps:grass mnie też susi, tylko przed nocą;) więc zostawiam was z moją buteleczką, a sama lecę po jakieś puszeczki lub kufeli ;)
Designer79 Napisano 18 Sierpień 2007 Napisano 18 Sierpień 2007 Rysunek w PS hmm... mimo paru przydatnych rzeczy to jakoś nie mogę sie przekonać do tego, ale jak widać na forum, niektórzy potrafią wymiatać w tym :P PS: (ps a nie ps:D) z puszki to już nie to samo :P
purple Napisano 19 Sierpień 2007 Autor Napisano 19 Sierpień 2007 Designer79 dzięki, do wymiatania jeszcze mi dużo brakuje;) a Ty to nie robisz w PS-ku tych swoich pracek? ........................... A takie baardzo szybkie i wstawienie obiektów w czas i przestrzeń, żebyście mieli wieksze rozeznanie, co krytykujecie ;) : jeszcze tam nic nie ma, nawet "powietrza" brakuje;) perspektywa się chyba sypie i takie tam, ale tak jak mówię, to tylko kanwa do działania :) no i kolejne pytanko sie mi nasunęło: jak się unika czerni;D zaraz z tej szarości pewnie mi wyjdzie mnustwo czarnego cienia, a wiadomo, że tego właśnie trza unikać, na tomiast kolory bliskie czerni- bardzo ciemne zielenie, granaty, też w końcu chorubcia wyglądają jak czerń przez ten ****** ***** ***** "efekt Mecha" (czyli jasne, przy jaśniejszym, zawsze wygląda jak ciemne...)
Designer79 Napisano 19 Sierpień 2007 Napisano 19 Sierpień 2007 Z tym wymiataniem to mówiłem ogólnie, a nie szczególnie :P No nie robie w PS :) ..... kliknij mnie
biglebowsky Napisano 19 Sierpień 2007 Napisano 19 Sierpień 2007 No i mówiłem że dorabianie tła na końcu to bardzo zły pomysł:> Czerni się unika... niestosując jej poprostu:) Naprawdę lepiej popróbuj ze szkicami zamiast siedzieć i dłubać jedną prackę, szkic zajmie ci 20min a efekty ich robienia dostrzeżesz bardzo szybko. PS po za gotowymi kształtami ma narzędzie Pen. którym możesz robić wszelakie dowolne.
purple Napisano 28 Sierpień 2007 Autor Napisano 28 Sierpień 2007 No i mówiłem że dorabianie tła na końcu to bardzo zły pomysł:>... Tak wiem, ale grafik musi umieć poradzić sobie w takiej sytuacji, było zrobione oddzielnie, ale szkoda mi marnować tej butelki- to nie o to chodzi,że się namachałam-bo O dziwo! nie, ale wyszedł miły efekt i chce by czemuś służył... a więc traktujmy to jako ćwiczonko dorabiania tła do reszty oraz nowych metod tworzenia grafiki... chętnie się dowiem, w jaki sposób można przedstawić drobnoziarnisty kurz leżący na powierzchni- najbardziej chodzi mi o brush i jego ustawienia... A tu szypik Upek: Mówta krytykujta, jak chceta to overpaintujta czy co tam chceta, byle debilek po drugiej stronie monitorka zakumał o co chodzi w digitalu, i żeby doszło do tej pustej łepetynki parę waszych cennych uwag;D
biglebowsky Napisano 28 Sierpień 2007 Napisano 28 Sierpień 2007 Chodzi mnie o to że jak zaczniesz skupiać się na całości od razu to z czasem i elementy będziesz potrafiła do kupy złożyć a teraz bez tego doświadczenia z walką z ogółem to możesz się tak bawić kręcąc się w kółko. Do butelki zawsze możesz wrócić, ona się nigdzie nie wybiera:) Perspektywa leży. tło widziane jest bardziej z góry niż dno butelki. Co do kurzu na powierzchni. Żadnych specjalnych brushy - okrąglak ci wystarczy. To co sprawia że widzisz ten kurz to to że powoduje matowienie powierzchni, wyszarza ją, bardziej rozprasza światło osiadając na tych partiach przedmiotu widocznych od góry. A więc - zakurzone fragmenty butelki są jaśniejsze i mniej odbijają, telefon jest ciemniejszy a ciemne powierzchnie jaśniejsze etc.
purple Napisano 28 Sierpień 2007 Autor Napisano 28 Sierpień 2007 Teraz po Twojej podmalówce, to Ci wierzę;D że się odezwę kolowalnie- ja pitolę, jaka ja ślepa byłam! no to teraz widzę,że muszę inaczej działać..innymi słowy nawróciłeś błądzącą owieczkę;) To tera jadymy z nowymi produktami...;) ale jeśli coś, to czekam na kolejne wskazówki w sprawie tego badziewia;)
Rekomendowane odpowiedzi